Algemeen

Kan de nieuwe 'Joker'-film gevaarlijke gevolgen hebben?

Sommige filmcritici vrezen van wel...

door Wouter Drummen om 15:09 in Algemeen
De nieuwe Joker film van Todd Philips is tot nu toe erg goed onthaald. Zo kreeg de film tijdens de wereldpremière in Venetië een staande ovatie van maar liefst bijna tien minuten lang. Joaquin Phoenix werd ook geprezen voor zijn glansrol, die volgens velen Oscarwaardig is. Toch liet regisseur Philips ook weten dat de film niet iedereen zal liggen en dat blijkt nu al het geval te zijn. Sommige filmcritici beweren namelijk dat de film gevaarlijk kan zijn...

Phoenix, die het hoofdpersonage Arthur Fleck speelt, zou namelijk gelijkenissen vertonen met incels. Dit is een beruchte online groepering van blanke mannen die geassocieerd worden met vrouwenhaat, racisme en geweld. Deze beweging wordt zelfs geassocieerd met een aantal massamoorden die plaats vonden in de Verenigde Staten. Zo zou de dader van de schietpartij in de Stoneman Douglas School in Parkland, Florida, banden gehad hebben met de incel groep.

Gevaarlijke gevolgen
Een handjevol filmcritici vreest nu dat dit gevaarlijke gevolgen kan hebben. Zo bijvoorbeeld ook David Ehrlich, van de bekende site IndieWire. Volgens hem schildert Todd Philips de Joker af als een held, waardoor Arthur als een rolmodel zou kunnen worden gezien voor eenzame, blanke mannen die zich aangetrokken voelen tot haatdragende ideologieën. Ook Jessica Kiang, van The Playlist, reageerde niet al te positief. Volgens haar is het gevaar des te groter, aangezien de film erg goed wordt onthaald, gebaseerd is op een van 's werelds bekendste slechteriken en mogelijk grote filmprijzen kan winnen.

Tot slot vindt ook Peter Sciretta, van SlashFilm het de meest problematische film voor 'onredelijke' mensen van de afgelopen tien jaar. Sciretta is echter van mening dat kunst niet gecensureerd zou moeten worden, ook al is het in het verleden eerder is misgelopen. Zo doet deze situatie denken aan Martin Scorsese's Taxi Driver uit 1976, een film waardoor John Hinckley Jr. zich in 1981 liet beïnvloeden. Dit leidde tot zijn moordpoging op de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan. Ook Oliver Stone's Natural Born Killers uit 1994 zo een inspiratiebron zijn geweest voor de bekende schietpartij in de Columbine High School in 1999. Zelfs Heath Ledger's Joker in The Dark Knight was 'inspiratie' voor een man die twaalf mensen vermoorde in Colorado tijdens een cinemavoorstelling.

41 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Rutherford

Avatar

Jammer genoeg zijn er altijd mensen die fictie niet kunnen onderscheiden van de realiteit. Zo worden bepaalde acteurs ook nageroepen over een of andere rol, terwijl ze gewoon maar hun werk deden. Dus ja, ik snap wel dat hij als gevaarlijk beschouwd wordt. Dat ligt niet per sé aan de film, maar aan diegene die een vijs los hebben en die bijgevolg de fictie niet los kunnen zien van de realiteit. Beschouw het als een soort trigger (of gewoon soms als een excuus). Dat is uiteraard doodzonde, maar film blijft film en we gaan hopelijk geen uitzonderingen maken voor enkele individuen, want waar trekken we dan de lijn?

Frietgezicht

Avatar

Ach ja, zolang ze daar makkelijk naar wapens kunnen grijpen vinden ze wel een excuus. Ligt het nu niet meer aan gewelddadige games? Of aan gepest worden?
Afgelopen weekend weer zo’n flippo in Texas die zijn baan verloren was.

In Nederland (en andere landen) hoor je nooit iets over films die leiden tot massamoorden.
Behalve die man in Giethoorn die zijn hele gezin uitroeide na het zien van The Last Jedi.

