Carice van Houten: "Waarom ben ik zo vaak naakt in films?"

De Nederlandse topactrice heeft tegenwoordig een andere kijk op het naakt acteren.

Hoewel Carice van Houten in haar carrière niet te beroerd was om in haar Evakostuum voor de camera te verschijnen, kijkt ze tegenwoordig door de #MeToo-beweging toch met andere ogen naar haar naaktscènes. Dat vertelt ze in een openhartig interview met het Belgische weekblad Knack.

Carice van Houten (43) is door #MeToo anders gaan kijken tegen haar naaktscènes in films en series. Volgens de Nederlandse Hollywoodster wordt vrouwelijk naakt te vaak geobjectiveerd. "Retrospectief vraag ik mezelf dan ook af waarom ik de hele tijd naakt was in al die films", vertelt ze aan Knack.

Eerder deed ze hierover al een boekje open in een interview met Deadline. Van Houten is ook anders gaan denken over het doen van naaktscènes door haar moederschap. "De tijden zijn veranderd", zei ze toen.

Pracht met een schaduwkant
Tegenover Knack benadrukt Van Houten echter wel dat ze naaktscènes nog steeds 'niet meer dan normaal' vindt. "Je moet het vrouwelijk lichaam ook weer niet schuwen", zegt ze. Volgens de actrice is het vrouwelijk lichaam prachtig. "Het is daarom ook niet vreemd dat het wordt getoond en dat ook vrouwen daar graag naar kijken".

Zo kan het ook
Waar heeft ze grootste moeite mee? "Bijna altijd zijn het vrouwen die worden geobjectiveerd, mannen bijna nooit", aldus Van Houten. In Instinct (2019), de alom geprezen film die ze maakte met haar goede vriendin Halina Reijn, werd dan ook gekozen voor een andere aanpak. Alleen Van Houtens tegenspeler Marwan Kenzari was in zijn onderbroek te zien, Van Houten bleef keurig bedekt.

NieuwsFilm

meest populair