Robert Downey Jr. maakt binnen 10 jaar tijd de planeet schoon met robots

Robert Downey Jr. maakt binnen 10 jaar tijd de planeet schoon met robots

De 'Iron Man' en 'Avengers'-acteur gaat een coalitie opzetten om dit te verwezenlijken.

Nu Robert Downey Jr. voorlopig klaar is met het Marvel Cinematic Universe besluit hij zich op iets te richten dat niet filmisch is. Deze week bezocht hij als gastspreker de Machine Learning, Automation, Robotics and Space conferentie van Amazon. Aan de zaal - gevuld met astronauten, geleerden en andere geniën - onthulde hij zijn grootse plannen: het opschonen van de planeet met gebruikmaking van technologie.

Toen de 54-jarige Amerikaan het podium opkwam begon hij grappen te maken over het feit dat hij geen briljante wetenschapper is als zijn alter ego Tony Stark. Maar: "Wat ik leuk aan hem vind is dat hij van een zielloze oorlogsprofiteur in een man veranderde die bereid was zijn leven te geven voor het welzijn van de samenleving."

In de voetsporen treden van zo'n figuur vindt Downey Jr. een lastige taak, maar hij wil de uitdaging wel aangaan. Hij ging verder: "Pas geleden, zo'n zes maanden terug, zat ik aan tafel met superslimme, indrukwekkende experts. En de volgende bewering was gemaakt: 'Met robotica en technologie zouden we vermoedelijk de planeet flink kunnen opruimen. Zo niet helemaal, dan zeker binnen een decennium."

Mislukking
De acteur, die zichzelf omschrijft als een 54-jarig kind, wilde meteen actie ondernemen en een samenwerking tussen verschillende partijen oprichten, maar niet iedereen zat daarop te wachten. "Het was doodse stilte. Ik weet dat het een kumbaya-achtige droom is. Een logistieke teringzooi. Toch zie ik het wel zitten om mijzelf toe te wijden aan het waarmaken van die verklaring. Zelfs als het uitmondt in een bittere mislukking, dan blijft het nog steeds het beste idee dat ik ooit gehad heb."

Organisatie
Aan het eind van zijn verhaal onthulde hij de benaming van het project: de Footprint Coalition. Het is nog zo nieuw, dat de website praktisch leeg is en de organisatie pas in april 2020 er klaar voor zal zijn om binnen tien jaar tijd de planeet rotzooivrij te maken. Downey Jr. vertelde er evenveel tijd en energie in te steken als zijn periode als Iron Man: elf jaar. Met een grapje eindigde hij dan ook: "Ik moet iéts doen. Ik ben werkloos."

NieuwsFilm

meest populair