De 10 belangrijkste films van het afgelopen decennium volgens 'NYT'

De 10 belangrijkste films van het afgelopen decennium volgens 'NYT'

Tien films die volgens The New York Times een grote invloed op het filmlandschap hadden.

Het toonaangevende The New York Times heeft een Top 10 samengesteld met daarin de belangrijkste films van het afgelopen decennium. Hoewel hier geen Nederlandse productie bijzit, is er wel een film met een Nederlands tintje, namelijk Okja.

Het gelijknamige dier uit Okja is namelijk ontworpen door Erik-Jan de Boer, die eerder bijvoorbeeld meewerkte aan Life of Pi. De film draait om een genetisch gemanipuleerd wezen dat het voedselprobleem zou kunnen oplossen. Maar de jonge Mija wil haar beste vriend niet naar de slachtbank leiden.

Prominente plaats
Naast de Top 10 heeft The New York Times ook nog een twintigtal favorieten genoemd die de eindlijst niet haalden. Daar noemt men bijvoorbeeld Toni Erdmann. In deze Duitse film kruipt een oude vader in de huid van een typetje om zijn dochter op te vrolijken. Deze film, met een belangrijke bijrol voor Hadewych Minis, was in 2017 een succes in de Nederlandse filmhuizen. Hij werd door de critici zelfs als beste film van dat jaar bestempeld.

In de lijst van The New York Times gaat het niet om de beste films van de laatste tien jaar, maar om de belangrijkste. Dit kan diverse oorzaken hebben. Soms gaat het om het onderwerp en een andere keer om de vormgeving of de culturele impact.

De gehele top-10 volgens de The New York Times:

1. American Sniper (2014)
2. The Avengers (2012)
3. Blackfish (2013)
4. Bridesmaids (2011)
5. Frozen (2013)
6. Get Out (2017)
7. The Hunger Games: Catching Fire (2013)
8. Moonlight (2016)
9. Okja (2017)
10. Star Wars: The Force Awakens (2015)

NieuwsFilm

meest populair