Algemeen

MCU-helden reageren en fans woedend na Martin Scorseses kritiek op Marvel-films

Veel reacties op duidelijke woorden van topregisseur.

door Bram de Groot om 22:30 in Algemeen
Je kunt de superheldenfilms van Marvel Studios hoog hebben zitten, maar diepgaande drama hebben de films doorgaans niet echt te bieden. Zeker niet de drama die je in titels in het bijhorende genre gemaakt worden. De ergens dus ook wat logische kritiek van Martin Scorsese (The Irishman) wordt hem niet door iedereen in dank afgenomen.

"Ik heb een poging gewaagd om die films te bekijken, maar ben afgehaakt. Het is geen cinema," zei Scorsese verleden week over de films in het Marvel Cinematic Universe, die hij overigens wel als "goed gemaakt" bestempelt.

Reactie James Gunn
Een van de eerste die reageerde was Guardians of the Galaxy-regisseur James Gunn: "Martin Scorsese is een van mijn vijf favoriete levende filmmakers. Ik was woedend toen mensen kritiek hadden op Scorseses film The Last Temptation of Christ zonder de film gezien te hebben. Het doet mij verdriet dat hij nu zelf mijn films beoordeelt zonder ze gezien te hebben."


Reactie Samuel L. Jackson
Ook Nick Fury-acteur Samuel L. Jackson had zijn mening klaar nadat hij vernam van de opmerking van Scorsese. "Films zijn films. Ook niet iedereen houdt van zijn films," aldus Jackson tegenover Variety.


Reactie Joss Whedon
Ook The Avengers-regisseur Joss Whedon reageerde en hij zegt dat hij gelijk dacht aan de eerder genoemde Gunn en zijn werk aan de Guardians-films.


Reacties van de fans
Online zijn ondertussen vele reacties van fans terug te vinden en zij zijn het (uiteraard) niet eens met de Oscarwinnaar. Hieronder drie willekeurige reacties van fans online, via Twitter.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Novarellum

Avatar

Ik snap heel goed wat Scorsese bedoeld. Hij heeft ook half gelijk. En dat zeg ik als groot marvel liefhebber. Echter, dit is wat men wil momenteel. Vraag en aanbod.

23VDV23

Avatar

Zijn woorden zijn denk ik verkeerd begrepen, al komen ze inderdaad elitair over. Hij is een cineast in de klassieke zin van het woord en is zelf opgegroeid en geïnspireerd door mensen als Kurosawa, Rossellini, Wells en John Ford. Filmmakers die zich alleen konden onderscheiden door hun stempel te drukken en op hun eigen manier om te springen met beeldtaal en accenten in een script. Hij zelf doet dat ook. Marvel films voelen meer aan als 'focus group' films. Films die zijn platgeredeneerd door hele teams aan schrijvers en producenten die inmiddels weten wat de fanbase wil en afzonderlijke regisseurs ofwel uitkiezen op het feit dat ze daar simpelweg goed binnen passen of bereid zijn zich te schikken. Dat doet niets af aan het succes dat ze hebben behaald en hoe knap dat is, maar als je liefhebber bent van het soort films dat Scorsese maakt dan voelen Marvel films inderdaad vaak als relatief zielloze massaproductie waarbij de regisseurs 'guns for hire' zijn.

Frietgezicht

Avatar

^ Maar probleem is juist dat cinema bestaat uit vele genres.

Ik ben fan van vele Scorsese films maar dan kun je ook genieten van een film als Infinity War.
Gelukkig is niet elke film een Schlinder’s List, beetje ontspanning mag ook.

De films die een beste oscar winnen zoals Moonlight vind ik ook veel minder goed dan klassieke films als The Departed, Shutter Island en Goodfellas. Ben benieuwd of hij dat wel allemaal pareltjes vindt.

meanrat

Avatar

Echter, dit is wat men wil momenteel. Vraag en aanbod.


Dit kan wel waar zijn en ik snap ook wel waarom er films worden gemaakt op basis van dit gegeven. Echter, dit is precies de reden waarom men ook klaagt over de creativiteit vandaag de dag. Want als je films gaat maken op basis van wat de mensen denken te willen, dan ga maak je geen films meer op basis van wat de filmmakers zelf willen. Het worden fabrieksfilms met als enig doel geld te verdienen. Films krijgen geen lading meer mee en zijn louter bedoeld om te scoren.

Nu ben ik niet geheel onthouder van Marvelfilms. Ik ben zelfs lichtjes bezig dat hele universum nu eindelijk eens gezien te hebben. Want ja, ze zijn wel vermakelijk. Maar steeds als ik een film af heb kom ik tot de conclusie dat het ook niet meer dan dat is. Het zit allemaal goed in elkaar en het zijn vernuftige producten, maar er zit verder geen boodschap of iets dergelijks in. Niet slecht ofzo, maar om de bewoordingen van Scorcese te gebruiken: geen cinema.

Zo gaat het precies met de muziek. Er wordt gemaakt wat de mensen willen. Muziek in de top 40 heeft gewoon geen emotionele lading en doet je nooit helemaal opgaan in de aangeboden muziek. Ga maar eens op zoek naar muziek waar jij zelf écht van houdt en laat daarbij de hitlijsten los. Pas dan kom je echt muziek tegen die dicht bij je staat.

