Celebrity

Oscarwinnende regisseur Alejandro G. Inarritu extreem negatief over de 'nieuwe' filmwereld

De 'Birdman'-regisseur neemt geen blad voor de mond.

door FilmTotaal om 16:03 in Celebrity
Alejandro G. Inárritu is een van de bekendste regisseurs. Zo wist hij o.a. hoge ogen te gooien met zijn laatste twee films, Birdman en The Revenant. Beide films werden extreem goed onthaald en wonnen meerdere grote filmprijzen. Ondanks het feit dat de Mexicaanse regisseur de laatste jaren alleen nog maar populairder is geworden, is hij absoluut geen fan van de veranderingen die in de filmwereld plaatsvinden.

Hij liet zich erover uit tijdens het Sarajevo Film Festival, waar hij de Honorary Heart Award ontving: ''Mijns inziens is het filmlandschap veel te snel aan het veranderen. Het zou denk ik veel beter zijn als we daar wat meer de tijd voor zouden nemen. In mijn ogen horen films mysterieus, poëtisch en diepgaand te zijn. Eerst wilden filmmakers echt verhalen vertellen, maar dat is aan het verdwijnen. Het zijn nu allemaal snelle verhalen van grote studio's en streamingdiensten''.

Andere blik
Volgens Inárritu zien hierdoor veel mensen films nu dan ook anders: ''Eerst had je een goed plot en verhaal nodig, maar veel kijkers letten daar nu niet meer zo op. We zijn ongeduldig geworden, nu willen mensen meer actie zien en dat er snel vanalles gebeurt. Het publiek moet meteen tevreden gesteld worden. Er zijn meer en meer blockbusters die zo veel mogelijk geld moeten verdienen. Het zijn eigenlijk allemaal grote Coca Cola reclames, die het publiek moeten pleasen''.

Inárritu hoopt dat filmmakers niet helemaal aan banden gelegd worden en dat studio's nog risico's zullen nemen door voor iets nieuws te gaan. ''De eerste film van een regisseur hoeft niet perfect te zijn. We kunnen allemaal wel eens de mist in gaan. Dat is nu juist de poëzie en het menselijke aan films. We kunnen fouten maken en ik hoop dat dat ook nog mag gebeuren. Ik vind het mooi om te zien wanneer filmmakers nog artistieke vrijheid hebben, hun verhaal mogen vertellen, ook al zitten er fouten in''.

Verschillende meningen
Inárritu vertelde eveneens dat mensen nu een andere mening hebben wat betreft film: ''Voor sommigen, zoals mijzelf, is het een artistieke manier om de wereld te laten zien en wel op een persoonlijke manier. Voor anderen is het gewoon entertainment. En dan heb je nog die er alleen geld aan willen verdienen en het zien als een grote industrie. Film is een kunstvorm, maar helaas is het meer een meer een orgy geworden van verschillende interesses die hetzelfde bed delen. Ze heeft zeker nog mooie kanten, maar de filmindustrie is eigenlijk ook een hoer geworden die zich laat betalen voor haar diensten''.

NieuwsFilm

meest populair