Volledige recensies 'Joker' bevestigen Oscarwaardige vertolking Joaquin Phoenix

Deze nieuwe DC-film lijkt in ieder geval in het awardcircuit een hit te worden.

De eerste reacties die gisteren over Joker verschenen, tipten de film al als mogelijke Oscarkandidaat. De volledige recensies, die veel media inmiddels hebben gepubliceerd, bevestigen dat beeld. De oorsprongsfilm van Todd Phillips met Joaquin Phoenix in de titelrol blijkt een knap staaltje cinema te zijn.

Bekijk de afbeelding
Joker heeft - op het moment van schrijven - een score van 87% op Rotten Tomatoes. Veel recensenten geven daarnaast het volledige aantal sterren. "De film geeft zijn beruchte titelfiguur een ijzingwekkend en plausibel oorsprongsverhaal dat dient als een briljante showcase voor zijn ster - en een duistere evolutie van op stripboeken gebaseerde films", luidt de consensus.

De critici, die de film hebben mogen bekijken op het filmfestival van Venetië (waar Joker in première ging), zijn dus erg te spreken over de frisse insteek. Een terugkerende opmerking is wel dat vooral Phoenix met zijn fantastische spel de film draagt. Het regiewerk van Phillips, hoewel niet verkeerd, is minder onderscheidend. Sommige critici rekenen de film daar op af en vinden ook het sociale commentaar niet sterk genoeg.

De film wordt ook veel vergeleken met Taxi Driver (1976) en The King of Comedy (1983) van meesterregisseur Martin Scorsese, die - niet geheel verrassend - ook betrokken is als producent.

Met al deze positieve recensies lijkt een gooi naar de nodige Oscarnominaties dus weer een stap dichterbij. Het is nog wel even spannend of het grote publiek Joker ook gaat omarmen, want dit is duidelijk een andere superheldenfilm dan gewend.

NieuwsFilm

meest populair