Algemeen

Marvel-helden straffen kritiek 'Godfather'-regisseur af

De generaties zien ''cinema'' anders.

door Bram de Groot om 17:48 in Algemeen
Volgens Godfather-regisseur Francis Ford Coppola was Martin Scorsese nog vriendelijk over de Marvel-films. Coppola noemde de films van Marvel Studios zelfs "verachtelijk" en daar is uiteraard niet iedereen het mee eens.

Zoals altijd was Guardians of the Galaxy-regisseur James Gunn er snel bij. In een uitgebreidere reactie gaf hij nogmaals zijn visie op de kritiek van grootheden Scorsese en Coppola. Klaarblijkelijk zit het hem hoog. Zijn reactie samengevat: iedere generatie kijkt weer anders naar films die in de bioscoop verschijnen. Zo werden westerns vroeger ook gekleineerd door de gevestigde orde.

Dit bericht bekijken op Instagram

Many of our grandfathers thought all gangster movies were the same, often calling them "despicable". Some of our great grandfathers thought the same of westerns, and believed the films of John Ford, Sam Peckinpah, and Sergio Leone were all exactly the same. I remember a great uncle to whom I was raving about Star Wars. He responded by saying, "I saw that when it was called 2001, and, boy, was it boring!" Superheroes are simply today's gangsters/cowboys/outer space adventurers. Some superhero films are awful, some are beautiful. Like westerns and gangster movies (and before that, just MOVIES), not everyone will be able to appreciate them, even some geniuses. And that's okay. ❤️

Een bericht gedeeld door James Gunn (@jamesgunn) opOok Sebastian Stan beschermt Marvel
Een tweede naam die reageerde op de kritiek is Sebastian Stan, uiteraard bekend van zijn rol als Bucky a.k.a. de Winter Soldier. "Hij is een van mijn helden. Ik luisterde naar hem gedurende de dag die ik met jullie doorbreng," aldus Stan over Coppola tijdens een panel op Fandemic Tour Houston. "Mensen komen naar me toe en zeggen dan dingen als, 'heel erg bedankt voor dit personage', 'deze film heeft me zo geholpen' en 'deze film inspireerde me. Nu voel ik me beter. Nu voel ik me minder alleen.' Dus hoe kan je zeggen dat deze films mensen niet helpen?"

Lees nog eens de complete reactie van Francis Ford Coppola.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

McGraig

Avatar

Toch snap ik Scorsese en Coppola wel. Marvel (vooral Disney) domineert de filmindustrie. Je moet het zien als literatuur tegenover comics. Het kan prima naast elkaar bestaan maar zodra licht vermaak de overhand krijgt is dat niet best. Het is goed om creativiteit en wat meer intellectuele uitdaging te stimuleren. Aangezien het in Hollywood alleen maar om geld draait zal het voor de meer progressieve filmmakers steeds lastiger worden om films te maken. De jeugd krijgt daarmee nauwelijks vernieuwende films te zien of de enige weg is naar de filmhuizen.

Ik denk eerder dat deze mannen dat proces bedoelen en in die zin hebben ze gelijk. Nu springt bij uitzondering een film als Joker eruit. En daarbij kun je je afvragen of het zo'n succes zou zijn zonder een link naar de comics.

centr1no

Avatar

Net zoals we hier niets hebben aan reacties als 'Deze film is echt slecht" of 'het is bagger' zou deze inhoudsloze kreet van Coppola net zo hard genegeerd moeten worden.
Coppola en Scorsese kunnen niet eens inhoudelijk commentaar geven over de 'verachtelijke' films omdat ze ze helemaal niet gezien hebben.
Gunn zegt "not everyone will be able to appreciate them, even some geniuses. And that’s okay." en daar heeft hij gelijk is, maar ik vind het niet OK hoe prominente 'geniën dusdanig domme opmerkingen kunnen maken en dan ook nog mensen met zich mee kunnen krijgen.
Laat Scorcese en Coppola eens aan tafel gaan zitten met een regisseur die wel weet waar hij het over heeft en laat ze dan maar eens onderbouwen waarom e.e.a. 'geen cinema' en 'verachtelijk' is.
Tijden zijn verandert. De jeugd komt niet meer massaal opdraven voor het soort films dat zij maken. Die hebben andere interesses en gaan liever naar een pretparkrit dan dan naar de 'oude mensen films'.
Maar het zijn wel de pretparkfilms die de financiën leveren en daarmee de meer cultureel verantwoorde films mogelijk maken zodat er ook nog steeds echte 'cinema' kan worden gemaakt.

centr1no

Avatar

McGraig " Nu springt bij uitzondering een film als Joker eruit. En daarbij kun je je afvragen of het zo'n succes zou zijn zonder een link naar de comics."
Joker springt er uit omdat dat zo opgezet is. Duidelijk geïnspireerd door het geweldige optreden van Heath Ledger, mede geproduceerd door Scorsese en Todd Phillips heeft aangegeven dat de film moest voelen alsof die in 1979 uitgekomen was en een acteur die daar helemaal bij past en een Oscarwaardige performance kan leveren.
Het karakter bood mogelijkheden voor zo'n film en de link naar een specifieke comic is expres zo vaag mogelijk gehouden. Maar zonder de link naar de comics en zonder de overbekende naam 'Joker' zou het zeker niet zo'n succes geweest zijn.
Ook de gratis reclame over mogelijke schietincidenten heeft een steentje bijgedragen.

