Featured

'Terminator: Dark Fate' wil dat we de films na T2 vergeten: 5 andere films die hun voorgangers negeerden

De moordrobots uit de toekomst zijn wederom terug, maar deze keer wordt de geschiedenis van Rise of the Machines, Salvation en Genisys weggelaten.

door Timothy van Damme om 13:04 in Featured
Men probeerde het met Genisys al eens eerder, maar Terminator: Dark Fate negeert wederom zijn voorgangers en is het definitieve vervolg op de eerste twee klassiekers uit de reeks. In de wereld van cinema is dit geen uitzondering. Hierbij een vijftal films die dit trucje ook uithaalden.

Highlander III: The Sorcerer + Highlander Endgame
Als het uitgangspunt is dat er slechts één onsterfelijke overblijft, zijn vervolgen natuurlijk sowieso lastig. De meeste liefhebbers wilden Highlander II: The Quickening graag zo snel mogelijk vergeten, maar Highlander III: The Sorcerer dééd het gewoon. Geen buitenaardse taferelen meer, maar gewoon terug naar de basis, met twee onsterfelijken die elkaar naar het leven staan. Jaren later verscheen Highlander Endgame die de eerste film en de televisieserie aan elkaar koppelde door Connor en Duncan samen op avontuur te sturen.

Texas Chainsaw 3D
Bij horrorreeksen wordt wel vaker vrijelijk omgegaan met continuiteit. Aangezien de boosaardige entiteiten - ondanks hun eerdere dood - steeds weer opnieuw toeslaan, kun je ze vaak het best als losstaande films zien. Het verhaal van Leatherface kende nog een redelijk succesvol vervolg, maar ging daarna - zoals de meeste reeksen - snel achteruit. Texas Chainsaw 3D liet alle sequels dan ook met rust en nam alleen het origineel als waarheid aan en presenteert zich als rechtstreeks vervolg op die klassieker.

Universal Soldier: Regeneration
Universal Soldier was bij verschijning al een B-film, maar wel eentje die het publiek wist te vermaken. De producenten besloten Jean-Claude Van Damme en Dolph Lundgren aan de kant te schuiven voor twee goedkope vervolgen, die dan ook amper uit te zitten waren. Men haalde The Muscles from Brussels nog één keer terug, maar ook dat bleek geen succes. Pas in 2009 keerden beide hoofdrolspelers terug voor Universal Soldier: Regeneration. Deze besloot alle andere sequels te negeren en weer netjes aan te sluiten op het origineel.

Rocky Balboa
Na een afwezigheid van ruim vijftien jaar, keerde Rocky Balboa terug in de boksring. De actie spatte van het scherm en daar lag nu net het probleem. Had onze held in het neergesabelde Rocky V geen hersenbeschadiging opgelopen, waardoor hij nooit meer zou kunnen boksen? Een kleine hindernis voor de creatieve schrijvers, die dit plotpunt maar besloten te negeren. Deze reeks is wat dat betreft uniek, want waar de meeste films uit deze lijst direct aansluiten op het origineel, erkent Rocky wel het bestaan van alle andere delen, tot en met IV.

Halloween + Halloween H20: Twenty Years Later
De Halloween reeks blinkt uit in het negeren van voorgangers. Nadat alle vervolgen het derde deel - dat zonder Michael Myers probeerde een frisse draai aan het verhaal te geven - wilden vergeten, was daar in 1998 plotseling Halloween H20: Twenty Years Later. Deze speelt zich na de eerste twee films af. Na een reboot van Rob Zombie verscheen er in 2018 alweer een nieuwe Halloween, die ditmaal álle vervolgen negeerde en alleen de originele film als canon beschouwt. Duidelijker werd het hiermee allemaal niet, maar de prent had onverwachts goede kritieken en bezoekersaantallen, waardoor de onvermijdelijke sequels reeds groen licht hebben gekregen.

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

GreenHornet

Avatar

Voor veel mensen blijft dat moeilijk.

Die zien deze film gewoon als een vervolg.

Jeroen Pasman

Avatar

in The Exorcist III gebeurde dit ook.

Het bewust verdraaien, vergeten of zelfs compleet negeren van eerdere gebeurtenissen om het verhaal weer voortgang te geven noem je een retcon.
Dit komt vaak voor in langlopende verhalen. Comicreeksen en vooral in soaps

Civilian Supreme

Avatar

Ik ga deze Terminator wel kijken tenzij de kritieken vernietigend zijn, toch een zwak voor Terminator en Arnie.
Ik hoop alleen altijd nog op een menselijke Arnie die als generaal in het verzet zit.

Frietgezicht

Avatar

Universal Soldier: Regeneration lijkt ook deel 1 te negeren. Opeens is Van Damme een badguy, vaag filmpje.

Sparrow_LW

Avatar

Universal Soldier kwam uit in mn kinderjaren... geweldig vond ik die film toen (eigenlijk alles van JcvD), maar nu terugkijkend vraag ik me af, waarom eigenlijk.... hahaha

Ereptile

Avatar

Ik heb niet alle Rocky films gezien, maar als die film alle andere films wel erkent... hoort die filmreeks dan wel in dit lijstje thuis?

Blockbuster

Avatar

H20 speelt helemaal niet na deel 1 en 2, anders had iedereen wel in jaren 80 kleren rond gelopen. Het heet niet voor niets: 20 years later.

Wel opvallend dat het bijna altijd SF/horror-films zijn. Friday The 13th en Chucky films nemen het ook niet zo nauw met de logica.

Timothy

Avatar

@Blockbuster: H20 speelt niet direct na de eerste twee, maar volgt die films wel op. De rest wordt namelijk compleet genegeerd.

Darthmar

Avatar

Rocky Balboa hoort hier niet in thuis. Rocky moet zich gezond laten verklaren voordat hij weer mag boksen.

Bluemeister

Avatar

Klopt dat 100% zeker dat Rocky Balboa wordt genegeerd?

Moviemagic

Avatar

Wat ik probeer te vergeten is Halloween: Resurrection met Busta Rhymes.

OMG

Popcultuurfreak

Avatar

Ze zeggen altijd dat ze na de beste film te beginnen. Ook zijn ze zelf vaak niet eens goed. (Dat gezegd heb ik m zelf niet gezien, maar je kan canoniek tegenwoordig bij niet meer serieus nemen. Vooral niet bij legacy films van decennia.)

Civilian Supreme

Avatar

Lees toch wel positieve reviews op andere sites.

GreenHornet

Avatar

Grace vond het maar niks

Sunspot

Avatar

Universal Soldier 1 was awesome, deel 3 Regeneration was ook wel goed,gewoon leuk, rest was shit, voor dat ene deel waar Van Damme en Lundgren in zitten, haha, Lundgren nauwelijks.

Highlander was echt vertyfd, was zo teleurgesteld, einde Connor uit de films en serie samen en dan zoiets. Maar heb dat ander deel daarna niet gezien, ook met Connor van de series. Serie was goed!

Halloween is weer op de goeie weg in ieder geval Smiley face

GreenHornet

Avatar

John Connor Doden werkt ook niet echt mee.

NieuwsFilm

meest populair