Algemeen

Vrouwen in de filmindustrie van Hollywood hebben het nog altijd zeer moeilijk

Slechts 3% van alle animatiefilms geregisseerd door vrouw.

door Jeffrey Kouters om 07:01 in Algemeen
Hollywood werkt hard aan een inclusiever filmlandschap, met meer kansen voor onder meer vrouwen en etnische minderheden. Een nieuwe studie van het USC Annenberg Inclusion Initiative naar animatiefilms toont aan dat deze verandering hard nodig is.

USC Annenberg, onderdeel van de Universiteit van Zuid-Californië, heeft onderzocht hoe inclusief animatiefilms en hun makers zijn. Daarvoor hebben zij de honderdtwintig best verdienende films van de afgelopen twaalf jaar onder de loep genomen. De resultaten zijn niet positief, want ondanks dat Hollywood een inhaalslag probeert te maken, worden veruit de meeste filmproducties nog steeds door mannen gedomineerd.

Animatiefilms draaien om mannen
Zo blijkt dat slechts 3% van de onderzochte animatiefilms geregisseerd werd door een vrouw. Daarnaast is Kung Fu Panda 2 (2011) de enige film die door een vrouw van kleur is gemaakt. Met de personages in beeld is het niet veel beter gesteld. In slechts 17% van de films had een vrouw een hoofdrol of belangrijke bijrol. Van deze honderdtwintig films hadden er slechts drie een gekleurde vrouw in de hoofdrol.

Vrouwen aan de top
Positief is om te vermelden dat vrouwen wel goed vertegenwoordigd zijn in de bestuurslagen van de grotere animatiestudio's. Ongeveer de helft van alle stoelen wordt namelijk gevuld door een vrouw (hetgeen niet het geval is bij de reguliere filmstudio's). Toch mag ook opgemerkt worden dat het ergens wel vreemd is dat er niet meer regisseuses worden aangetrokken en vrouwelijke figuren te zien zijn. Er zijn immers een hoop vrouwen in topposities die dat mogelijk kunnen maken.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Darthmar

Avatar

Zijn er wel zoveel vrouwelijke regisseurs?

centr1no

Avatar

^
Nee.
Van verpleegkundigen/verzorgende beroepen is in de USA ook maar 9 procent mannelijk. Genoeg mannen in topposities die dat kunnen veranderen. Maar dan moeten er mannen zijn die dat beroep willen uitoefenen.
Hoor je iets over ondervertegenwoordiging in andere beroepsgroepen?
Ook hier weer wordt gesproken over gelijke kansen voor vrouwen en etnische minderheden, maar de realiteit is dat die kansen er gewoon zijn maar dat daar door die bevolkingsgroepen of geen gebruik van wordt gemaakt of ze ook in die beroepen een minderheid zijn, zoals ze dat procentueel op de hele bevolking zijn.
V.w.b. de vrouwelijke vertegenwoordiging zie je dat die langzaam stijgt, maar Hollywood lijkt in een vingerknip meteen op 50% te willen zitten. En dat is niet hoe het in werkelijkheid werkt.

Moviemagic

Avatar

Ik wordt er een beetje moe van. Als mensen zeggen dat ze een kans wilde hebben maar niet hebben gekregen vanwege afkomst of geslacht kan ik dit begrijpen. Ik lees dit nergens.

In 2018 bijvoorbeeld is het aantal vrouwelijke regisseurs die binnen de 'top grossing movies' vallen gedaald van 11% in 2017 naar 8% in 2018. Had dit ook te maken met kansen want de discussie was toen al hooglaaiend?
bron

De studie gaf ook aan:
92% had no women directors
73% had no women writers
42% had no women exec. producers
27% had no women producers
74% had no women editors
96% had no women cinematographers

Kan het zijn dat misschien het gewoon nog een mannenwereld is waarin vrouwen niet snel genoeg kiezen om er deel van uit te maken?

Halvedonut

Avatar

En als een film die gemaakt is door een vrouw barslecht is wordt dat dan gezien als sexisme?

Artificialis

Avatar

Waarom komen al die (gekleurde) vrouwen zich niet massaal melden? In het onderwijs en in de zorg is er zonder hulp toch ook een vrouwenoverschot ontstaan?

De enige vrouwenonderdrukking die in de westerse samenleving plaatsvindt is het feit dat vrouwen zich blijkbaar niet voor allerlei functies komen kandideren. Zelfs wanneer bedrijven actief gaan zoeken komen er nauwelijks geschikte personen tevoorschijn.

Goku32

Avatar

Echt overdreven op de wereld nu

Civilian Supreme

Avatar

Op de bouw lopen veel te veel mannen, ik stoor mij daar aan.

MovieMaster2

Avatar

Weet je wat ik me nu afvraag ? Hebben we vrouwelijke gebruikers in filmtotaal?

Sunspot

Avatar

Ach gossie. INderdaad, zijn er wel genoeg vrouwelijke regisseurs, en dan bedoel ik bekwame regisseurs.

Misschien zijn er gewoonweg niet genoeg, of niet goed genoeg.

Sunspot

Avatar

Het trekt zichzelf heus wel recht, NL bijvoorbeeld, vrouwen doen het sowieso beter in het onderwijs, meer vrouwen dan mannen in het hoger onderwijs, hoewel ik niet weet hoe het zit met de opleidingen.

Maar goed, als vrouwn echt topman van bedrijven bijv. willen worden, dan melden ze zich wel, als ze goed genoeg zijn, worden ze wel aangenomen.

Als dat in de toekomst niet gebeurd (zonder geforceerd gedoe, quota), dan moet je gewoon ophouden en misschien bedneken dat vrouwen misschien iets andere dingen dan mannen willen, wat ook HELEMAAL NIET RAAR IS! Smiley face

Artificialis

Avatar

MovieMaster2 "Hebben we vrouwelijke gebruikers in filmtotaal?"

Zeer weinig. Als we de logica van het emancipatiedebat zouden hanteren komt dat omdat Filmtotaal te weinig naar vrouwen op zoek zou gaan.

Sunspot

Avatar

En kijk ook eens naar de topvrouwen, hebben vaak meer mannelijke features, zegt ook wat Smiley face.

Is niet voor niks, vrouwen zijn ook gewoon meer zorgzaam, dat zegt ook veel, niks mis mee, juist prachtig Smiley face.

Ook beetje klaar mee, het gaat er juist meer om dat vrouwen net zo veel kansen krijgen, wat in NL zo is, dus dan is het afwachten, wat vrouwen echt willen, zien we dan wel.

Het hoeft niet 50-50 per se, dat is het mooie van ons juist, dat verschil, maar dan ook anders kunnen als je echt wilt Smiley face.

Ga lekker zeiken bij andere landen waar vrouwen niet dezelfde kansen hebben.

Civilian Supreme

Avatar

Werken er wel vrouwen bij filmtotaal?
Ik hoop toch echt dat jullie minimaal 2 vrouwen in dienst hebben, 1 of 2 donker getinte mannen, minimaal 1 transgender, en een homo of lesbienne.
Als dat niet zo is dan wil ik een petitie starten!

GreenHornet

Avatar

FT moet opzoek gaan naar een vrouw die recensies wil schrijven.

NieuwsFilm