Pathjepath

Avatar

Ik vind het de definitie van literatuur toch erg vaag. Ik bedoel kijk naar het voorbeeld van de comic "Watchmen". Een comic die toch echt wel gezien mag worden als literatuur en sommige boeken die als literatuur worden bestempeld niet kunnen tippen aan sommige comics.

Ben eigenlijk wel benieuwd welk select groepje mensen nou wat als literatuur bestempelen en wat niet?

Tuurlijk zijn de meeste comic verfilmingen iets lichter en worden we ermee gebombardeerd, neemt niet weg dat als je andere type films wilt zien, die er echt wel te vinden zijn.

Inderdaad draait het voornamelijk om geld in Hollywood, maar met dank aan de nieuwe mogelijkheden met platformen lijkt het mij toch nog steeds mogelijk voor de meer progressieve filmmakers hun visie naar buiten te brengen.

Kijk naar regisseurs zoals Ari Aster en Robert Eggers bijvoorbeeld.

Bobby Z

Avatar

FF voor de duidelijkheid "The Joker" (fantastische film trouwens) had er nooit geweest als geen films waren gemaakt over superhelden . De reacties van grootheden Scorsese en Coppola is volgens mij heel simpel : Kijk als ik naar vader en of opa luister is het altijd van " in mijn tijd was het beter " ze blijven een beetje staan in hun tijd en de beleving ervan. Ik durf ervoor wedden dat binnen ongeveer 30 jaar James Gunn in het nieuwste filmervaring/hype gaat meemaken zoiets heeft van " dit zijn geen films meer zoals juweeltjes waarin Robert Downey Jr in z'n knipt en zegt ""AND I'M IRON MAN"" .

donniebrasco

Avatar

https://www.welingelichtekringen.nl/anp/ken-loach-vergelijkt-marvel-films-met-hamburgers

Sunspot

Avatar

Scorcese en Coppola hadden het denk anders moeten verwoorden.

Dat van Coppola, dat hij het verachtelijk vind is niet belangrijk, zijn mening.

Maar gaat meer over of MCU bijv ook cinema is. Tuurlijk is het cinema,alleen simpeler.

Volgens mij gaat het er meer om dat het in de toekomst misschien zo kan zijn, dat alles in de bios meer simpel wordt, hoewel ik dat zelf niet geloof.

GEnoeg andere studio's en denk dat mensen het op gegeven moment ook zat gaan worden, althans, wel als het MCU zo blijft, houdt een keer op.

Maar goed, Disney kan het met Xmen nog beter doen, hoop dat ze dieper gaan, allerlei thema's van het leven, wat Xmen ook grotendeels is.

Alleen maar hopen dat ze niet zwaar SJW gaan, zwaar naar 1 kant en Xmen gaan 'misbruiken'.

Vrees daar namelijk wel beetje voor

Artificialis

Avatar

Ach, deze heren kunnen wel tegen de stroom proberen in te gaan, maar superheldenfilms zijn razend populair. De bakken met geld stromen binnen. Elke aandacht die Martin Scorsese en Francis Ford Coppola aan deze films besteden draagt alleen maar verder bij aan de marketing.

Frietgezicht

Avatar

@ McGraig, maar domineren is toch altijd voor ‘popcorn-films’ geweest.
Nu zijn het superhelden, in de jaren 90 films met actie-sterren zoals Willis en idem dito voor de jaren 80.

De ‘literatuur’ films krijgen echt wel de aandacht(kijk maar naar Nolan films) maar zonder het MCU waren het ook films als Star Wars en Avatar die de mensen trekken naar de bios.

Waar zijn de maffia-films de laatste 20 jaar? Ben er gek op maar alle toppers zijn oud. Ben blij dat er nog een serie zoals The Sopranos voorbij kwam anders was het helemaal niks geweest.

Waar zijn mooie serial killer films? Seven, Silence of the Lambs, Zodiac, alles is van jaren geleden.
Ik mis dat soort films.
Waar zijn de Hannibal Lectors van deze eeuw? Joker maybe?

In beide genres teveel matige bagger films. Laat ze daar eens kritiek op hebben.
Volgens mij krijgen de uitschieters(The Departed, The Revenant bijv) genoeg credits en liefde dus het kan prima naast elkaar bestaan.

Je gaat nou eenmaal met grote vriendengroepen en gezinnen enz eerder naar luchtig popcorn vermaak maar de film fans kijken de literatuur films echt nog wel.


Maanridder

Avatar

Waarom mag je tegenwoordig geen mening hebben over het MCU? Zodra een andere regisseur zijn mening geeft, staat heel de overbetaalde MCU-kliek klaar voor de start om de boodschapper zonder goede argumentatie neer te sabelen. En maar van alle daken roepen dat wij in het Westen vrijheid van meningsuiting hebben en dat dit ontbreekt op de rest van de planeet. Je hebt echter slechts vrijheid zolang jouw mening in het straatje past, blijkt maar weer.

centr1no

Avatar

Maanridder "Je hebt echter slechts vrijheid zolang jouw mening in het straatje past, blijkt maar weer."
Huh?
Wie wordt hier het recht op vrijheid van meningsuiting ontnomen dan?

Dale Cooper

Avatar

Oude dementerende mensen kunnen niet tegen veranderingen, misschien tijd voor het bejaardentehuis?

donniebrasco

Avatar

@Maanridder, precies dat! @Dale Cooper, Mafkees!

Dale Cooper

Avatar

^ hoezo mafkees? Zijn gewoon feiten lol

NieuwsFilm