Grendizer

Avatar

...blanke mannen en haatdragend ideologie...klink als een plaat die blijft hangen.Gelukkig dat behaarde gekleurde mannen geen haat dragende ideologie aanhangen.
Elk voorbeeld kan gevaarlijk zijn voor zwakzinnigen.Religie,geweld of een barbiepop....het is maar wat de gek ervan vind.

ExtraDip3000

Avatar

^je beschrijft het denk ik het beste.

chazillionair28

Avatar

Als je volk fictie en realiteit niet van elkaar kan afscheiden zou ik eerder de wapen wet aanpakken dan iemand aanspreken op hun werk

TwinsA

Avatar

Jonge jonge jonge, t’is nooit niet goed. Altijd commentaar op alles, tegenwoordig kunnen velen niet meer naar een film kijken in ontspannen sfeer. Altijd iets, te lang, te kort, teveel CGI , geen dialoog, teveel dialoog, enz enz... in mijn ogen zijn zulke mensen dat alles naar de klote doen. M’n zou een verbod moeten inlassen voor commentaren alvorens een film uitkomt, en het publiek zelf laten ontdekken. Goed voor de bioscoop, cafeetjes, resto en sociaal leven, want dan komen mensen weer meer buiten voor een film.
Voila, dit moest er even uit????

Overlord

Avatar

Altijd jammer als een film wordt aangehaald als aanzet tot geweld.
De idioten die dit doen zouden echt geen postzegel verzameling starten als ze de film niet zouden zien.
Dan vinden ze wel een ander excuus.
Geweld in films is een uitlaatklep, en niets voor idioten die van hun eigen regering met wapens mogen rondlopen.

Bilbo

Avatar

"We live in a society."

Goku32

Avatar

Jezus het is een film, maak je niet druk

Goku32

Avatar

Hahaha Frietgezicht wat had deze man gebruikt een lightsaber, wat een gekke mensen op de aardbol.

Artificialis

Avatar

Ze kunnen films en videogames wel de schuld geven van al die schietpartijen, maar we weten natuurlijk allemaal dat de makkelijk beschikbare moordwapens de grote oorzaak van alle ellende is.

Als alle Amerikanen morgen massaal handgranaten mogen kopen, krijgen films en videogames dan ook de schuld wanneer de eerste explosies op openbare locaties hebben plaatsgevonden?

Frietgezicht

Avatar

@ Goku, hij gebruikte gewoon een pistool want hij was een John Wick fan

Devenace

Avatar

Gaat de mensen om een ideologie die hier tentoon wordt gesteld.
En een anarchie/chaos die gecreëerd wordt die vergelijkingen vertoont met de Trump aanbidders, verschil met gekleurde baardmannen is dat dat niet wordt ontkent of gebagatelliseerd.
De rechtse aanhang en de Trump mentaliteit wordt ten aller tijden ontkent, het willen omver werpen van een maatschappij die lhbgt rechten steunt en die kleurlingen een kans geven door op de voorgrond te treden worden allemaal gezien als opdringerigheid en het omver werpen van een “schone” samenleving.
Rechts of extreem islamitisch, beiden zijn in dit geval een gevaar voor een vrije samenleving.
Nu komt het juist aan het licht, ze schamen zich niet meer voor hun openlijke haat.
Dit is geen plaat die blijft hangen, dit is een nieuw hoofdstuk die zich voordoet als slachtoffer maar een gevaarlijke dader in dit hele spil is.
Als je weet waar de Joker voor staat in deze en de vorige film, dan begrijp je de link al snel.
En een gek heeft maar een goede inspirerende bron nodig.

RoberPaulsen

Avatar

Dus nu gaan zelfs filmcritici meedoen met het hele verhaal dat het de schuld is van games en films dat er mafkezen zijn die heel makkelijk aan een wapen kunnen komen en dan mensen neer gaan knallen.

Innocent

Avatar

Het is maar een film mensen, een film

PRIME

Avatar

Al jullie reacties zijn pas gegrond tot je de film zelf ziet. In Amerika zien ze redelijk veel pijnlijke raakvlakken met hoe psychiatrische hulp nu tekort schiet en dat dit soort figuren dus het systeem "ontsnappen". Logisch dus dat dit soort artikelen gepost worden.
Daarnaast kan je het inderdaad over alle geweldadige films zeggen, maar heeft het ene topic meer impact dan de ander.