Conclusie: Marvel films hebben zeker wel bestaansrecht. Vermaak is ook leuk, natuurlijk. Maar als Disney alle studio's blijft opkopen betwijfel ik hoeveel plaats er nog over blijft voor echte creatieve regisseurs binnen de deuren van Hollywood. Want eigenzinnige films zijn ook nodig. Films die niet voor iedereen zijn weggelegd en die ook een ander verdienmodel hebben.

23VDV23

Avatar

@Frietgezicht: ik formuleer het ook wat ongelukkig. Ik vind de Marvel films ook zeker niet slecht. Het is niet 100% mijn ding en en ben er niet zo hyped over als anderen, maar ik heb met bijvoorbeeld Infinity War en Endgame een prima avond gehad. Echter vermoed ik dat een Scorsese vooral altijd op zoek is naar die stempel van een regisseur. Ik heb dat zelf ook een beetje. Schindler's List, Moonlight of Goodfellas zijn niet echt te vergelijken met het MCU, maar neem Lord of the Rings eens als voorbeeld. Misschien iets meer in die richting. Dat voelt voor mij ook meer als 'cinema' dan de MCU omdat je daar echt de hand ziet van Peter Jackson en zijn absolute persoonlijke drijfveer om die films te maken voelt. Die man was bij werkelijk alles in die films betrokken, van begin tot eind. Als je het gaat vergelijken met eten: beiden zijn geen haute cuisine, maar misschien zelfs een relatief klassiek pastagerecht. Maar dan voelt de MCU toch als een pasta die is klaar gemaakt met een saus uit een fabriek en Lord of the Rings als iets waarbij alles diezelfde dag vers is gemaakt. Dat eerste kan prima smaken als je de goede keuzes maakt (en dat is bij MCU het geval), maar in detail geeft dat tweede je zo veel meer. Ik vermoed (maar misschien zit ik er naast) dat daar voor mensen als Scorsese ook vaak het verschil zit in wat dan cinema is en wat net niet.

Rover010

Avatar

Ik vind hoe martin beschrijft dat de marvel films een rollercoaster ride is wel heel begrijpelijk. Het zijn ook leuke filmpies maar Scorsese films vind ik toch veel beter.

Frietgezicht

Avatar

@23VDV23, ik snap je helemaal.
Maar ook in het MCU vind ik het een mix van kant en klaar fabriek eten en verse maaltijden.
Guardians, The Winter Soldier en wat anderen hebben wel duidelijk een eigen recept van de regisseurs in kwestie. Hij oordeelt heel snel.


En vind hij LotR bijv wel echte cinema? Of Logan? Star Wars?
Misschien kijkt hij uberhaubt zo aan tegen films met een enorm budget met ook veel actie en humor erin.

Civilian Supreme

Avatar

Ik snap hem wel, maar misschien moet hij eerst eens Winter Soldier kijken, die film heeft alles.
En het is nu niet echt iets om 'woedend' over te worden.

Rutherford

Avatar

Samuel Jackson vat het gewoon prima samen.

23VDV23

Avatar

@Friet: wie zal het zeggen inderdaad. Ik weet wel dat hij zelf altijd erg nostalgisch is over films van bijvoorbeeld John Ford. Dat waren in die tijd ook gewoon formule-films, met het grote verschil dat John Ford er zijn stempel op drukte. Ook over de originele Star Wars films en E.T. (films van zijn maatjes) heeft hij zich positief uitgesproken. Misschien ook een beetje meten met twee maten. Het lijkt me ook iemand die zich op zijn leeftijd zorgen maakt over het feit dat er naar verhouding gewoon heel veel Marvel achtige producties de bioscopen domineren en vreest dat dat dan de norm gaat worden. Dat is een zorg waar ik me wel in kan vinden. Want hoewel het absoluut bestaansrecht heeft en er gewoon een heleboel mensen van genieten, is het wel zonde als er een dusdanig monopolie ontstaat dat er steeds minder ruimte is voor het soort films waar Scorsese bijvoorbeeld van houdt en om bekend staat.

CAPE OF GOOD FILMS

Avatar

Scorsese zeg dan gelijk dat je superhelden moe bent.

Ang3l

Avatar

Sorry, maar een film als "Alles is liefde" is ook cinema. Het is geen hoogstaande art house cinema.... maar dat staat ook niet synoniem aan cinema. Er zijn vele genres. Maar allen cinema. Het is je ding of niet, prima. Je kijkt ze of niet, ook prima. Maar ze bestempelen als "geen cinema" is gewoonweg feitelijk niet waar EN behoorlijk zuur.

Ik kan me voorstellen dat hij niet blij is met de huidige trend in cinema. DAT wel.

Boer

Avatar

Eigenlijk is GotG de enige Marvel waar echt de persoonlijkheid en de stijl van de filmmaker (James Gunn) in het eindproduct zit. De andere Marvels zijn inderdaad 'bedrijfs'-films

NieuwsFilm

meest populair