Wat is het verschil tussen de Jokers van Joaquin Phoenix en Heath Ledger?

Wat is het verschil tussen de Jokers van Joaquin Phoenix en Heath Ledger?

De 2019-versie vs. die uit The Dark Knight uit 2008?

In 2008 zagen we wijlen Heath Ledger als de Joker in de geliefde superheldenfilm The Dark Knight van Christopher Nolan. Ledger won postuum een Oscar. Nu speelt Joaquin Phoenix dezelfde rol in Joker en zijn optreden wordt nu al gezien als Oscarwaardig. De twee Jokers verschillen echter flink van elkaar.

Om te beginnen is Joker een herkomstverhaal, waar Ledgers Joker Gotham al snel in zijn greep had. De nieuwe Joker heeft ook (voor het eerst) een naam, namelijk Arthur Fleck. Regisseur Todd Phillips gaf tijdens de persconferentie na de première tijdens het filmfestival van Venetië meer tekst en uitleg over de verschillen tussen Phoenix en Ledgers invulling.

De wereld in de fik
"Ik denk niet dat deze Joker het doel heeft om de wereld te zien branden. Deze Joker heeft een heel ander doel voor ogen. In de allereerste scène van deze film zit hij en dwingt hij zichzelf om te glimlachen, en het is een man die op zoek is naar identiteit," aldus Phillips. "Ik denk dat hij ten onrechte een symbool wordt, aangezien hij eigenlijk op zoek is naar bewondering. Hij kijkt er niet naar uit om de wereld te zien verbranden, deze Joker. Wat de vorige betreft, dat is iets anders. Voor onze kerel is dat niet zijn doel. Zijn doel is om mensen aan het lachen te maken."

Hoofdrolspeler Phoenix gaf aan dat wilde dat zijn personage "niet identificeerbaar voor echte psychiaters" zou zijn. De acteur zou als voorbereiding niet hebben gekeken naar eerdere vertolkingen, ook niet die van Ledger. Over een maand in de bioscoop!



NieuwsFilm

meest populair