Algemeen

Regisseur haalt hard uit naar 'Joker'-tegenstanders

De film zou te gewelddadig zijn.

door Bram de Groot om 09:31 in Algemeen
Op basis van de eerste recensies zouden veel mensen bang zijn dat de DC-film Joker een verkeerde impact gaat hebben op bepaalde kijkers. Het zou zomaar kunnen dat de film geweldsexplosies veroorzaakt met onschuldige slachtoffers tot gevolg, zoals het drama in Aurora.

Joker-regisseur Todd Phillips heeft nu gereageerd en zegt de kritiek niet te begrijpen en heeft enkele argumenten; het Joker-personage is al 80 jaar oud en waar mensen zich nu druk maken om zijn film, lacht iedereen de 300 doden in John Wick: Chapter 3 - Parabellum gemakkelijk weg. Bovenal geeft hij aan dat de film zich afspeelt in een fictieve wereld, met een fictief personage.


Veel publiciteit
De vraag is nu hoe het grote publiek gaat reageren. De kans is groot dat deze publiciteit de film alleen maar goed doet. Joker wordt ondertussen neergezet als een film die bijzonder gewelddadig is en eentje die je eigenlijk niet zou moeten willen zien.

Maar de film heeft ook een logische R-rating (16 jaar) en de Joker is altijd al een behoorlijk maf individu geweest; een gegeven dat we overigens in meer kleine én grote films zien. De nieuwsgierigheid naar Joaquin Phoenix' Joker wordt in ieder geval goed aangewakkerd.


Wat zeg jij? Zijn de tegenstanders zeurpieten? Of hebben ze een punt? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

24 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

PRIME

Avatar

Kan me niet voorstellen dat JOKER geweldadiger is dan de nieuwe Rambo.

Sietzet

Avatar

Tegenstanders zijn altijd zeurpieten. Letterlijk overal mee. Het is altijd een klein groepje dat huilt en dat de media groots wordt opgepakt. De media is de schuld dat dit soort mensen een podium krijgen.
Vandaag in het nieuws dat medewerkers van speelgoedwinkels niet meer mogen vragen of het voor een jongen of een meisje is.... Seksistische speelgoed wordt verbannen en mag alleen nog gender neutraal speelgoed geproduceerd worden.... Meen je dit nou??
1 meisje uit Bemmel dat op personen valt... Jongens, meisjes en alles wat daar tussen in valt.... Zij is van meming dat zij als pansexuele gediscrimineerd wordt en zich niet veilig voelt om hiervoor uit de kast te komen... Gemeente Bemmel gaat hier volop in mee en doet er nu alles aan om haar gerust te stellen... 1 meisje dat totaal e weg kwijt is, "ik val op personen... Jongens, meisjes, en alles er tussen in"

Politiek is de weg kwijt, mensen zijn de weg kwijt en zolang media aandacht geeft aan dit soort flauwekul en onzin (en dus kliks en geld binnen harken) zal het alleen maar erger en erger worden. Ook om dit soort films

Geranimous

Avatar

Het is moeilijk oordelen over een film die ik niet gezien heb. Maar de selectiviteit in de hypocrisie is enorm. Ik hoop dat dit alles geen invloed op het financiele succes van de film heeft.

@Sietzet
Tegenstanders zijn altijd zeurpieten? Letterlijk overal mee?
Dus tegenstanders van pedofilie zijn ook zeurpieten? Je komt heel erg bekrompen over.

Maac

Avatar

Geranimous "Tegenstanders zijn altijd zeurpieten? Letterlijk overal mee?
Dus tegenstanders van pedofilie zijn ook zeurpieten? Je komt heel erg bekrompen over."
Je kan niet pro-pedofilie of pro-kanker of pro-zwaartekracht zijn op dezelfde manier als onderwerpen waar je daadwerkelijk invloed op kan hebben.

Je verdraait op deze manier het standpunt van Sietzet en volgens mij is de kern van zijn punt, namelijk dat je niet zou moeten sturen op basis van de gevoelens van een klein groepje gekrenkten, compleet aan je voorbijgegaan.

Master Of Films

Avatar

Sietzet "Vandaag in het nieuws dat medewerkers van speelgoedwinkels niet meer mogen vragen of het voor een jongen of een meisje is.... Seksistische speelgoed wordt verbannen en mag alleen nog gender neutraal speelgoed geproduceerd worden.... Meen je dit nou??"
Je mist achtergrond informatie waarom dat ze in Frankrijk doen.

