Celebrity

Oscarwinnende regisseur Alejandro G. Inarritu extreem negatief over de 'nieuwe' filmwereld

De 'Birdman'-regisseur neemt geen blad voor de mond.

door Wouter Drummen om 16:03 in Celebrity
Alejandro G. Inárritu is een van de bekendste regisseurs. Zo wist hij o.a. hoge ogen te gooien met zijn laatste twee films, Birdman en The Revenant. Beide films werden extreem goed onthaald en wonnen meerdere grote filmprijzen. Ondanks het feit dat de Mexicaanse regisseur de laatste jaren alleen nog maar populairder is geworden, is hij absoluut geen fan van de veranderingen die in de filmwereld plaatsvinden.

Hij liet zich erover uit tijdens het Sarajevo Film Festival, waar hij de Honorary Heart Award ontving: ''Mijns inziens is het filmlandschap veel te snel aan het veranderen. Het zou denk ik veel beter zijn als we daar wat meer de tijd voor zouden nemen. In mijn ogen horen films mysterieus, poëtisch en diepgaand te zijn. Eerst wilden filmmakers echt verhalen vertellen, maar dat is aan het verdwijnen. Het zijn nu allemaal snelle verhalen van grote studio's en streamingdiensten''.

Andere blik
Volgens Inárritu zien hierdoor veel mensen films nu dan ook anders: ''Eerst had je een goed plot en verhaal nodig, maar veel kijkers letten daar nu niet meer zo op. We zijn ongeduldig geworden, nu willen mensen meer actie zien en dat er snel vanalles gebeurt. Het publiek moet meteen tevreden gesteld worden. Er zijn meer en meer blockbusters die zo veel mogelijk geld moeten verdienen. Het zijn eigenlijk allemaal grote Coca Cola reclames, die het publiek moeten pleasen''.

Inárritu hoopt dat filmmakers niet helemaal aan banden gelegd worden en dat studio's nog risico's zullen nemen door voor iets nieuws te gaan. ''De eerste film van een regisseur hoeft niet perfect te zijn. We kunnen allemaal wel eens de mist in gaan. Dat is nu juist de poëzie en het menselijke aan films. We kunnen fouten maken en ik hoop dat dat ook nog mag gebeuren. Ik vind het mooi om te zien wanneer filmmakers nog artistieke vrijheid hebben, hun verhaal mogen vertellen, ook al zitten er fouten in''.

Verschillende meningen
Inárritu vertelde eveneens dat mensen nu een andere mening hebben wat betreft film: ''Voor sommigen, zoals mijzelf, is het een artistieke manier om de wereld te laten zien en wel op een persoonlijke manier. Voor anderen is het gewoon entertainment. En dan heb je nog die er alleen geld aan willen verdienen en het zien als een grote industrie. Film is een kunstvorm, maar helaas is het meer een meer een orgy geworden van verschillende interesses die hetzelfde bed delen. Ze heeft zeker nog mooie kanten, maar de filmindustrie is eigenlijk ook een hoer geworden die zich laat betalen voor haar diensten''.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

MosquitoEliminator

Avatar

"Film is een kunstvorm, maar helaas is het meer een meer een orgy geworden van verschillende interesses die hetzelfde bed delen. Ze heeft zeker nog mooie kanten, maar de filmindustrie is eigenlijk ook een hoer geworden die zich laat betalen voor haar diensten''. Hij zegt het eigenlijk nog het best van iedereen met bezwaren tegen de machtige blockbusters!

Rafael11

Avatar

Hij slaat de spijker op z'n kop. Al kan ik zelf nog wel genieten van een goede blockbuster.

Ang3l

Avatar

Je ziet idd dat de investment van mensen steeds kleiner wordt. Mensen zitten met hun telefoon in de hand TV te kijken, films en series te volgen. Een "trage film" is een slechte film. Mensen hebben een extreem korte attention span gekregen en moeten overdonderd worden met actie, CGI, stervende hoofdrolspelers (want dat deed GoT ook) etc etc.

Nou scheren we wel alles over 1 kam, en zal er altijd wel een liefhebber van (laten we t zo noemen) de indie film blijven bestaan. maar het gevaar is dat die niet meer rendabel zijn om te maken straks. Geen investeerder meer voor te vinden, alles sneuvelt onder de grote blockbusters en de mega bedrijven als Disney.

Ik ben fan van beide en kan die blockbusters ook echt wel waarderen als lekkere popcorn tussendoor, maar die verschuivende trend baart me wel zorgen ja.

Maac

Avatar

Hm d toen ik laatst hier iets vergelijkbaars zei werd al snel duidelijk dat een groot publiek gewoon op zoek is naar ‘popcorn vermaak’ en ‘niet teveel nadenken’, want dat moeten we al heel de week en een film hoort ontspannend te zijn.

Ieder zijn ding natuurlijk, maar uiteraard 100% eens met Iñárritu. Hartstikke zonde.

Lurch

Avatar

"...wanneer filmmakers nog artistieke vrijheid hebben, hun verhaal mogen vertellen, ook al zitten er fouten in''. Nou dan zal hij genoten hebben van The Last Jedi, want daar zat dat allemaal in! Niet RJ's eerste film, maar wel zijn eerste grote film...die wat mij betreft inderdaad de mist in ging.

Master Of Films

Avatar

Ruud Vos beschuldige Quentin Tarantino van een grote egoshow mbt Once Upon A Time... In Hollywood. Maar als er een grote ego rondloopt dan is Inárritu wel. Maar voor deze uitspraken tijdens de Sarajevo Film Festival moet ik Inárritu hem wel gelijk geven. Met name wat we laatste tijden te zien krijgen op de projectieschermen.

Rafael11 "Al kan ik zelf nog wel genieten van een goede blockbuster."
Je bent een uitzondering met je goede blockbuster. Smiley face De meeste van Filmtotaalbezoekers willen graag dat Jon Favreau herhaal blockbusters gaat maken. Uiteraard volgepompt met CGI. Het gaat immers om de bioscoopervaring hé. Smiley face
En of het nou blockbusters zijn of niet. Verhaal be dammed. Nadenken tijdens/na de film absoluut verboten. Dat is de mantra wat ik hier lees.

Maac "Hm d toen ik laatst hier iets vergelijkbaars zei werd al snel duidelijk dat een groot publiek gewoon op zoek is naar ‘popcorn vermaak’ en ‘niet teveel nadenken’, want dat moeten we al heel de week en een film hoort ontspannend te zijn."
Dus dat is de reden waarom die oh zo geweldige visuele spektakel film The Lion King zoveel opbrengt. Oh pardon, ik moet natuurlijk zeggen terecht zoveel opbrengt. Smiley face

Sunspot

Avatar

Weet niet, maar het is gewoon moeilijk om een 'tragere' film te maken, maar toch spannend, goed verhaal, acteurs.

Ik hou juist van films die trager zijn, maar dan moet het wel heel goed zijn, actie is niet eens nodig eigenlijk.

Vooral dialogen heel belangrijk, redenen om te vechten, waarom ze iets doen, dat maakt actie het beste, als het er in zit.

Ik irriteer me aan de simpele actie meer, explosies en zo, puur omdat het moet, zonder echte reden, of te simpele reden.

Bij superheldenfilm bijv. , moet er wel actie in zitten, maar dat is ook logisch

Magneto!!!

Hou van allerlei soorten films, snelle, trage.

Moet zeggen dat de beste films, films zijn waar je echt rillingen bij krijgt, gekluisterd bent, vette karakters. En dat kan van alles zijn

nieuwslaatste nieuws

meest populair