Regisseur verdedigt afgekraakte plottwist 'Terminator: Dark Fate' [SPOILERS!]

Bijna niemand was hier blij mee en de fans van vroeger al helemaal niet.

Iedereen weet, in filmland is niks zeker. Een duidelijk uitgestorven franchise kan ineens weer terugkeren, maar het doek lijkt definitief gevallen voor de Terminator-reeks na het floppen van het meest recente deel Dark Fate. Dit ondanks best redelijke beoordelingen.

Toch is er één bepaalde korte scène waar in online reviews veelvuldig over gesproken wordt (en niet positief). Verderop zullen we daarop ingaan, dus je hebt hier nog de kans om weg te klikken. Eerst volgen nog de 2 posters, zodat je bewust verder moet scrollen, maar daarna gaan we los...

Bekijk de afbeelding

Bekijk de afbeelding
LAATSTE WAARSCHUWING: Vanaf hier komen de spoilers!

Je bent er nog? Oké. Het betreft de openingsscène die zich afspeelt in 1998. Judgment Day is voorkomen. Een visueel geslaagde de-aged Sarah Connor (Linda Hamilton) en John Connor (Edward Furlong) genieten op een strand in Guatemala. We leren dat Skynet, vlak voor diens verlies, meerdere T-800's terug de tijd in heeft gestuurd naar willekeurige locaties. Eentje daarvan weet Sarah en John op te sporen, trekt een shotgun, schiet John twee keer fataal in de borstkas en loopt weer weg.

Later blijkt dat Carl, de oudere T-800 (Arnold Schwarzenegger), dezelfde is als toen. Na zijn voltooide missie begaf hij zich onder de mensen. Hij kreeg een vrouw en zoon en beseft juist door die zoon wat hij Sarah Connor allemaal heeft afgenomen waarna hij een geweten ontwikkelde en besluit haar te helpen om haar weer een doel in het leven te geven.

Waarom maakten regisseur Tim Miller en schrijver/producer James Cameron deze keuzes? Miller tegenover THE HOLLYWOOD REPORTER: "We wilden de weg vrijmaken voor een nieuw iemand die, door het lot gekozen, het verzet tegen de machines moest leiden en niet verbonden was aan de Connors. En hoofdrolspeelster Dani (Natalia Reyes) kon niet shinen als John ook nog steeds op het slagveld rondliep". Hij vervolgt: "Sarah is op haar best als ze gedreven en tragisch is. Als haar zoon bleef leven, kon ze dat niet zijn en leidde ze een normaal bestaan. Zijn dood dient als raketbrandstof om haar vooruit te stuwen".

Hypocriet
Hoe dan ook, het publiek reageert met afschuw op de schokkende plottwist. Velen vinden het een dikke middelvinger naar de eerste twee delen waarbij zorgvuldig opgebouwde zaken in één klap teniet worden gedaan en memorabele personages als Kyle Reese, Miles Dyson en de vorige cyborg van Arnie dus eigenlijk allemaal voor niets zijn gestorven in hun persoonlijke gevecht om John Connor te beschermen.

Verder krijgt vooral Cameron het verwijt hypocriet te zijn, omdat hij jaren geleden kritiek had op Alien³ van David Fincher waarbij het jonge meisje Newt al na 5 minuten door een crash om het leven kwam. Dat terwijl zijn eigen Aliens nog draaide om de emotionele strijd haar 2 uur lang in leven te houden, wat hintte op een grotere rol in de toekomstige films. Of zoals een reviewer zegt: "OMG! Cameron flikt ons nou zelf een Alien 3! WTF"?

Mocht je nu denken: "Ach, laat dat stukje dan ook maar gelijk zien", staat er een camversie op Youtube die je hieronder kunt bekijken (vanaf 2:48)


NieuwsFilm

meest populair