Vrouwen in de filmindustrie van Hollywood hebben het nog altijd zeer moeilijk

Vrouwen in de filmindustrie van Hollywood hebben het nog altijd zeer moeilijk

Slechts 3% van alle animatiefilms geregisseerd door vrouw.

Hollywood werkt hard aan een inclusiever filmlandschap, met meer kansen voor onder meer vrouwen en etnische minderheden. Een nieuwe studie van het USC Annenberg Inclusion Initiative naar animatiefilms toont aan dat deze verandering hard nodig is.

USC Annenberg, onderdeel van de Universiteit van Zuid-Californië, heeft onderzocht hoe inclusief animatiefilms en hun makers zijn. Daarvoor hebben zij de honderdtwintig best verdienende films van de afgelopen twaalf jaar onder de loep genomen. De resultaten zijn niet positief, want ondanks dat Hollywood een inhaalslag probeert te maken, worden veruit de meeste filmproducties nog steeds door mannen gedomineerd.

Animatiefilms draaien om mannen
Zo blijkt dat slechts 3% van de onderzochte animatiefilms geregisseerd werd door een vrouw. Daarnaast is Kung Fu Panda 2 (2011) de enige film die door een vrouw van kleur is gemaakt. Met de personages in beeld is het niet veel beter gesteld. In slechts 17% van de films had een vrouw een hoofdrol of belangrijke bijrol. Van deze honderdtwintig films hadden er slechts drie een gekleurde vrouw in de hoofdrol.

Vrouwen aan de top
Positief is om te vermelden dat vrouwen wel goed vertegenwoordigd zijn in de bestuurslagen van de grotere animatiestudio's. Ongeveer de helft van alle stoelen wordt namelijk gevuld door een vrouw (hetgeen niet het geval is bij de reguliere filmstudio's). Toch mag ook opgemerkt worden dat het ergens wel vreemd is dat er niet meer regisseuses worden aangetrokken en vrouwelijke figuren te zien zijn. Er zijn immers een hoop vrouwen in topposities die dat mogelijk kunnen maken.

NieuwsFilm

meest populair