,,In de eerste duizend levensdagen wordt een kind gevormd. Dus in die periode ontstaan ook onbewuste vooroordelen'', zegt de Franse staatssecretaris Adrien Taquet (Jeugdbeleid). ,,Als je discriminatie op latere leeftijd wilt voorkomen, moet je dus in de vroegste kinderjaren in actie komen.”


Wetenschappers stellen al decennia dat seksebepaald speelgoed invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. ,,Het is bekend dat typisch jongensspeelgoed (zoals bouwblokken) het ruimtelijk inzicht kan verbeteren en dat kan de beroepskeuze beïnvloeden'', schreven Amerikaanse psychologen in 2010 in Educational Psychology. Maar, schreven de psychologen ook, peuters nemen al snel normen en waarden over. ,,Kleine kinderen leggen speelgoed dat ze leuk vinden tóch vaak weg, omdat ze denken dat het voor het andere geslacht is.''


,Kinderen willen van nature graag doen wat ze denken dat goed is en waardering krijgen van volwassenen. Dat is een mooie eigenschap'', zei psychologe Lori Day bij de lancering van de actie. ,,Maar kinderen krijgen van volwassenen de verkeerde boodschap als gezegd wordt dat speelgoed niet voor ze is bedoeld. Die boodschap is schadelijk voor kinderen. De goede boodschap is: laat seksebepaald speelgoed links liggen.''

Mav Damian

Avatar

Het is heel opvallend dat er veel nieuws over het geweld in The Joker is. Wat maakt deze film zo gevoelig voor de media?

Geranimous

Avatar

@Maac
Je doet nu alsof zijn stuk heel wat genuanceerder is dan het was. Want zijn begin laat 0% ruimte voor nuance. En dat weet jij ook wel. Je kan daarna zeggen wat je wil maar als je begint met het feit dat tegenstanders letterlijk altijd zeurpieten zijn, getuigt van bekrompenheid en een hoog gehalte van je laten leiden door onderbuikgevoelens.

Bovendien vedraai ik niets. Ik citeer hem en stel een vraag. Je zou van mening kunnen zijn dat ik aan zijn punt voorbij ga maar verdraaien is het absoluut niet.

Of een groep in de meerderheid of minderheid is, is niet zo relevant. Er zijn tig voorbeelden in de geschiedenis waar de minderheid ergens tegen was en ze uiteindelijk toch gelijk hadden. In dit geval vind ik ook dat die kleine minderheid erg vervelend en vooral hypcriet en selectief is. Maar verschuilen zich veel te vaak achter een zogenaamde meerderheid.

Maac

Avatar

@Master of Films
De achtergrondinformatie maakt het helaas niet minder belachelijk.

@Mav Damian
Omdat persoonlijke gevoelens en meningen de nieuwe norm zijn om verandering te realiseren, niet feiten en statistieken.
Een klein groepje mensen is jaren geleden slachtoffer geworden van een schietende Joker en die persoonlijke pijn wordt succesvol ingezet voor hun campagne. Dat is waarom bijvoorbeeld John Wick niet onder vuur staat.

Maac

Avatar

Geranimous "Je doet nu alsof zijn stuk heel wat genuanceerder is dan het was. Want zijn begin laat 0% ruimte voor nuance. En dat weet jij ook wel. Je kan daarna zeggen wat je wil maar als je begint met het feit dat tegenstanders letterlijk altijd zeurpieten zijn, getuigt van bekrompenheid en een hoog gehalte van je laten leiden door onderbuikgevoelens."
Ik zie ook een gebrek aan nuance, maar vind je niet dat je dan met een voorbeeld moet komen dat in lijn ligt met de groep mensen waar hij het over heeft? Ik bedoel, weet jij stiekem niet heel goed dat hij het niet heeft over mensen die tegen pedofilie zijn?
Hij geeft later in dezelfde comment aan dat het gaat om "dit soort flauwekul en onzin" en jij leek me met jouw reactie meer te azen op een "gotcha" dan een inhoudelijke weerlegging.
Zelf weten natuurlijk, maar ik vond het flauw omdat het de kern van zijn punt tekort deed.

