Hoe 'The Lord of the Rings: Return of the King' maar liefst 11 Oscars kon winnen

Hoe 'The Lord of the Rings: Return of the King' maar liefst 11 Oscars kon winnen

Een tactiek voor Disney voor bij Avengers: Endgame?

In 2003 rondde The Lord of the Rings: Return of the King de trilogie van Peter Jackson af. Uiteraard was er weer een uitstekend ontvangst en er werd wereldwijd meer dan $1,1 miljard opgehaald. Ook werden er de maar liefst elf Oscarnominaties verzilverd.

In een aardig artikel keek Screenrant kort naar deze unieke gebeurtenis, want nog nooit wist een film zo'n hoge nominatie/winst-ratio te scoren. Opvallend is dat de voorgangers The Fellowship of the Ring en The Two Towers een stuk minder verzilveringen zagen. Het eerste deel won vier van de dertien nominaties en het tweede deel scoorde twee uit zes, allemaal in technische categorieën. Uiteraard al prima prestaties.

In 2004 ook de hoofdprijzen
In 2004 won Return of the King elf Oscars, waaronder Beste film, Beste regisseur en Beste bewerkte scenario. Volgens Screenrant is dit onder meer te danken aan de inzet van New Line Cinema voorafgaand aan de stemrondes. Volgens een stuk uit 2014 van Vanity Fair zou Russell Schwartz, destijds de marketingman bij New Line, een team van PR-specialisten, publiciteitsagenten en consultants hebben ingehuurd. Ook werd er $10 miljoen gestoken in de campagne die achter de schermen werd uitgevoerd: het handjes schudden.

Opvallend is dat niet Return of the King werd ingezet als onderwerp van gesprek. De complete trilogie moest iedereen overtuigen, zeker de mensen die al vonden dat het eerste en tweede deel niet voldoende Oscar hadden gekregen. En dit is waarschijnlijk een slimme zet geweest, aangezien niet iedereen Return of the King de beste film vindt in de reeks.

Eerste fantasyfilm Beste film
Uiteindelijk pakte de strategie dus goed uit, terecht of onterecht. Deel drie werd de eerste fanatsyfilm die de hoofdprijs pakte en het was de eerste keer in zo'n 20 jaar dat de hoogst scorende blockbuster van het jaar de Oscar voor Beste film won.

Het is interessant om te zien of Disney een dergelijke strategie gaat inzetten voor hun Marvel Cinematic Universe en Avengers: Endgame, het hoogtepunt van een zelfs 23-delige filmreeks.

NieuwsFilm

meest populair