Algemeen

Disney's 'Mulan' ligt (ook al) onder vuur

Visueel fraai, maar historisch erg wankel.

door Bram de Groot om 22:30 in Algemeen
Heb jij de eerste beelden uit Mulan al gezien en was jij ook onder de indruk van de visuele pracht en praal. Het volgende live action sprookje van Walt Disney moet hoge ogen gaan gooien in onder meer China, maar daar is nu wel wat kritiek op deze eerste beelden.

Op Weibo, het Chinese Twitter, is er veel positieve aandacht voor Mulan, maar er valt ook kritiek te lezen. Het grootste probleem is de historische setting van de film. De originele Mulan, in de film gespeeld door Liu Yifei, zou namelijk geboren zijn in het noorden van het oude China, maar wordt in de eerste beelden getoond in een omgeving die aandoet als het westen uit die tijdsperiode. Tevens zouden elementen zijn gebruikt die pas duizend jaar na het leven van Mulan ontstonden in China.

Puur voor westerse kijkers
Ook is er kritiek dat Mulan van regisseur Niki Caro (The Zookeeper's Wife, 2017) gemaakt wordt voor het westerse bioscooppubliek en dat de Chinese cultuur daarmee erg gemakkelijk overboord wordt gegooid om het Amerikaanse publiek te geven wat ze willen.

Overigens was er al eerder kritiek. Veel fans misten het figuurtje Mushu in de beelden. Eerder werd verondersteld dat het draakje wordt ingeruild voor een ander figuurtje. Hieronder de trailer:11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Steve-O

Avatar

Crouching Tiger, Hidden Mushu

MajorJos

Avatar

Echt wat een gejank toch altijd als een verhaal anders wordt afgebeeld dan geschreven in de oude boeken. Ik heb liever een twist op een bestaand verhaal dan dezelfde meuk herhaald te zien op het scherm.

CassidyButch

Avatar

@majorjos

Daar ben ik met je eens maar het gaat hier echter om een Chinees verhaal, China is een grote markt en brengt voor veel filmmaatschappijen geld op. Mushu hoort er gewoon bij, waarom zou je een formule die werkt willen veranderen? Gewoon op safe spelen.

centr1no

Avatar

Slordig.
Toch zal Mulan in China de bezoekersaantallen wel krijgen, want ze zijn daar dol op historische drama's.
Hoewel er in China al wel een aantal jaren steeds meer kritiek komt op de hoeveelheid Amerikaanse films en de manier waarop die 'toestemming' krijgen om vertoond te worden.
Omdat Hollywood zich probeert in te kopen in het grootste potentiële filmpubliek ter wereld en de, op dit moment, precaire politieke betrekkingen is het 'beledigen' van de Chinese cultuur en geschiedenis niet de beste zet.

Goov25

Avatar

Haha tja. Logische fouten. Want Mulan is geen Chinese film maar een Amerikaanse. Zelfde als hoe Nederland wordt weergegeven in de nieuwe Spider-Man. Het is niet de geschiedenis/cultuur zoals ie was, maar zoals Amerika denkt (of wil laten zien) dat t was.

ridjieddo

Avatar

Filmtotaal maakt het weer dramatischer dan dat het is. Er zijn ook positieve reacties (uit Weibo) op de eerste beelden, maar die brengen geen clicks...

ThysRomani

Avatar

@Goov25

Nou, net in Broek op Langedijk geweest (toch even kijken) en het is exact als in de film...Nee, dat is het uiteraard niet. De waarheid is dat ik nog nooit in Broek op Langedijk ben geweest.

Ik snap je punt. Je voelt ergens wel van: Jongens kom op, dit is Nederland allang niet meer. Dát is cultuurbescherming.

Maar die Chinezen moeten zich gewoon houden aan hun app, zodat ze geen derderangsburger worden. Dus ze moeten het wel aankaarten, anders kost het wellicht een punt op hun app.

Wilskracht

Avatar

@ThysRomani
Even een vraagje. Ik kom uit een dorpje naast Broek op Langedijk. Komt het voorbij in de film ofzo?

ExtraDip3000

Avatar

'onder vuur' een paar mensen hebben kritiek........,..

Decepticon

Avatar

Idd, Mulan is een Amerikaanse film, de animatiefilm ook. Is de animatiefilm wel correct dan?
Wat een gejank idd, ze moeten hun bek eens dicht houden, anders moeten ze zelf maar een Mulan film maken als ze het niet aan staat.
En als ze Mushu willen zien, moeten ze de animatiefilm maar opzetten. Ook al zou Mushu in de film zitten, op welke manier dan ook, dan is Disney niet verplicht om dat in de trailer te laten zien. Heb toch geduld dat de film uit komt.

ZaphodBeeblebrox

Avatar

Christ, wanneer gaan mensen eens snappen dat dit soort films entertainment is. Wil je historische correctheid? Kijk naar een documentaire. Films vertellen een verhaal en daarvoor moeten sommige andere dingen zoals historische correctheid dan wijken. Er zijn ook geen echte draken en feniksen. Gaat men daar ook over mekkeren? Of moeten we daarom nu misschien net blij zijn dat Mushu er niet in zit? Indiana Jones was ook niet correct, is wel een klassieker. Zelfde geldt voor zowat elke film die zich in een historische setting afspeelt. Niemand was erbij en iedereen moet afgaan op wat er is overgeleverd. Dus er zal vaak iets niet kloppen. Serieus, wat is het met mensen die tegenwoordig allemaal willen klinken alsof ze experts zijn in alles maar niet eens meer weten hoe ze naar een fIlm moeten kijken?

NieuwsFilm

meest populair