Algemeen

Opvallende (oude) uitspraak van Steven Spielberg over superheldenfilms

De regisseur sprak zich in het verleden opvallend uit over het genre.

door Bram de Groot om 06:40 in Algemeen
Een echte supergheldenfilm maakte Steven Spielberg nog nooit, maar hij heeft redelijk wat scifi-actiefilms opgeleverd; recent was er nog Ready Player One. Van de filmmaker is nu een oude uitspraak verschenen over superheldenfilms en deze is ergens toch best opvallend, zeker nu er ook veel commentaar is op het genre.

De filmmaker werd in 2016 tijdens het Cannes Filmfestival door The Omelete (via Comicbook.com) gevraagd naar zijn favoriete superheldenfilm. Dit is wat Spielberg antwoordde:


"Ik hou van de Superman van Richard Donner, The Dark Knight van Christopher Nolan en de eerste Iron Man, maar de superheldenfilm die het meest indruk op mij maakte, is er één die zichzelf niet al te serieus neemt: Guardians of the Galaxy. Toen de film voorbij was, vertrok ik met het gevoel dat ik iets nieuws had gezien, zonder cynisme of angst om donker te zijn wanneer dat nodig is."


Echte helden vs. superhelden
Ook verklaarde hij wat hij in helden ziet. En hij geeft een duidelijke uitleg waarom superhelden hem minder trekken. "Er zit een verschil tussen helden en superhelden. De held is een normaal persoon die geconfronteerd wordt met een serieuze situatie en probeert deze te wijzigen. Een held is een persoon die, lopend door de straat, een auto in brand ziet staan en erheen rent om de persoon te helpen die in de bestuurdersstoel zit, vast in de veiligheidsgordel," aldus Spielberg. "Een superheld is een persoon die in dezelfde scène naar de auto zou vliegen en de wagen op zijn kop zou proberen te zetten en deze met zijn superkracht schudt totdat de bestuurder eruit valt. Ik identificeer me meer met het eerste voorbeeld. Films over alledaagse helden."

In 2018 verscheen er nog het bericht dat Spielberg de DC-strip 'Blackhawk' zou gaan verfilmen. Het is echter al een tijdje stil rond dit project. Komende jaren zien we van de filmmaker West Side Story (2020) en daarna Indiana Jones 5 (2021).

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

dondeestagb

Avatar

Betekend dit dat iemand van de redactie hier een dagtaak heeft om oude uitspraken/meningen van regisseurs betreffende superheldenfilms te zoeken?

Robert Paulson

Avatar

@dondeestagb “ oh, wat een leuk weetje. Dat wist ik nog niet” is bijvoorbeeld ook een antwoord. Niet voor niets filmtotaal hier. Begrijp sowieso niet dat zoveel mensen hier constant weer cynisch of weer op een ietwat zeurende manier moeten reageren. Zo van, kijk eens hoe gevat ik kan zijn. Kom op zeg

NieuwsFilm

meest populair