Celebrity

Na 15 jaar nieuwe beelden Titanic-wrak: rampschip verdwijnt langzaam

Het iconiche schip vormde de inspiratie voor de gelijknamige liefdesfilm.

door FilmTotaal om 18:28 in Celebrity
Het wrak van de Titanic, dat rust op de bodem van de Atlantische Oceaan, is langzaam aan het verdwijnen. Voor het eerst in vijftien jaar heeft een filmploeg nieuwe beelden van het rampschip gemaakt. Experts denken dat het niet lang meer zal duren voordat de zeereus compleet verdwenen is.

Een duikteam, onder leiding van de Amerikaan Victor Vescovo, is erin geslaagd nieuwe videobeelden van de Titanic te maken. Historicus Parks Stephenson, die mee was op de expeditie, is geschrokken van de staat van het scheepswrak. "De badkuip van de kapitein, een van de favoriete beelden onder Titanic-fans, is nu volledig verdwenen", vertelt hij aan de BBC. De schade wordt veroorzaakt door zoutcorrosie en metaaletende bacteriën.

Stephenson denkt dat de bekende boeg het volgende slachtoffer is. De onderzoekers vrezen dat het wrak, dat op een diepte van 3.800 meter ligt, binnen twintig tot dertig jaar volledig verdwenen zal zijn. "Het wrak wordt langzaam teruggegeven aan de natuur", concludeert wetenschapper Lori Johnson.

Het beeldmateriaal is bedoeld voor een nieuwe documentaire over de Titanic.

De Titanic, destijds gepresenteerd als 'praktisch onzinkbaar luxeschip', zonk nadat het tegen een ijsberg was opgevaren. Van de 2.200 passagiers stierven er ruim 1.500.

De ramp vormde later de inspiratie voor de kaskraker Titanic (1997) van regisseur James Cameron. Eén van de meest legendarische scènes uit die film is het moment waarop Rose (Kate Winslet) en Jack (Leonardo DiCaprio) samen aan de rand van de boeg staan. De boeg die nu dus voorgoed aan het verdwijnen is.

NieuwsFilm