Slachtoffers Aurora-schietpartij schrijven emotionele brief aan makers 'Joker'

Ruim 300 overlevenden en nabestaanden hebben het document ondertekend.

Tijdens een nachtelijke voorstelling van The Dark Knight Rises (2012) in Aurora Colorado, opende een eenzame schutter het vuur op het nietsvermoedende bioscooppubliek. Er vielen zeker 12 doden en 58 gewonden. Nu heeft een grote groep een verontrustende brief geschreven aan Warner Bros. waarin zij hun zorgen uitten over het aankomende Joker met acteur Joaquin Phoenix.

"De Aurora-schietpartij, gepleegd door een sociaal geïsoleerd persoon die zich door de samenleving onrechtvaardig voelde, heeft de loop van ons leven veranderd en ons achtergelaten met littekens," zegt de brief. "Toen we hoorden dat Warner Bros. een film uitbracht met de naam Joker die het karakter presenteert als een protagonist met een sympathiek achtergrondverhaal, stokte even onze adem".

Ene Sandy Philips (geen familie van Todd) sprak met THE HOLLYWOOD REPORTER en noemde de release 'een klap in het gezicht' voor degenen die verlies hebben geleden en liet haar angst blijken door te zeggen: "Ik vrees dat er buiten iemand rondloopt, of misschien wel meerderen, die op het randje staat om een massamoordenaar te worden en kan worden aangemoedigd door deze film. En dat maakt me bang".

Voor alle duidelijkheid, de groep vraagt niet om de film niet uit te brengen en ook sporen ze anderen niet aan om hem te boycotten. Wat ze vragen, is dat de studio doneert aan organisaties die hulp bieden aan mensen die getroffen zijn door vuurwapengeweld en hun invloed gebruikt om politiek te lobby'en bij het Congres voor hervorming van de wapenwet.

Onlangs werd bekend dat het theater waar de bloederige schietpartij plaatsvond, geen vertoningen van Joker zal aanbieden. Er heerst onder critici zowel bewondering voor de emotionele ladingen en dramatische sfeer, maar tegelijkertijd ook twijfel over het hoge niveau van geweld en hoe dit door diverse kijkers zal worden geïnterpreteerd.

[UPDATE] Reactie
Inmiddels heeft Warner Bros. een snelle verklaring gegeven op de brief:
"Wapengeweld in onze samenleving is een kritieke kwestie en we betuigen ons diepste medeleven aan allen die door deze tragedies zijn getroffen. Ons bedrijf heeft een lange geschiedenis van doneren aan slachtoffers van geweld en sinds een aantal weken zijn we begonnen aan een samenwerking met meerdere instanties om deze epidemie nog beter aan te kunnen pakken. Tegelijkertijd geloven wij dat een van de functies van storytelling is om moeilijke gesprekken over complexe kwesties uit te lokken. Vergis je niet, noch het fictieve personage, noch de film is een bevestiging van enig soort geweld in de echte wereld. Het is niet de bedoeling van de makers of de studio om hem als held neer te zetten".

Vanaf 3 oktober mag iedereen zelf zijn of haar oordeel gaan vellen, want dan verschijnt Joker van regisseur Todd Philips in onze bioscopen.


NieuwsFilm

meest populair