Geranimous "Bovendien vedraai ik niets. Ik citeer hem en stel een vraag. Je zou van mening kunnen zijn dat ik aan zijn punt voorbij ga maar verdraaien is het absoluut niet."
Het lijkt mij een insinuerende en retorische vraag waar een conclusie op volgt zonder een antwoord te hebben gekregen, maar vooruit.

Geranimous "Of een groep in de meerderheid of minderheid is, is niet zo relevant. Er zijn tig voorbeelden in de geschiedenis waar de minderheid ergens tegen was en ze uiteindelijk toch gelijk hadden. In dit geval vind ik ook dat die kleine minderheid erg vervelend en vooral hypcriet en selectief is. Maar verschuilen zich veel te vaak achter een zogenaamde meerderheid."
Eens, ik zou ook niet sturen op minderheid of meerderheid. Toen ik sprak over "een klein groepje gekrenkten" lag voor mij de focus op het laatste woord, namelijk dat gevoelens niet iets is waar je op kan sturen.

Master Of Films

Avatar

Maac "De achtergrondinformatie maakt het helaas niet minder belachelijk"
Dat mag je vinden. Achtergrondinformatie geeft iig meer nuance waarom men zo'n besluit neemt. That's all. Smiley face

Mav Damian "Het is heel opvallend dat er veel nieuws over het geweld in The Joker is. Wat maakt deze film zo gevoelig voor de media?"
Zover ik weet, vanwege de early reviews. o.a. bij NME
'Joker' is an instant classic that sees Joaquin Phoenix translate a discombobulating sensation from the screen to your senses, while director Todd Phillips creates a melancholic psychodrama punctuated by splashes of shocking violence

Meer filmcritic spraken zich uit met woorden als ultra-violent story en disturbing violence. Wellicht dat Joker veel meer realistischer voelt dan John Wick & Rambo. Van beide helden mogen we zelfs overdreven geweld verwachten.

Was er al aandacht besteed van een Joaquin Phoenix interview in SFX magazine. Zo nee. Hieronder de highlights.

"And I like that some people would say, 'Fuck him, he's a narcissist, he lacks empathy.' I think that’s important. It's just exciting for me, looking at a character in that way."

One subject that has already been touched upon in many reviews is the violence in the movie, something Phoenix does not have a huge issue with. "I don’t know how many people die in Avengers, but there’s a lot," he continues. "The violence in this is immediate and on-screen, and a little more visceral and raw."

"But yeah, I didn't have any hesitation about it. You always want it to feel real, and you want the little violence that we have to have an impact. What happens in a lot of movies is that you get numb to it, you're killing 40,000 people, you don’t feel it. While being a fictional story in a fictional world, you always want it to feel real. Everything that happens in this movie as far as violence goes, you feel it."

Geranimous

Avatar

@Maac
Ik ging niet zozeer voor een 'gotcha' moment maar ik stoorde me wel dusdanig een de opmerking dat ik (bewust) voorbij ging aan het verdere punt dat hij probeerde te maken. Eerlijk is eerlijk. Ik ga er vanuit dat hij idd niet letterlijk tegen alle tegenstanders van alles in elke situatie is.

Wat gevoelens betreft. Dat vind ik lastig. Je kan het in principe niemand kwalijk niemand als hij of zij iets voelt. Maar in hoeverre moet je en kun je overal rekening mee houden?

Maac

Avatar

Geranimous "Ik ging niet zozeer voor een 'gotcha' moment maar ik stoorde me wel dusdanig een de opmerking dat ik (bewust) voorbij ging aan het verdere punt dat hij probeerde te maken. Eerlijk is eerlijk. Ik ga er vanuit dat hij idd niet letterlijk tegen alle tegenstanders van alles in elke situatie is."
Aight! Smiley face

Geranimous "Wat gevoelens betreft. Dat vind ik lastig. Je kan het in principe niemand kwalijk niemand als hij of zij iets voelt. Maar in hoeverre moet je en kun je overal rekening mee houden?"
Dit is ook lastig. Ik denk eerlijk gezegd dat de meeste mensen het ook echt niet erg vinden om rekening met andermans gevoelens te houden.
Dit wordt vaak pas problematisch op het moment dat gevoelens een bepaalde verandering vragen van iets waarvan men niet overtuigd is dat het verandering nodig heeft, of zelfs in conflict komt met huidige normen en waarden. De meesten zullen meeleven met de nabestaanden van de schietpartij Aurora in 2012, maar sympathiseren niet met het idee om vervolgens bepaalde films te boycotten. Zo is het volgens mij ook vaak met religie; de grootste groep wilt gewoon vredelievend naast elkaar leven, totdat er een conflict ontstaat tussen religieuze doctrines en huidige cultuur en normen en waarden.

