Algemeen

Regisseur verdedigt afgekraakte plottwist 'Terminator: Dark Fate' [SPOILERS!]

Bijna niemand was hier blij mee en de fans van vroeger al helemaal niet.

door Arjen Rooseboom om 22:30 in Algemeen
Iedereen weet, in filmland is niks zeker. Een duidelijk uitgestorven franchise kan ineens weer terugkeren, maar het doek lijkt definitief gevallen voor de Terminator-reeks na het floppen van het meest recente deel Dark Fate. Dit ondanks best redelijke beoordelingen.

Toch is er één bepaalde korte scène waar in online reviews veelvuldig over gesproken wordt (en niet positief). Verderop zullen we daarop ingaan, dus je hebt hier nog de kans om weg te klikken. Eerst volgen nog de 2 posters, zodat je bewust verder moet scrollen, maar daarna gaan we los...
LAATSTE WAARSCHUWING: Vanaf hier komen de spoilers!

Je bent er nog? Oké. Het betreft de openingsscène die zich afspeelt in 1998. Judgment Day is voorkomen. Een visueel geslaagde de-aged Sarah Connor (Linda Hamilton) en John Connor (Edward Furlong) genieten op een strand in Guatemala. We leren dat Skynet, vlak voor diens verlies, meerdere T-800's terug de tijd in heeft gestuurd naar willekeurige locaties. Eentje daarvan weet Sarah en John op te sporen, trekt een shotgun, schiet John twee keer fataal in de borstkas en loopt weer weg.

Later blijkt dat Carl, de oudere T-800 (Arnold Schwarzenegger), dezelfde is als toen. Na zijn voltooide missie begaf hij zich onder de mensen. Hij kreeg een vrouw en zoon en beseft juist door die zoon wat hij Sarah Connor allemaal heeft afgenomen waarna hij een geweten ontwikkelde en besluit haar te helpen om haar weer een doel in het leven te geven.

Waarom maakten regisseur Tim Miller en schrijver/producer James Cameron deze keuzes? Miller tegenover THE HOLLYWOOD REPORTER: "We wilden de weg vrijmaken voor een nieuw iemand die, door het lot gekozen, het verzet tegen de machines moest leiden en niet verbonden was aan de Connors. En hoofdrolspeelster Dani (Natalia Reyes) kon niet shinen als John ook nog steeds op het slagveld rondliep". Hij vervolgt: "Sarah is op haar best als ze gedreven en tragisch is. Als haar zoon bleef leven, kon ze dat niet zijn en leidde ze een normaal bestaan. Zijn dood dient als raketbrandstof om haar vooruit te stuwen".

Hypocriet
Hoe dan ook, het publiek reageert met afschuw op de schokkende plottwist. Velen vinden het een dikke middelvinger naar de eerste twee delen waarbij zorgvuldig opgebouwde zaken in één klap teniet worden gedaan en memorabele personages als Kyle Reese, Miles Dyson en de vorige cyborg van Arnie dus eigenlijk allemaal voor niets zijn gestorven in hun persoonlijke gevecht om John Connor te beschermen.

Verder krijgt vooral Cameron het verwijt hypocriet te zijn, omdat hij jaren geleden kritiek had op Alien³ van David Fincher waarbij het jonge meisje Newt al na 5 minuten door een crash om het leven kwam. Dat terwijl zijn eigen Aliens nog draaide om de emotionele strijd haar 2 uur lang in leven te houden, wat hintte op een grotere rol in de toekomstige films. Of zoals een reviewer zegt: "OMG! Cameron flikt ons nou zelf een Alien 3! WTF"?

Mocht je nu denken: "Ach, laat dat stukje dan ook maar gelijk zien", staat er een camversie op Youtube die je hieronder kunt bekijken (vanaf 2:48)


25 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Darthmar

Avatar

Film gezien en na deze scene waren er boze reacties in de zaal. 2 mensen verlieten de zaal zelfs. En voor mij verpeste deze scene de hele film.
Had Sarah gebruikt zoals nu en had John toegevoegd in de laatste scene. Carl was overbodig.

centr1no

Avatar

Tijdreizen maakt meer kapot dan je lief is.