IronMansad

Avatar

Tegenwoordig is der in 2019 wel op alles wat aan te merken. Het is maar een film. Rappers zeggen bv in hun teksten (gebruik drugs en je bent een baas). Dat ga je dan toch ook niet doen?

Maac

Avatar

Iedereen die denkt dat de beschikbaarheid van wapens het probleem is heeft simpelweg niet de moeite genomen wat dieper in de materie te duiken. Alsof je in het rond gaat schieten omdat dat vuurwapen toevallig stof lag te happen in je vaders nachtkastje.
Statistieken mensen, lees eens een boek of zo.

Frietgezicht

Avatar

^ Guns don’t kill people, people kill people. Dat is wat jij zegt Maac?
Niemand zegt ook dat iemand in zijn vaders nachtkastje zoekt naar wat geld om naar de efteling te kunnen en als die een pistool vindt dan maar besluit in het rond te schieten, dat is nogal logisch...

eltorro

Avatar

@Devenace: Het is niet voor niets een film over het ontstaan van een badguy. Daarnaast moet je een film niet uitsluiten vanwege bepaalde thema's. Soms is het goed om een dergelijk thema vanuit een ander hoek te bekijken, daar leent film zich erg goed voor.

En je moet het medium film niet laten beinvloeden door 'gekken'. Dat soort mensen zijn al een gevaar voordat ze 'beinvloed' worden.

Gyros regime

Avatar

In Amerika waar je op elke hoek van de straat (bij wijze van..) wapens kan kopen kunnen de Teletubbies al een gevaar voor de samenleving zijn..

Maac

Avatar

Frietgezicht "Guns don’t kill people, people kill people. Dat is wat jij zegt Maac?"
Dat is te kort door de bocht, maar dat lijkt me niet onwaar nee.
Ik vind het gewoon typisch dat iedereen meteen begint over mass shootings, alsof dat een groot probleem is in Amerika. Als je het probleem van vuurwapens in Amerika wilt bespreken is mass shootings het allerlaatste waar je over moet beginnen.

SeanDeNiro

Avatar

Deugmensen maken meer kapot dan je lief is. Wat een onzin. Ik denk dat rap muziek meer inspireert tot het gebruiken van (dodelijk) geweld dan films dat doen. Excessen zullen er altijd zijn (Plato).

Artificialis

Avatar

@Maac
Individuele moorden met vuurwapens zijn inderdaad nog een groter probleem dan massamoorden. En zorgt bij elkaar voor een groter aantal slachtoffers. In beide gevallen is het middel waarmee het kan worden uitgevoerd makkelijk beschikbaar, dus wat mij betreft hét probleem.

Hyenas

Avatar

Neem aan dat de mensen die deze film kijken wel weten dat the Joker een villain is toch? Ik kijk er in ieder geval heel erg naar uit.

@Maac; Ik ben het met je eens dat een land als bv. Canada ook wapens beschikbaar heeft en dat daar veel minder mass shootings zijn dus het feit dat er wapens zijn is niet een directe oorzaak. Maar het percentage dat daadwerkelijk een geweer heeft is veel groter in Amerika (44%) dan in Canada (14%). De VS zijn niet het land waar de meeste mass shootings gebeuren als je het percentage pakt van de hele bevolking maar ze zijn zeker een probleem daar (in het jaar 2019 minimaal elke dag wel 1). Los van het het feit dat het te makkelijk is om een wapen te kopen daar (je krijgt het al in de supermarkt bij bepaalde acties) spelen armoede, mentale gezondheid en ideologieën natuurlijk ook een grote rol daarin. Dus de beschikbaarheid van de wapens, zoals iedereen hier zegt, is zeker een van de factoren in de vele mass shootings.

Bovendien is de mentaliteit met geweld gewoon anders daar. Om het even te betrekken op films; je mag in een Hollywood film iemand compleet afschieten maar o wee als je een vagina ziet. In Nederland is het precies andersom. Nederlandse films zitten vol met sex en schaamhaar (Frietgezicht hou je in) maar met minder geweld.

