Star Wars regisseurs Rian Johnson en J.J. Abrams over kritiek op 'The Last Jedi'

Johnson kan het niet zo goed hebben, terwijl Abrams zich er meer in detail over uitlaat.

Wouter Drummen 11 november 2019 16:21 in Algemeen
Ondanks het feit dat de nieuwe Star Wars film: The Rise of Skywalker, zonder twijfel aan de box-office eind dit jaar weer een groot succes zal worden, werd zijn voorganger, The Last Jedi, niet overal even goed onthaald. De film van Rian Johnson werd voornamelijk online flink bekritiseerd vanwege het feit dat vrouwen te prominente rollen hadden. Hier laat de regisseur zich nu over uit.

Deze reacties kwamen voornamelijk van internet-''trollen'', iets waar Johnson niet zo goed tegen kan. De regisseur maakte recentelijk de sterk onthaalde Knives Out film en liet zich erover uit tijdens een interview: ''Iemand die negatief reageert op diversiteit, fuck them'' Ook J.J. Abrams, de regisseur van het eerste en laatste deel van de nieuwe trilogie, liet recentelijk van zich horen.

Abrams reactie
''Het probleem bij deze mensen is niet Star Wars, maar het feit dat ze zich bedreigd voelen'' begint Abrams. ''Star Wars is een gigantisch universum, je kan er zowat alles wel in vinden. Als iemand zich bedreigt voelt door een vrouw en hierdoor wil uithalen, kan dat ook al in de eerste Star Wars films. Daar zou je ook van kunnen zeggen dat George Lucas Leia een prominente rol gaf, dat ze haar eigen mening uitte en sterk was. Iedereen die op zoek is naar een probleem kan er wel een vinden. Daar is het internet 'voor' gemaakt''.

''Het is absoluut niet onze intentie om minder te doen met de verhalen van mannelijke personages, maar we vragen onszelf af: ''Wat is eerlijk?'' Onze films hebben niks te maken met onderdrukking, maar juist met eerlijkheid''.

26 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Onderdoor

Avatar

Jar jar is een grote loserrrrrrrr

ThysRomani

Avatar

Vrouwen? Hoezo vrouwen? Die film loopt totaal niet zoals afgesproken op duizend andere gebieden! Laten we het dáár eens over hebben, Rian.

Desalniettemin, Rian: wel benieuwd naar Knives Out hoor, die ga ik zeker even kijken.

Guyon2002

Avatar

Dat TLJ ''niet goed'' was had niks met vrouwen in te grote rollen te maken. Het probleem is dat Johnson alleen dingen doet die mensen totaal niet verwachten en dan niet op een goede manier. Alles wat JJ op heeft gezet in TFA ging met TLJ de prullenbak in.
- Snoke / dood
- Knights of Ren / nergens te bekennen
- Rey's ouders / niemand
- Luke rouwt om Han / nope
- Gevechten zijn logisch / nope
- Verhaallijn gebruikt de huidige SW regels / nope

Sunspot

Avatar

Ja, nu opeens focus op 'teveel vrouwen', dat stoorde mij niet juist.

RoberPaulsen

Avatar

Ik heb volgens mij nog nooit de kritiek gehoord dat vrouwen een te prominente rol kregen in TLJ. Het klinkt een beetje alsof ze de criticasters weg willen zetten als seksisten en homofoob

Frietgezicht

Avatar

Veel kritiek? Zijn er hier op FT ook mensen die The Last Jedi slecht vinden?

tommieman

Avatar

Gaan we weer.... ik ben er nu wel klaar mee hoor.
Focus je lekker op de Mandalorian en Rise of Skywalker.
Ik heb daar in ieder geval heel erg veel zin in!

Hyenas

Avatar

Genoeg films waar vrouwen en mensen van verschillende diversiteit in voorkomen die absoluut fantastisch zijn. Het verhaal van The Last Jedi heeft gewoon een enorme drol los gelaten op het hele Star Wars verhaal. En dan heb je nog zo'n emo als fucking villain. Laat me niet lachen.

Malloy de Beer

Avatar

The Last Jedi was zo goed dat het de fans letterlijk gek heeft gemaakt.

Xenolicker

Avatar

Gewoon een leuke film voor de hele familie, zoals alle 'Star Wars'-films. Als je over zulke films jezelf serieus druk gaat maken dan ben je of: op de verkeerde weg en verdien je een lichtzwaard in je achterste, of: niet ouder dan 10 jaar en hierbij vergeven.

jordicraft

Avatar

Niemand haat op het feit dat de vrouw de hoofdrol is wahhaha

Artificialis

Avatar

Het ging vooral om het soort vrouwen.
Rose Tico is de personificatie van een bijdehante en irritante bemoeial waar niemand in zijn leven behoefte aan heeft. Admiral Holdo symboliseert de onbetrouwbare leidinggevende die niet luistert, informatie achterhoudt en alleen maar bezig is met haar eigen handelen.