Dus of je rekening moet houden met wat iemand voelt of ervaart ligt denk ik aan de impact van de oplossing en hoe dat gevoel strookt met het culturele milieu waar je bent. Als je je beledigd voelt door een cartoon is je dat goed recht, maar zowel de oplossing voor jouw beledigde toestand als wat wij moreel acceptabel achten in onze cultuur zouden ons ervan moeten weerhouden jou tegemoet te komen in jouw gevoelens. Zo zie ik het in ieder geval.

Decepticon

Avatar

Het leuke is dat in de trailers nog maar bar weinig geweld te zien is.
Dus ik ben benieuwd.

Moviemagic

Avatar

De film krijgt toch een rating. Daarnaast kunnen mensen de reviews bekijken voordat ze een film gaan kijken. Daar moeten ze niet over klagen. Dan het geweld dat een film zou veroorzaken kan niet bestaan. Volwassen mensen zouden het verschil moeten zien tussen fictie en realiteit. Pornofilms veroorzaken toch ook geen verkrachtingen. Is het aantal martelingen omhoog gegaan sinds SAW? Nu zou een Jokerfilm wel geweld veroorzaken? Ik denk dat er weer een kleine club is die aandacht zoekt.

Popcultuurfreak

Avatar

Onzin om films te gebruiken als voorbeeld tot aanzetting van geweld. Heb juist het idee dat stripboeken, videospellen en films juist mensen te veel in huis op sluiten.
Moeten we dan maar geen boeken met geweld hebben? Mogen we het ook niet meer over oorlogen hebben met geschiedenis?
Kom op zeg. Beetje azijnzeiken die politiek correcte cultuur journalisten. Zelf genieten ze stiekem ook van actie ergens wel op de ene manier of de ander.

GreenHornet

Avatar

het is R rated wat is nu het probleem logisch dat film geweldadig is

Artificialis

Avatar

Heldere taal van Todd Phillips, ik heb er niks aan toe te voegen.

RoberPaulsen

Avatar

@Prime, exact! Heb afgelopen weekend Rambo 4 zitten kijken en de hoeveelheid geweld en gore die daarin zit is bizar.

PRIME

Avatar

^
Haha, die sniper. Man, was niet eens leuk om te kijken.

Oboema

Avatar

"... that does not make sense!" Oh no, the chewbacca defense.

Ontopic, hulde voor Todd Phillips om dit kalm en beheersd voor de camera even uit te leggen.

Civilian Supreme

Avatar

Eens met Sietzet.
Ik weet wel waarom we met dit soort onnozele dingetjes te maken krijgen deze dagen.
Welvaart. Het gaat veel te goed en dan gaan mensen dit soort onzinnigheden verzinnen. Vooral degenen die zich vervelen, aandacht nodig hebben en overal een punt van willen maken. Het wordt voorlopig alleen maar erger door deze mensen aandacht te blijven geven.
Genderneutrale toiletten? Sodemieter op, ik hoef niet een wc in te lopen waar een paar vrouwen zitten en andersom zitten ze er ook niet op te wachten. Genderneutraal speelgoed? Lekker mensen in de war maken, als ik wat voor een verjaardag ga halen wil ik gewoon duidelijkheid of het voor een jongen of meisje is.
Let maar op straks voelt er iemand zich bezwaard omdat hij/zij bij de geboorte een naam heeft gekregen waar ze zelf niet voor gekozen hebben.
Slappe worsten allemaal.

Maac

Avatar

PRIME "Haha, die sniper. Man, was niet eens leuk om te kijken."
Duidelijk, ik moet dus toch de nieuwe Rambo gaan kijken.

Overigens heb ik sinds lange tijd niet zo’n heerlijke gore gezien als in Midsommar. Die doet ook mee voor de prijzen dit jaar.

Sunspot

Avatar

Inderdaad, wat een onzin

NieuwsFilm

meest populair