@grendizer; De discussie gaat over mass shootings in de VS. Hoeveel daarvan zijn door een bebaarde bruine man gepleegd? 76% daarvan zijn door blanke mannen gedaan. En nu zeg ik absoluut niet dat blanke mannen evil zijn (aangezien het percentage daarvan zo fucking klein is) of dat extreme moslims lievertjes zijn maar ze staan buiten de discussie van mass shootings in de VS.

@Artificialis; Klopt. 76% van de moorden worden door een simpel "handgun" gepleegd. In vergelijking met andere westerse landen staat dit onder de 10%.

Gigan72

Avatar

Tja... usa...

Sunspot

Avatar

Ja, grappig dat het ook allemaal in Murica is, zegt nogal wat

Sunspot

Avatar

@MAAC

Het maakt echt wel uit. Hier in NL is het meer messen, vuisten. Enige met echte wapens zijn de mocromaffia bijv.

Tristan van der V had niet eens de wapens mogen hebben, fout van controle ook.

Stel je voor dat wapens zo makkelijk in NL te pakken zijn, iedereen het mag hebben zowat.

Maakt wel degelijk uit, heel veel. Maar is toch ook logisch als je even nadenkt, niet te ontkennen

Sunspot

Avatar

@Hyenas

Goeie post, denk dat het wel klopt

Maac

Avatar

Begrijp me niet verkeerd, ik vind dat het aanschaffen van een vuurwapen in Amerika zo moeilijk moet zijn als het halen van een vliegbrevet en dat grondige background checks standaard procedure moet zijn.

Maar een land als Amerika vergelijken met Nederland aangaande vuurwapens is nutteloos. Er zijn bijna 400 miljoen vuurwapens in Amerika en zij hebben ook nog eens het tweede amendement. Wapens verbieden is dus geen optie, tenzij je een burgeroorlog wilt.

Er zijn tussen 1982 en 2013 zo’n 70 mass shootings geweest in Amerika, met een totaal dodental van 543 slachtoffers.
In dezelfde periode zijn er 564.452 andere dodelijke slachtoffers door vuurwapens geweest.
Mass shootings zijn verantwoordelijk voor 0,4% van alle moorden door vuurwapens in Amerika.
Mijn punt is dat, hoewel Amerika zeker een probleem heeft met vuurwapens, mensen hier hun standpunten baseren op een symbool van geweld en niet op cijfers.

ridjieddo

Avatar

Dan moeten ze deze film ook maar niet uit brengen, want volgens Trump is dat de oorzaak van al het geweld.

Frietgezicht

Avatar

^ Je hebt gelijk maar een discussie via chat is lastig want je bent toch kortaf en lastiger uit te leggen.
Niet richten op Mass shootings want er zijn er zat die hun nicht, of moeder of schoonfamilie enz doodschieten maar dan moet je idd meer nieuws lezen dan het grote nieuws.

Denk dat het er meer om gaat dat zodra je een wapen hebt je schade kunt aanrichten en er maybe sneller tot overgaat. Als woedende met psychische problemen kampende Roderick Boudewijn van Duivenoorde niet aan een wapen kan komen blijft de schade misschien beperkt tot iets klein(nadruk op misschien)
Wat had Tristan gedaan als die geen pistool had gehad? Hij was niet opeens gezond verklaard maar ook niet dat winkelcentrum ingelopen.

Net als mensen weleens zeggen dat je vroeger kon knokken buiten een kroeg en het was klaar en je nu moet uitkijken dat je geen mes in je hart krijgt. Als iets voor het grijpen is...
Als die gek in Utrecht een bom had om heel Utrecht op te blazen had die dat waarschijnlijk gedaan.

Maar wat bedoel je met een burgeroorlog als alle wapens verboden worden? Waarom en hoe?

247movies

Avatar

Ja ik snap het wel. Als ik bassie en adriaan heb gezien, krijg ik ook de neiging om kinderen Frans te leren. Is ook niet normaal eigenlijk.