Master Of Films

Avatar

ThysRomani "Desalniettemin, Rian: wel benieuwd naar Knives Out hoor, die ga ik zeker even kijken."
Ik ook. Vanwege Ana de Armas. Ja een vrouw Smiley face

centr1no

Avatar

Abrams "Iedereen die op zoek is naar een probleem kan er wel een vinden."
Die 'trollen' waren niet op zoek naar een probleem. Die shit werd je gewoon mee geconfronteerd terwijl je een Star Wars film zat te kijken.
Abrams "ls iemand zich bedreigt voelt door een vrouw en hierdoor wil uithalen, kan dat ook al in de eerste Star Wars films. Daar zou je ook van kunnen zeggen dat George Lucas Leia een prominente rol gaf, dat ze haar eigen mening uitte en sterk was."
Dat had gekund. Als dat een issue was. Maar kregen de studio of Lucas duizenden haatbrieven over Leia? Kreeg Scott haat over Ripley? Er zijn zo veel films met 'sterke vrouwen' die allemaal geen haatmails hebben veroorzaakt. Verschillende Marvel films hebben een opvallende overdaad aan sterke vrouwen. Veel bedreigde mannen daar? Raar dat dan net alle mannelijke Star Wars fans bang zijn van vrouwen.

Ik kan begrijpen dat je geen respect kan hebben voor de echte randdebielen die moord en brand schreeuwden op Twitter en weet ik het allemaal. Maar zeg dan gewoon dat het zielige mensen zijn die zich niet normaal kunnen uiten i.p.v. met dit soort debiele idioterie aan te komen.
Omdat Johnson een stel vreselijk slechte karakters heeft geschreven zijn we allemaal trollen die zich bedreigd voelen door fictionele karakters en ook opeens voor onderdrukking en tegen eerlijkheid. Tuurlijk.
Als je een getint karakter in een film slecht vind ben je een racist, als het een vrouwelijk karakter is ben je een vrouwenhater en als het een homo, lebi, trans karakter is ben je een homofoob/transfoob.

Er staan overal op het internet belachelijk uitgebreide analyses over wat er mis is met TLJ en dat zie je niet voor iedere film. Het zou Johnson en Abrams sieren er eens een paar te kijken. Dan leren ze nog eens wat.

Ik twijfelde nog of ik naar TROS zou gaan maar bij deze besloten deze onzin niet meer te sponsoren.

centr1no

Avatar

Artificialis "Rose Tico is de personificatie van een bijdehante en irritante bemoeial waar niemand in zijn leven behoefte aan heeft. Admiral Holdo symboliseert de onbetrouwbare leidinggevende die niet luistert, informatie achterhoudt en alleen maar bezig is met haar eigen handelen."
En Rey is een 'Mary Sue'.
En Leia slaat Poe! Is dat die 'fairness' waar Abrams het over heeft. Is dat hoe een vrouw sterk mag/moet zijn?

SAS1982

Avatar

Haha vrouwen wat een onzin, het was de slechte humor in de film. Luke ging dood enz. en nog veel meer. Cgi vond ik ook crappy. Het was gewoon heel slecht.
Ik heb de film 3 x in de bios gekeken om een bevestiging te krijgen dat die zo slecht was.

23VDV23

Avatar

@centr1no: een beetje nuance mag wel. Het is je goed recht geen fan te zijn van TLJ en er valt niet te ontkennen dat er geen enkele andere SW-film is waar de meningen zó over verdeeld zijn (en dat valt ook te begrijpen), maar er staan ook genoeg interessant analyses op internet over waarom TLJ wél geslaagd is. Als liefhebber van die film kan ik je er zo 4 a 5 aanraden. Daarnaast waren critici erg positief en bleek uit onafhankelijke publieksonderzoeken dat ook het publiek wel positief was. Mensen die ontevreden zijn zijn over het algemeen wat meer aanwezig, zeker op internet. Dat is niet alleen bij Star Wars het geval, maar we kunnen wel concluderen dat het bij eenzelfde categorie is gaan horen als onderwerpen als gek genoeg religie, politiek of sport. Discussies over Star Wars doen mij vaak denken aan die over voetbal, waar ik ook liefhebber van ben. Daar vallen reacties ook altijd in het extreme en het opportunistische. Twee jaar geleden was het Nederlandse voetbal dood, nu zien we opeens tekenen dat we misschien wel eens een toernooi kunnen gaan winnen. Zo is dat met Star Wars ook. Geef het tijd, dan komt er vanzelf relativering.

Master Of Films

Avatar

@23VDV23 over nuance gesproken Smiley face
We weten allemaal wel dat je positief bent over TLJ Smiley face Maar heb je ook negatieve punten, of beter gezegd dat kon beter/of anders worden aangepakt in TLJ.