Zembo

Avatar

Een Terminator die een kind krijgt. Ja ik sla deze over.

omniesbonsai

Avatar

En reken maar dat het de vervolgdelen van avatar zal beïnvloeden
Het vertrouwen in

WhySoserious

Avatar

@Zembo
Je weet niet waar je over praat. Hij krijgt helemaal geen kind. Kijk de film en beoordeel dan pas.

GreenHornet

Avatar

Als Cameron maar Awake is bij de Avatar films.
Ik verwacht nu wel dat er ingegrepen gaat worden door Disney

Symn

Avatar

Snap niet dat deze film goede reviews krijgt. Al die nieuwe acteurs hebben werkelijk NUL charisma. Wat een belachelijk verhaal... ‘Karl’ serieus?? Echt zó lachwekkend slecht. Die scene met die vlieg ook.. Eigenlijk nog slechter dan Genisys en Salvation.

Tip: ga naar ‘official secrets’ als je een écht goede film wil zien en sla deze over.

SunChaser

Avatar

En hoezo is John 7 jaar later nog net zo oud als in T2

soprano077

Avatar

john 7 jaar later? t2 speelt zich af in 1995 en de scene in 1998?

SunChaser

Avatar

Nou dan was t 3 tot 4 jaar later
In T2 was John Connor 10 ( hahaha) dus als 14 jarige kon hij er nooit hetzelfde uit hebben gezien

ZureKaas

Avatar

Film ook gezien maar snap die negativiteit niet. Ik vond het zelf een zeer geslaagde T3. Het verhaal komt voor mij over dat de toekomst niet te vermijden is. Die plottwist vond ik juist verfrissend. Actie was netjes en vergeleken met Genesys is dit een parel. Voor de haters: ga anders zelf het script schrijven als je het allemaal zo goed weet hoe het moet. Maar waarschijnlijk snappen diegene niet hoe het verhaal steekt. Zo... nu eerst nog ff nagenieten van Dark Fate.. Doeii

Civilian Supreme

Avatar

Een peuter kan nog een beter script schrijven.
En idd, die scene met die vlieg wtf!!
Dat was genoeg om die oom te overtuigen?

bigmichiel

Avatar

Dat er een plottwist in zit ís al een spoiler. Kom op, de auteurs hier op filmtotaal proberen het niet eens meer -_-

ZureKaas

Avatar

Civilian Supreme waarom schrijf jij t script dan niet, als zelfs een kind het kan schrijven? Blijkbaar ben jij hierin VEEL beter in. Alsof iedereen zijn zin kan krijgen omdat diegene een bepaald beeld of idee heeft van die film. Tegenwoordig is dat met de meeste films of series. Velen lijken het beter te weten hoe het had moeten gaan. Nou veel succes met schrijven hé...

BBG_GUNNER

Avatar

Cameron was zo kritisch op de Marvel of andere superhelden films.
Dan komt ie zelf met deze Scary-Movie-achtige Terminator?
Kom op. Wat een parodie. Deel 1 en 2 hebben dus geen toegevoegde waarde na 5 minuten. Op zo'n manier kunnen ze Terminators maken tot de kleinzoon van Arnold Schwarzenegger ook 73 wordt: telkens komt er een nieuwe "Skynet", die de terminator terug in de tijd stuurt om de zogenaamde nieuwe verzetsleider te vermoorden.
Goh ik kan al niet wachten op de nieuwe terminator 3, poging nr27!

Daanminator

Avatar

Ze kunnen dit nog terugdraaien.
Sarah Conner droomt dit terwijl ze in Pescadero zit onder begeleiding van DR Silberman.

