Kan de nieuwe 'Joker'-film gevaarlijke gevolgen hebben?

Sommige filmcritici vrezen van wel...

De nieuwe Joker film van Todd Philips is tot nu toe erg goed onthaald. Zo kreeg de film tijdens de wereldpremière in Venetië een staande ovatie van maar liefst bijna tien minuten lang. Joaquin Phoenix werd ook geprezen voor zijn glansrol, die volgens velen Oscarwaardig is. Toch liet regisseur Philips ook weten dat de film niet iedereen zal liggen en dat blijkt nu al het geval te zijn. Sommige filmcritici beweren namelijk dat de film gevaarlijk kan zijn...

Phoenix, die het hoofdpersonage Arthur Fleck speelt, zou namelijk gelijkenissen vertonen met incels. Dit is een beruchte online groepering van blanke mannen die geassocieerd worden met vrouwenhaat, racisme en geweld. Deze beweging wordt zelfs geassocieerd met een aantal massamoorden die plaats vonden in de Verenigde Staten. Zo zou de dader van de schietpartij in de Stoneman Douglas School in Parkland, Florida, banden gehad hebben met de incel groep.

Gevaarlijke gevolgen
Een handjevol filmcritici vreest nu dat dit gevaarlijke gevolgen kan hebben. Zo bijvoorbeeld ook David Ehrlich, van de bekende site IndieWire. Volgens hem schildert Todd Philips de Joker af als een held, waardoor Arthur als een rolmodel zou kunnen worden gezien voor eenzame, blanke mannen die zich aangetrokken voelen tot haatdragende ideologieën. Ook Jessica Kiang, van The Playlist, reageerde niet al te positief. Volgens haar is het gevaar des te groter, aangezien de film erg goed wordt onthaald, gebaseerd is op een van 's werelds bekendste slechteriken en mogelijk grote filmprijzen kan winnen.

Tot slot vindt ook Peter Sciretta, van SlashFilm het de meest problematische film voor 'onredelijke' mensen van de afgelopen tien jaar. Sciretta is echter van mening dat kunst niet gecensureerd zou moeten worden, ook al is het in het verleden eerder is misgelopen. Zo doet deze situatie denken aan Martin Scorsese's Taxi Driver uit 1976, een film waardoor John Hinckley Jr. zich in 1981 liet beïnvloeden. Dit leidde tot zijn moordpoging op de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan. Ook Oliver Stone's Natural Born Killers uit 1994 zo een inspiratiebron zijn geweest voor de bekende schietpartij in de Columbine High School in 1999. Zelfs Heath Ledger's Joker in The Dark Knight was 'inspiratie' voor een man die twaalf mensen vermoorde in Colorado tijdens een cinemavoorstelling.

NieuwsFilm

meest populair