247movies

Avatar

Even zonder grappen. Wanneer leert men nou dat fictie, in welke vorm dan ook (film, games), niet de oorzaak is van dit soort geweld. Het zijn de mensen die niet helder na kunnen denken en daarmee realiteit en fictie niet van elkaar kunnen onderscheiden. Stop met het neerhalen van deze leuke entertainmentsvormen.

centr1no

Avatar

Maac "Er zijn tussen 1982 en 2013 zo’n 70 mass shootings geweest in Amerika, met een totaal dodental van 543 slachtoffers.
In dezelfde periode zijn er 564.452 andere dodelijke slachtoffers door vuurwapens geweest.
Mass shootings zijn verantwoordelijk voor 0,4% van alle moorden door vuurwapens in Amerika.
Mijn punt is dat, hoewel Amerika zeker een probleem heeft met vuurwapens, mensen hier hun standpunten baseren op een symbool van geweld en niet op cijfers."
En dat is vrij logisch omdat die zogenoemde mass shootings het meest extreme kwaad is wat uit een consequent wanbeleid voort kan komen.

Maac

Avatar

@Frietgezicht
Wat je zegt klopt ook, wanneer je een wapen bij je hebt wordt deze statistisch gezien vaker gebruikt. Daarom vind ik dat een land als Amerika geen wapens moet verbieden, maar het verkrijgen van een vergunning moeilijker moet maken.

Wat ik bedoel met een burgeroorlog is dat het wapenbeleid in Amerika erop gebaseerd is dat burgers in staat zijn zichzelf te verdedigen tegen hun eigen regering, mocht deze zich tegen hun keren. Dit recht is voor veel Amerikanen zo belangrijk dat, wanneer de regering zou besluiten de vuurwapens in te nemen en hiermee burgers het recht op eigenaarschap ontneemt, deze burgers dit recht met hun leven zullen verdedigen.

centr1no "En dat is vrij logisch omdat die zogenoemde mass shootings het meest extreme kwaad is wat uit een consequent wanbeleid voort kan komen."
Dat kan jij vinden, maar een beleid moet worden gemaakt op basis van statistieken, niet op de mate van extremiteit of hoe men zich ergens bij voelt.
De mensen die honderden duizenden slachtoffers passeren vanwege de ‘extreme’ aard van een handjevol anderen, horen niet mee te praten over beleid. Het is een grove fout om mass shootings persoonlijk te benaderen en als symbool laat fungeren, want dat is nou precies de reden waarom iets als identiteitspolitiek zo groot is geworden en we groepen hebben die hun eigen geslacht gaan verzinnen.
In een eerlijk en constructief debat blijf je zoveel mogelijk bij de feiten, niet bij gevoelens.

Ang3l

Avatar

LOL. Ja, alleen in Amerika.

kokosnoot

Avatar

Natuurlijk kan dat. Eind.

Maar in Amerika vallen nu eenmaal slachtoffers door het recht op wapenbezit. Of dat nu per ongeluk is of bij een mass shooting. Dus aan de grondwet waarin het recht zit om je zelf te verdedigen met een eigen wapen(s) zit een prijskaartje.

Laat daar de filmindustrie niet voor op draaien.

Dinohunter

Avatar

Ach jee het is bijna schattig. Dat er nog mensen bestaan die denken dat een film/muzieksoort/game zoiets veroorzaakt.

centr1no

Avatar

Maak "De mensen die honderden duizenden slachtoffers passeren vanwege de ‘extreme’ aard van een handjevol anderen, horen niet mee te praten over beleid. "

Hangt er van af wat de norm is.
In ieder ontwikkeld land dat op het moment niet in oorlog is o.i.d. zijn normaal geen schietincidenten in het nieuws. Simpelweg omdat ze amper voor komen.
In sommige steden in Amerika komen ze ook niet in het nieuws, maar dat is daar omdat ze zo 'normaal' zijn dat het gewoon niet meer opvallend genoeg is om te melden.
Niemand knippert daar met zijn ogen als je zegt dat je een pistool in de kast hebt liggen. 'Voor het geval dat..'.
Als er excessen als mass shootings met volautomatische geweren nodig zijn om de boel daar wakker te schudden zegt dat genoeg.
Dat de discussies beperkt blijven tot de verkrijgbaarheid van dat ene type wapen en dat er verder amper discussie mogelijk is over dat belachelijke 2nd amendment daar zegt ook genoeg.

NieuwsFilm

meest populair