Algemeen

Van "buitengewoon" tot "onverantwoord": 'Joker' roept zeer gemengde reacties op bij Oscarleden

Zou het de film lukken om een gouden beeldje mee naar huis te nemen?

door Corneel Vanfleteren om 11:39 in Algemeen
Nadat Joker van Todd Philips de Gouden Leeuw won op het filmfestival van Venetië was iedereen het ermee eens dat deze film een grote kanshebber is voor Oscarnominaties en uiteindelijk ook winst. Maar zij die daarover moeten beslissen reageerden anders...

Want wij kunnen natuurlijk speculeren over de Oscarkansen van Joker en of Joaquin Phoenix kans maakt op de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol, maar erover beslissen doen we niet. Diegenen die dat wel moeten doen, zijn de leden van de Academy. The Hollywood Reporter ondervroeg verschillende groepen leden, en sprokkelde een hoop uiteenlopende meningen bij elkaar. Een greep uit de reacties:

"Ik denk dat het briljant is. Phoenix is nooit beter geweest. De manier waarop hij en de filmmakers de transformatie van Arthur naar Joker behandelen, is genuanceerd en meesterlijk."

"Ik vond dat er geen heldere visie achter zat. Deze duistere en donkere stijl is vervelend geworden. Enkel Pfeiffer en DeVito in Batman Returns konden werkelijk balanceren tussen licht en donker. Deze film biedt geen duidelijke kijk op politiek of klassen, en de uitbeelding van geestesziekte is onverantwoord."

"Het is moeilijk te weten waar te beginnen, maar Joaquin verdient een Oscarnominatie. Hij blaast het dak eraf! En de cinematografie was fantastisch. Maar toch weet ik niet of ik het nog eens wil zien."

"De kwaliteit van de film zelf is niet bijzonder uniek in het vertellen van een eenzaat die wegzakt in psychopathie. Zelfs met Joaquin Phoenix, die een van onze beste acteurs is in elke rol die hij speelt."

"Het is een hele indrukwekkende film in z'n geheel. Joaquins vertolking is onmiskenbaar buitengewoon. Er is niets nieuws wat het vakmanschap betreft. Zoals hoe Dunkirk was gefilmd of het geluidsontwerp voor First Man. Maar toch kun je niet ontkennen dat het goed gemaakt is. Dat gezegd zijnde, ik zie geen enkele reden waarom deze film op de wereld zou moeten zijn losgelaten."

"Ik denk dat de vertolking buitengewoon is, maar in z'n totaliteit bevat de film hele twijfelachtige moraliteiten. Ik heb serieuze bedenkingen bij het vertonen van de film, door de boodschap die het meegeeft. Ik denk niet dat de Academy een film moet eren met zulke controversiële elementen. Ik vond de film zo onaangenaam dat ik er niet voor zou kunnen stemmen."

Onzekere tijden
Hoewel vrijwel iedereen lovend is over de vertolking van Phoenix als een getormenteerde man, is niet iedereen het eens over de film zelf en de boodschap die er - al dan niet - achter de film zit. Voor het 'gewone' publiek maakt het weinig uit, en Joker doet het uitstekend aan de kassa's. Maar een voorspelling over Oscarnominaties lijkt lastiger. Als de filmmakers hopen op prijzen, gaan ze onzekere tijden tegemoet.22 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Guyon2002

Avatar

Ik heb tegen die Academy leden maar één ding te zeggen: get off your high horse

PRIME

Avatar

^
Deze reactie slaat nergens op. Ik weet niet of je JOKER al hebt gezien, maar de manier waarop deze film met geweld omgaat, e de gedachte erachter, is redelijk verontrustend.
Neemt niet weg dat het hier gaat om een film, en qua film is het een redelijk sterk portret, maar je moet je afvragen of dit écht films zijn die je waarde wilt geven.

PRIME

Avatar

Heb zelf een oude blog afgestoft om mijn verwoording over JOKER neer te zetten, dus als je het interessant vind, check:

https://citizenschoice.tumblr.com/post/188188217382/can-you-dress-up-as-someone-with-mental-illness

Natuurlijk: MILDE SPOILERS

Guyon2002

Avatar

Was meer een reactie naar de Oscars over het algemeen dan specifiek deze reacties. Alleen maar doen alsof ze alles weten over films en dergelijke en steeds maar kansloze (en vaak politieke) keuzes maken. En natuurlijk heb ik Joker al gezien

Frietgezicht

Avatar

Als jullie klaar zijn met de blog van Prime heb ik nog een vlog van 4,5 uur waarin ik mijn mening over Joker geef samen met Killer Sjakie en Leipe Herman.
We praten ook over Miley Cyrus, Harold Wilson en Avatar 2.

Zoek op het internet naar ‘hoe friet het ziet’

chefry1983

Avatar

In de politieke correcte wereld van tegenwoordig maakt Joker geen kans. Hij is niet homo sexueel, omgebouwd en travestiet.
Dus helaas voor de makers.

Mav Damian

Avatar

chefry1983 "In de politieke correcte wereld van tegenwoordig maakt Joker geen kans. Hij is niet homo sexueel, omgebouwd en travestiet.
Dus helaas voor de makers."
Sure sure! Keep thinking that!

GreenHornet

Avatar

Dan tik je toch niet zuiver verkleed als Joker Cosplay.
De man heeft gewoon een geestelijke ziekte daar moet je niet mee spotten.

Hetzelfde geld ook voor Batman een oude man verkleed in Bat kostuum om zo zijn trauma te verwerken.

Maac

Avatar

Wie zijn moraal of gedrag laat beïnvloeden door een film is niet degene die we als referentie moeten nemen wanneer we een film beoordelen.

