Featured

'Once Upon a Time ... in Hollywood' is eindelijk uit: hierbij nog 5 'Once Upon a Time' films!

Er verschenen al eerder diverse pareltjes met 'Once Upon a Time' in de titel.

door Timothy van Damme om 22:30 in Featured
Nadat Quentin Tarantino zijn Inglourious Basterds eerder al Once Upon a Time in Nazi-Occupied France wilde noemen, is het met Once Upon a Time ... in Hollywood eindelijk zover. Het schept verwachtingen, want er verschenen al eerder diverse pareltjes met Once Upon a Time in de titel. Hierbij vijf andere Once Upon a Time films.Mexico
Tarantino's goede vriend Robert Rodriguez sloot zijn El Mariachi trilogie af met Once Upon a Time in Mexico. Hoewel deze lang niet zo sterk was als voorganger Desperado, valt er voldoende te genieten. Terwijl Mexico op ontploffen staat, moet de naamloze Mariachi voor een derde keer op strooptocht. Daarbij krijgt hij soms hulp uit onverwachte hoek. Naast vaste gezichten als Antonio Banderas, Salma Hayek en uiteraard Danny Trejo waren ook Johnny Depp en Willem Dafoe te zien in heerlijke over-the-top rollen.
India
In bijna vier uur zien we het underdog-verhaal van een klein Indiaas dorp dat de Britse overheerser uitdaagt voor een cricketwedstrijd om zo een einde te maken aan hoge, onterechte belastingen. Hoe dat zal aflopen, mag geen verrassing zijn, maar Bollywoodfilm Lagaan: Once Upon a Time in India wist niettemin uit te groeien tot een klassieker in India en ver daarbuiten. De film werd zelfs genomineerd voor een Oscar.
China
De Chinese volksheld Wong Fei Hung - die echt bestaan heeft - is in zijn thuisland tientallen keren het middelpunt van films geweest. Hij werd daarin vaak gespeeld door populaire actiesterren, zoals Jackie Chan, Gordon Liu en Sammo Hung. Toch is het Jet Li die in Once Upon a Time In China de definitieve versie neerzet. Voorzien van wonderlijke wire-fu strijdt de dokter in deze film tegen iedereen die zijn geliefde China kwaad wil doen. En met succes, want er volgden nog vijf sequels.
America
Na zijn magnum opus (zie hieronder) maakte Sergio Leone met Once Upon a Time in America wederom een geliefde klassieker. Het verhaal volgt twee vrienden die begin twintigste eeuw opgroeien tot gangsters. Maar is hun vriendschap bestand tegen de druk van het misdaadleven en het verraad dat daarmee gepaard lijkt te gaan? Met fantastische acteerprestaties van Robert De Niro en James Woods in de hoofdrollen, en bijrollen voor onder andere Joe Pesci en Burt Young is het niet gek dat Leone's laatste film de boeken ingaat als één van de beste misdaadfilms ooit gemaakt.
The West
Sergio Leone is de man die het subgenre spaghetti western tot grote hoogte deed stijgen. Zijn beste werk behoort dan ook tot die categorie. Voor C'era una volta il West - beter bekend onder de internationale titel Once Upon a Time in the West - liet hij Clint Eastwood thuis, maar wist hij met Charles Bronson een minstens zo sterke anti-held neer te zetten. Het verhaal is dun (twee vreemdelingen zoeken met behulp van een weduwe wraak op een meedogenloze schurk), maar de uitwerking is ongekend sterk, met de bekende stijlkenmerken als hulpmiddel. Tel daar nog de fantastische schurk van Henry Fonda - die voorheen altijd de goeierik speelde - bij op en de hitte wordt gewoon voelbaar. De fenomenale soundtrack van Ennio Morricone is de kers op de taart.8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mav Damian

Avatar

Lol! Geen enkele gezien! Maar eens op mijn kijklijst zetten.

Master Of Films

Avatar

Alleen Lagaan: Once Upon a Time in India & Once Upon a Time in Mexico niet gezien, die laatste staat trouwens op Netflix.

@Mav
De twee Sergio Leone films is echt een must voor elke filmliefhebber. Ze zijn onderdeel van de Once Upon a Time Trilogy. Gek genoeg heet de "2e" deel van Once Upon a Time Trilogy Duck Your Head of Duck, You Sucker!

Persoonlijk vind ik Hero, de beste Jet Li film ooit gemaakt, maar Once Upon a Time In China is niet verkeerd.

Bobby Peru

Avatar

"Giu la testa, coglione" is een Italiaanse uitdrukking die Leone in het Engels vertaalde, ook al sprak hij heel slecht Engels. Hij had zichzelf op de een of andere manier wijsgemaakt dat Amerikanen de hele tijd "duck, you sucker" tegen elkaar zeiden. En dat werd dus de titel van de film. (Zonder head of duck). Toen de film een flop werd, hebben ze hem voor de Engelstalige markt gauw omgedoopt in "A Fistful of Dynamite". In Frankrijk kwam de film uit als "Il etait une fois la revolution".

007

Avatar

once upon a time in the west is de beste

Gigan72

Avatar

Once Upon a Time in the West en Once Upon a Time in America ... 2 meester werken van Sergio Leone.
Die moet je gewoon in huis hebben of zeker GEZIEN MOET HEBBEN!!!!!

Gandolfini

Avatar

De twee Sergio Leone films zijn beter dan de rest. Trouwens, once upon a time in Mexico is de beste van de Mariachi trilogie, alleen al vanwege een onnavolgbare Johnny Depp, volgens mij vond hij het toen nog wel leuk om te acteren, ipv zich te verkleden.

Henk71

Avatar

Once upon a time in Mexixo en Lagaan: Once upon a time in India staan op Netflix

noah81

Avatar

The west... Charles bronsen in mijn favoriete western ooit. Wat een mooie film is dit

NieuwsFilm