'Once Upon a Time ... in Hollywood' is eindelijk uit: hierbij nog 5 'Once Upon a Time' films!

'Once Upon a Time ... in Hollywood' is eindelijk uit: hierbij nog 5 'Once Upon a Time' films!

Er verschenen al eerder diverse pareltjes met 'Once Upon a Time' in de titel.

Nadat Quentin Tarantino zijn Inglourious Basterds eerder al Once Upon a Time in Nazi-Occupied France wilde noemen, is het met Once Upon a Time ... in Hollywood eindelijk zover. Het schept verwachtingen, want er verschenen al eerder diverse pareltjes met Once Upon a Time in de titel. Hierbij vijf andere Once Upon a Time films.



Mexico
Tarantino's goede vriend Robert Rodriguez sloot zijn El Mariachi trilogie af met Once Upon a Time in Mexico. Hoewel deze lang niet zo sterk was als voorganger Desperado, valt er voldoende te genieten. Terwijl Mexico op ontploffen staat, moet de naamloze Mariachi voor een derde keer op strooptocht. Daarbij krijgt hij soms hulp uit onverwachte hoek. Naast vaste gezichten als Antonio Banderas, Salma Hayek en uiteraard Danny Trejo waren ook Johnny Depp en Willem Dafoe te zien in heerlijke over-the-top rollen.

Bekijk de afbeelding


India
In bijna vier uur zien we het underdog-verhaal van een klein Indiaas dorp dat de Britse overheerser uitdaagt voor een cricketwedstrijd om zo een einde te maken aan hoge, onterechte belastingen. Hoe dat zal aflopen, mag geen verrassing zijn, maar Bollywoodfilm Lagaan: Once Upon a Time in India wist niettemin uit te groeien tot een klassieker in India en ver daarbuiten. De film werd zelfs genomineerd voor een Oscar.

Bekijk de afbeelding


China
De Chinese volksheld Wong Fei Hung - die echt bestaan heeft - is in zijn thuisland tientallen keren het middelpunt van films geweest. Hij werd daarin vaak gespeeld door populaire actiesterren, zoals Jackie Chan, Gordon Liu en Sammo Hung. Toch is het Jet Li die in Once Upon a Time In China de definitieve versie neerzet. Voorzien van wonderlijke wire-fu strijdt de dokter in deze film tegen iedereen die zijn geliefde China kwaad wil doen. En met succes, want er volgden nog vijf sequels.

Bekijk de afbeelding


America
Na zijn magnum opus (zie hieronder) maakte Sergio Leone met Once Upon a Time in America wederom een geliefde klassieker. Het verhaal volgt twee vrienden die begin twintigste eeuw opgroeien tot gangsters. Maar is hun vriendschap bestand tegen de druk van het misdaadleven en het verraad dat daarmee gepaard lijkt te gaan? Met fantastische acteerprestaties van Robert De Niro en James Woods in de hoofdrollen, en bijrollen voor onder andere Joe Pesci en Burt Young is het niet gek dat Leone's laatste film de boeken ingaat als één van de beste misdaadfilms ooit gemaakt.

Bekijk de afbeelding


The West
Sergio Leone is de man die het subgenre spaghetti western tot grote hoogte deed stijgen. Zijn beste werk behoort dan ook tot die categorie. Voor C'era una volta il West - beter bekend onder de internationale titel Once Upon a Time in the West - liet hij Clint Eastwood thuis, maar wist hij met Charles Bronson een minstens zo sterke anti-held neer te zetten. Het verhaal is dun (twee vreemdelingen zoeken met behulp van een weduwe wraak op een meedogenloze schurk), maar de uitwerking is ongekend sterk, met de bekende stijlkenmerken als hulpmiddel. Tel daar nog de fantastische schurk van Henry Fonda - die voorheen altijd de goeierik speelde - bij op en de hitte wordt gewoon voelbaar. De fenomenale soundtrack van Ennio Morricone is de kers op de taart.

Bekijk de afbeelding

NieuwsFilm

meest populair