23VDV23

Avatar

^Zeker. Ik vind de uitvoering rommelig. Het is een film waarvan als ik de grove outline met onderliggende ideeën op m'n bureau had gekregen ik dolenthousiast was geworden, maar die concepten komen soms ijzersterk en soms krakkemikkig tot uiting. Het veelal verguisde Leia moment vind ik typerend: het ziet er gewoon potsierlijk uit, maar het idee om voor het eerst de Force krachten van Leia te laten zien in een situatie waarin ze eigenlijk niet anders kan vind ik heel goed gevonden. Dat dat alsnog groots is vind ik door het feit dat ze een Skywalker is ook wel logisch. Rose, DJ en Canto Bight voelen alsof ze er met de haren zijn bijgesleurd, maar zijn noodzakelijk tegenwicht in de karakterboog van Finn. Echter neig je als kijker aan het begin van de film te vergeten waar Finn zich als personage op dat moment bevindt, waardoor dat niet van de grond komt. In deleted scenes is dat duidelijker. Daarnaast voelen plotpunten als de slow space chase en de réden om naar Canto Bight te gaan als iets waar iets te makkelijk overheen wordt gepraat maar nog niet genoeg uitgedacht zijn, terwijl ze met iets meer aandacht helemaal niet vreemd hadden hoeven voelen. Uiteindelijk vallen ze voor mij wel in het niet bij de zaken die voor mij de film interessant maakten. Maar wat die zaken zijn hoef ik klaarblijkelijk niet te herhalen. Ik kan overigens ook bij mijn andere favoriete SW-films de nodige zaken opnoemen die ik niet geslaagd vond. Ik blijf erbij dat als ESB in het social media tijdperk was uitgekomen men daar ook geen spaan van heel had gelaten.

Master Of Films

Avatar

23VDV23 "Ik blijf erbij dat als ESB in het social media tijdperk was uitgekomen men daar ook geen spaan van heel had gelaten."
Toen Empire in 1980 uitkwam was de pers ook niet helemaal lovend dat ten opzichte van de pers mbt TLJ. Empire was een donkere hoofdstuk tov de hoopvolle deel die daarvoor was, daar waren ze in 1980 niet helemaal klaar voor, zoals wij dat hebben meegemaakt mbt The Dark Knight en BvS. En ja het publiek was ook in 1980 hatefull. Boze brieven werden geschreven voor bekende Sci-Fi magazines zoals Starlog.

Zoals...

"George Lucas has made a movie even more racist and sexist than the first. I would think that Billy Dee Williams would resent being the token black in the film. Also, there was only one other woman, apart from Carrie Fisher, in the movie."


"Is Luke related to Vader? Most think so now that Vader came right out and said it. Well, I say, do you believe everything you hear? Vader may have lied just to enlist Luke to his side. Vader would then dispose of Luke once he got what he wanted."

23VDV23

Avatar

^Ik bedoel maar. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat er binnen een paar jaar opeens een heleboel mensen van gedachten gaan veranderen wat betreft TLJ, maar momenteel zitten we nog middenin die nieuwe Star Wars golf en lijkt er heel vaak in extremen te worden gereageerd. Dat zal denk ik mettertijd minder worden.

ExtraDip3000

Avatar

Man babies

https://screenrant.com/star-wars-george-lucas-sequel-trilogy-controversial-disney/

Xenolicker

Avatar

^ Finn's karakter heeft toch helemaal geen boog? Chewie heeft een boog!

centr1no

Avatar

23VDV23 "een beetje nuance mag wel."
In verschillende eerdere posts heb ik flink genuanceerd en uitgelegd en ik zie geen enkele reden dat hier nog eens te doen als reactie op dit soort belachelijke (en ongenuanceerde) uitspraken.
De eerste quote van Master of Films is tekenend. Sommige mensen kijken objectief naar een film op zoek naar dat soort dingen.
Zoals ik al eens eerder heb uitgelegd ga ik (indien mogelijk) onbevooroordeeld naar een film en wil ik me mee laten slepen door het verhaal en de karakters. Er zijn echter elementen die dat kunnen onderbreken, waardoor ik alleen nog maar objectief naar een film ga kijken en TLJ had nogal wat van die elementen. Teveel dingen waren onlogisch, niet in lijn met de opgezette flow van TFA, onkarakteristiek en te overduidelijk aanwezig als verplicht element t.b.v. een bepaald doel dat niets met het verhaal te maken had.
Iedere film kan dat soort elementen hebben. Maar als het goed wordt aangepakt vallen die niet eens op en zie je die dingen pas als je de film een 2e keer kijkt of als je (beroepsmatig) gaat analyseren.
Als het slecht wordt aangepakt heb je TLJ.

NieuwsFilm

meest populair