Meer dan 100 miljoen verlies voor 'X-Men: Dark Phoenix'; terecht?

Meer dan 100 miljoen verlies voor 'X-Men: Dark Phoenix'; terecht?

De zwakke opening voorspelt een flink financiële strop.

Afgelopen dagen ging X-Men: Dark Phoenix wereldwijd in première. Dit leverde zo'n 140 miljoen dollar wereldwijd op. En dat is voor een film met een productiekostenpost van minimaal 200 miljoen dollar veel te weinig. Analisten voorspelen een verlies van meer dan 100 miljoen dollar.

Er werd een Noord-Amerikaanse start verwacht van rond de 50 miljoen dollar, maar de film van regisseur Simon Kinberg kwam niet verder dan 33 miljoen dollar. Wereldwijd kwam de film nog tot 140 miljoen dollar, maar nog altijd is de thuismarkt bijzonder belangrijk. Van de opbrengst in de States vloeit namelijk het grootste gedeelte terug naar de filmstudio. Van de opbrengst in bijvoorbeeld China is dit vaak nog geen 20 procent van de totaalopbrengst aldaar.

Flinke flop
Bovenop de meer dan 200 miljoen dollar aan productiekosten komt ook een bedrag van circa 150 miljoen dollar aan distributie- en marketingkosten. De analisten verwachten dat Dark Phoenix niet meer dan 285 tot 325 miljoen dollar wereldwijd gaat ophalen. Het verlies na de bioscooprelease zal uitkomen op zo'n 100 tot 120 miljoen dollar. Een flink flop dus...

Ondertussen wordt iets meer duidelijk wat het publiek van Dark Phoenix vindt. De IMDb noteert een 6,0 / 10, de publieksscore op Rotten Tomatoes is 65% (3,67 / 5) en Moviemeter toont een 2,97 / 5. Niet echt denderend, al is het ook zeker niet heel slecht. Laat het grote publiek zich misschien toch teveel beïnvloeden door recensies en percentages op sites als Rotten Tomatoes?

NieuwsFilm

meest populair