PRIME "Ik weet niet of je JOKER al hebt gezien, maar de manier waarop deze film met geweld omgaat, e de gedachte erachter, is redelijk verontrustend."
Voor de meeste mensen is geweld vrij verontrustend. Er is niets mis met het verfilmen van iets dat ver van ons afstaat, maar wel in lijn ligt met de realiteit. Er moet evenveel plek zijn voor geweld dat 'verontrustend' in beeld wordt gebracht als geweld dat theatraal in beeld wordt gebracht.

Can you dress-up as someone with mental illness?
Yes, you can.

timdekw

Avatar

Jezus Christus mensen! Het is een film. Dit gezeik begint gevaarlijk richting censuur te neigen. Als er een klein aantal mensen rondloopt die deze film als meer dan fictie beschouwen dan ligt het probleem bij die mensen en niet bij de film. Ik weet dat het de norm geworden is om de wereld in te richten naar de wensen van de minderheid en in genoeg gevallen moedig ik het maar al te graag aan, maar ik vind dat er nogal eens te ver in doorgeschoten wordt. Wat Joker betreft is het niet meer dan logisch dat de film geweldadig is, het is ook een geweldadig en gestoord personage (in de comics) en ik vind dat ze dat heel realistisch en erg goed hebben vertaald naar film. Maar de kritiek die de film uit sommige hoeken ontvangt slaat echt werkelijk nergens op. Er zijn de laatste jaren veel geweldadigere en ziekere films uitgebracht waar met geen woord over gerept is. Dit voelt voor mij meer aan alsof men weer eens nodig op zoek was naar een nieuwe hype om zich achter te verenigen. Vond je het niks? Prima, jouw mening, daar heb je alle recht op. Deel 'm eventueel en ga een andere film kijken. Punt.
En ga je desnoods druk maken om dingen die er wel echt toe doen (oorlog, armoede, broeikaseffect, mensenrechten, genoeg om uit te kiezen) en ga vooral geen problemen creëren waar ze niet zijn. Film is een kunstvorm en een kunstvorm staat open ter interpretatie en mag best bediscussieerd worden, maar laten we het niet belangrijker maken dan het werkelijk is.

DucoZ

Avatar

Dat de film zo goed wordt ontvangen bij het grote publiek geef aan de we geen behoefte hebben aan politieke correctheid/boodschappen in films.
Een film, is een film! Een film is niet echt. Voor politiek moet je bij politiek zijn. Jezus.

DucoZ

Avatar

Het begint inderdaad gevaarlijk te worden.

Steve-O

Avatar

Heeft niemand Irreversible gezien? Requiem for a Dream? A Clockwork Orange?

Ik vind het nogal frappant dat mensen zo over Joker vallen. Er zijn veel gewelddadigere films die er ook op hun eigen manier meer omgaan. Het geweld in Joker past bij het verhaal dat ze willen vertellen. Ik denk dat de film wat van zijn kracht verliest als dat er of niet in zat of niet zo in beeld gebracht was.

Ik vond het een erg goede film. Met een absolute glansrol van Phoenix.

Thiver

Avatar

Steve-O "Heeft niemand Irreversible gezien? Requiem for a Dream? A Clockwork Orange?

Ik vind het nogal frappant dat mensen zo over Joker vallen."

Noem je die films nu omdat het geweld daarin nog heviger is of omdat ze destijds minder onder een vergrootglas lagen dan Joker nu? Want dat laatste is zeker niet het geval. De eerste en de derde film waren ten tijde van hun release enorm controversieel.

kokosnoot

Avatar

Los van de film als geheel, kan hij met zijn joker rol zelf natuurlijk ook een Oscar binnen slepen. Het gaat er dan om of hij echt zeer goed geacteerd heeft en zijn rol binnen het verhaal van de film vertolkt. Al zou de film je niet aanstaan als jury of een naar gevoel geven je hoort toch te kunnen zien of hij goed acteert en zijn rol goed vertolkt.

Dat een jury lid zegt dat hij geen reden ziet waarom deze film op de wereld is losgelaten is wel erg kortzichtig. Zo iemand hoort geen jury lid te zijn. De basis van films is vermaak&vervoering anders was er geen geld mee te verdienen. Dat het grote publiek deze film zeer waardeert is reden genoeg. Als je je daar als jury lid niet in kan verplaatsen geeft mij toch wel bedenkingen over dit jury lid dan.

Moviemagic

Avatar

Ah weer genoeg tere zieltjes die geweld in deze film niet vinden kunnen maar in elke andere film wel. Als je niet tegen geweld kunt ga dan niet naar deze film maar ga naar F*ck de liefde of zo. Frozen 2 kan dan ook wat voor je zijn. Dit geweld is niet anders als in andere films SAW, Hostell, Wrong Turn, etc. Dan vond ik de verkrachtingsscène in Irréversible nog meer shockerend.

Warhasbegun

Avatar

Ik vond de eindscene in once upon a time in hollywood vele malen verontrustender dan een persoon die een aantal mensen neerknalt, dat gebeurt toch in elke film

TwinsA

Avatar

@ tildekw : je neemt de woorden uit mijn mond????

Noxin

Avatar

Ik verwacht een soort cordon sanitaire rondom Joker van de Academy, waar moraliteit en politieke overtuiging meer belangrijk zijn dan goede films.

Sunspot

Avatar

Alsof je die gasten serieus moet nemen

Sunspot

Avatar

@Prime

Wilde het lezen, zag link, maar zag toen ook "With mental illness".

Niet gecheckt.

Sunspot

Avatar

@Frietface

Check jouw ding wel dan, lijkt me gezelliger dan die van Prime haha

NieuwsFilm

meest populair