TwinsA

Avatar

Denk dat men een film “The Terminators” moeten maken, laatste film maken waar de oorlog wordt uitgevochten met of zonder happy end. Zonder Swarzie en enkel de T800 skelets, zoals ze veel gebruiken. Oorlog sfeertje bouwen in de stijl van Saving Private Ryan .Enkel zo kan het verhaal eindigen van Connor.

Civilian Supreme

Avatar

Zure kaas
Kijk mijn reacties even terug in de andere Terminator topics dan krijg je een aardig beeld van wat ik ongeveer voor ogen had. Volg dat in grote lijnen en je kan er nog echt wel een paar sterke films uit halen.
Geloof mij, ik wil niks liever dan een goede Terminator film.

Gregbelgie

Avatar

Ik vind deze anders wel de beste na de 2!

Highlights

Avatar

Ik ben het ook helemaal eens met @Zurekaas

Civilian Supreme

Avatar

Gregbelgie
Beter dan Salvation en Genisys maar dat zegt ook niks.
Ik twijfel of ik hem beter vind dan Rise, die was ook niet geweldig (op het einde na) maar die vind ik qua verhaal een betere opvolger. Geen geklooi met de toekomst, behalve dat Judgement day gewoon doorgaat, gewoon met skynet en geen 1e 5 minuten van dark fate wat betreft John Connor.

Sunspot

Avatar

@TwinsA

Dat is wat fans willen, kijkers. Gewoon ech tin de toekomst, John die missies leidt om Skynet te killen.

Arnold kan er makkelijk in, misschien als degene waarop de T800 is gebaseerd, dat hij ontsnapt is of zo.

DAt kon ook makkelijk in deze film, gewoon een afsluiter inderdaad, maar nee, moesten weer shit karakters erin zetten, JC is niks meer, doet er niet meer toe.

Wat een onzin was dat haha

Civilian Supreme

Avatar

^
Eigenlijk vond ik de beste scene het stukje bij dat strand dat die terminators aan land komen. Deed me gelijk denken aan Saving private Ryan in een futuristisch jasje, hoe kort het ook was, daar wil ik een film over zien. De overname van Skynet, de Connor's die het verzet starten, dat ze een manier vinden sommige Terminators te herprogrammeren en voor hun laten vechten, sommigen als skelet, sommigen met menselijke vorm. Michael Biehn met een verjongingskuur die meevecht etc.

akketa

Avatar

Ik vond het neerknallen van John eigenlijk niet eens het grootste probleem van de film. Ik vond het ergens wel prettig en fris. Ook het idee dat de toekomst onvermijdelijk is vond ik nog niet eens zo verkeerd. Alleen werd er weinig mee gedaan waardoor het eigenlijk niet veel anders was dan een "female only" remake van T2. En dat was natuurlijk ontzettende dom. Dan bedoel ik vooral het 'remaken' van een klassieker.

Mijn grootste hekelpunt aan deze film was Carl en het daardoor retconnen van de onstopbare moordmachines. Een Terminator was een onstopbare moordmachine die 0 emotie kende, mits zo geprogrammeerd. Daarom was T1 zo retespannend.
In T2 was de T-800 geherprogrammeerd door 'Future' John en leerde daardoor bepaalde grenzen en emotie's. De T-1000 daarentegen wist heerlijk te schakelen tussen koude moordmachine en gemanipuleerde vriendelijkheid als hij als politieagent mensen ondervroeg. Maar was het doelwit in zicht dan, bam, weg emotie.

Carl was een T-800 a la T1, dus in de lore gewoon emotieloos, maar hij zou wroeging hebben gekregen?!?!?! Hoe, in godsnaam?! Een T-800 kan niks leren zolang dit niet geprogrammeerd staat. In T2 kon hij het alleen omdat hij luisterde naar John door de herprogrammering. Carl krijgt 0 instructies vanuit Skynet, dus hij kan niet veranderen.
De gedachte alleen al dat de T-800 uit T1 wroeging of twijfel zou kunnen krijgen.... Brrrrr...

NieuwsFilm

meest populair