Van "buitengewoon" tot "onverantwoord": 'Joker' roept zeer gemengde reacties op bij Oscarleden

Van "buitengewoon" tot "onverantwoord": 'Joker' roept zeer gemengde reacties op bij Oscarleden

Zou het de film lukken om een gouden beeldje mee naar huis te nemen?

Nadat Joker van Todd Philips de Gouden Leeuw won op het filmfestival van Venetië was iedereen het ermee eens dat deze film een grote kanshebber is voor Oscarnominaties en uiteindelijk ook winst. Maar zij die daarover moeten beslissen reageerden anders...

Want wij kunnen natuurlijk speculeren over de Oscarkansen van Joker en of Joaquin Phoenix kans maakt op de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol, maar erover beslissen doen we niet. Diegenen die dat wel moeten doen, zijn de leden van de Academy. The Hollywood Reporter ondervroeg verschillende groepen leden, en sprokkelde een hoop uiteenlopende meningen bij elkaar. Een greep uit de reacties:

"Ik denk dat het briljant is. Phoenix is nooit beter geweest. De manier waarop hij en de filmmakers de transformatie van Arthur naar Joker behandelen, is genuanceerd en meesterlijk."

"Ik vond dat er geen heldere visie achter zat. Deze duistere en donkere stijl is vervelend geworden. Enkel Pfeiffer en DeVito in Batman Returns konden werkelijk balanceren tussen licht en donker. Deze film biedt geen duidelijke kijk op politiek of klassen, en de uitbeelding van geestesziekte is onverantwoord."

"Het is moeilijk te weten waar te beginnen, maar Joaquin verdient een Oscarnominatie. Hij blaast het dak eraf! En de cinematografie was fantastisch. Maar toch weet ik niet of ik het nog eens wil zien."

"De kwaliteit van de film zelf is niet bijzonder uniek in het vertellen van een eenzaat die wegzakt in psychopathie. Zelfs met Joaquin Phoenix, die een van onze beste acteurs is in elke rol die hij speelt."

"Het is een hele indrukwekkende film in z'n geheel. Joaquins vertolking is onmiskenbaar buitengewoon. Er is niets nieuws wat het vakmanschap betreft. Zoals hoe Dunkirk was gefilmd of het geluidsontwerp voor First Man. Maar toch kun je niet ontkennen dat het goed gemaakt is. Dat gezegd zijnde, ik zie geen enkele reden waarom deze film op de wereld zou moeten zijn losgelaten."

"Ik denk dat de vertolking buitengewoon is, maar in z'n totaliteit bevat de film hele twijfelachtige moraliteiten. Ik heb serieuze bedenkingen bij het vertonen van de film, door de boodschap die het meegeeft. Ik denk niet dat de Academy een film moet eren met zulke controversiële elementen. Ik vond de film zo onaangenaam dat ik er niet voor zou kunnen stemmen."

Onzekere tijden
Hoewel vrijwel iedereen lovend is over de vertolking van Phoenix als een getormenteerde man, is niet iedereen het eens over de film zelf en de boodschap die er - al dan niet - achter de film zit. Voor het 'gewone' publiek maakt het weinig uit, en Joker doet het uitstekend aan de kassa's. Maar een voorspelling over Oscarnominaties lijkt lastiger. Als de filmmakers hopen op prijzen, gaan ze onzekere tijden tegemoet.



NieuwsFilm

meest populair