Algemeen

'Avengers: Endgame' is de slechtste film van het decennium

De site Vulture oordeelt keihard.

door Jim Pedd om 22:30 in Algemeen
Nu het decennium ten einde komt, is het tijd om toplijsten te maken die verder gaan dan de gebruikelijke 365 dagen. De site Vulture besloot het ambitieus aan te pakken en zette alle 5.279 films van het afgelopen jaar op een rij. Met een opvallende verliezer: Avengers: Endgame.

Avengers: Endgame is de best verdienende film ooit (inflatie daargelaten). En het is een van de meest significante prestaties in cinema van de afgelopen decennia. Nooit eerder werd er 22 films lang één verhaal opgebouwd, om tot een conclusie te komen. Een episch avontuur, vol goede momenten. Denk immers aan de visuele effecten en het verhaal dat mooi afgerond wordt. Maar toch vindt Vulture het niks.

Waarom niet?
Vulture stelt dat dat de film echt wel goede momenten heeft. Denk aan het einde. Maar "we konden het niet hepen en voelden ons alsof we alleen maar dankbaar waren voor de paar kruimels aan fatsoenlijke cinema die de bedrijfsbobo's ons toewierpen. Wat er voor de studio financieel op het spel stond, was in het narratief of wat de emoties betreft niet terug te zien."

Het tijdreizen beviel maar niet; dat was een "chaotische manier om de mooiste aspecten van voorgaande delen nog eens te laten zien. Veel daarvan had met de karakterisering van Endgame te maken, dat nauwelijks bij elkaar gehouden werd door de enkele tientallen sterren met verschillende niveaus aan charisma. De crux van de film is het werk van Robert Downey Jr., die na al deze jaren terugtreedt om ruimte te maken voor personages die nu naar de frontlinie stappen."

Maar echt vervelend vond men de rol van Black Widow. "Haar belachelijke einde laat zien dat Marvel nooit een idee heeft gehad van wat het met haar kon doen. Of met de andere vrouwelijke helden die op belachelijke wijze samenkomen voor een strijdshot. Bijna 3 miljard dollar later, lijkt het er nauwelijks toe te doen. Black Widow krijgt volgend jaar een oorsprongsverhaal en de Hydra-achtige volhardendheid van de franchise duurt voort."

28 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

PRIME

Avatar

Hahahhahahhahahaaaahahahahhaahhahaay

tk1989

Avatar

Best was het inderdaad niet, maar slechtste film van het jaar/decennium...? gtfoh Puur clickbait/effectbejag.

Mav Damian

Avatar

Slechte film van het decennium zou ik niet concluderen, maar de kritiek die gegeven wordt is wel terecht.

Popcultuurfreak

Avatar

Wat een hot take is dit zeg. Dus omdat de critics het allemaal overprezen wordt er nu een volledige 180 graden op gedaan? Ok.

Gigan72

Avatar

Endgame is erg matig langdradig en voorspelbaar maar is niet de slechtste film van het decennium.

Sparrow09

Avatar

Dit is gewoon puur aandacht tekort waar we niet te veel tijd aan moeten besteden

C.hxx

Avatar

Eerst zeiden ze allemaal endgame is beste film etc. en nu opeens is het de slechtste film hahaha ik snap hun echt nii meer hoor

Robbepost

Avatar

Lion King de slechtste van het jaar en Endgame van het decennium.
Het is inderdaad een matig filmjaar........

ShaoKahn

Avatar

Ze weten toch dat er films zoals TLJ, midsommar, dark fate en de laaste pred gemaakt zijn right?
Maar endgame is de slechte?!?!!.... Juist wederom een giga bullshit uitspraak

Monojaxx

Avatar

Vond hem ook niet zo bijzonder. Slechte CGI. Let maar eens op dat wijf van Tony als ze neerdaalt tijdens het eindgevecht en haar vizier omhoog gaat. Tenenkrommend voor zo'n dure film. En als Spider-Man zijn masker verdwijnt in zijn nek. My God wat slecht!

Malloy de Beer

Avatar

De slechtste is wel erg lachwekkend want de film was verre van slecht.
Maar ik ben het wel eens met het einde van Black Window. Hawkeye heb ik nooit een interessant personage gevonden, eerder irritant, had hem lekker laten sterven.
Ik vind overigens niet dat Endgame de beste Marvel film is. De eerste Avengers, Guardians 1, CW, Winter Soldier, Ragnarok en IW vond ik allemaal velen malen beter.

Civilian Supreme

Avatar

Zeer matige film maar slechtste slaat nergens op. Wel jammer want Infinity war is behoorlijk sterk en heb ik toch zeker een keer of 6 bekeken ondertussen. Enig minpuntje van die film is het onnodige big cgi battle stuk aan het eind. Endgame heeft talloze minpunten en heb ik 1,5 keer gezien maar ben ik wel klaar mee.

John Wayne

Avatar

Die gasten van Vulture hebben Justice League nog niet gezien....

Renegade

Avatar

Hellboy......???

Master Of Films

Avatar

ridjieddo "Vulture verwijt Marvel ervan dat Endgame puur commerciele belangen behartigt ten koste van de kwaliteit (verhaal, structuur, lot en rol van vrouwen). Maar dit is pure uitlokkerij: ze weten dat Marvel automatisch veel clicks betekent, dus dan maar een controversieel (en op poep gebaseerd) stuk schrijven om zo weer meer lezers te trekken. Hypocriet."
Waar en wanneer is je volgende duo live optreden met Wilskracht? Ik wil front row seat!!!

Jeroen Pasman

Avatar

Ik mis de discussie over het feit dat het nieuwe decennium begint bij 2020 of 2021

Ang3l

Avatar

"Pakken jullie de Lion King, dan doen wij Avengers! Lachen man, krijgen we super veek ckicks en buzz!" Journalistiek anno 2019.

Effie

Avatar

C.hxx "Eerst zeiden ze allemaal endgame is beste film etc. en nu opeens is het de slechtste film hahaha"

Ach joh, zo gaat dat toch altijd met alle superheldenfilms? Ik ben er daardoor al twee keer ingetrapt. Wonder Woman zou fantastisch zijn. Hosannah! Fantastisch! Het beste der beste allertijden. Ik kijken; BUTFILM. Wat een bagger, dieptriest, zo kneuterig. En toen kwam Spider-man Homecoming. Nou dat moest je echt zien hoor! De beste, nee, de aller aller allerbeste film aller allertijd, nog beter dan de vorige aller aller allerbeste der tijden allertijden!!! Je MOET dit zien want anders ben je een ongelofelijk LUL!!! NU NAAR DE BIOSCOOP!!! Nouja toen stond het een keer op Netflix en toen ben ik door al die berichten toch maar gaan kijken. Had ik dat nou maar niet gedaan... Wat een aanfluiting! Wat een kinderachtige kleuterprut! Wat een onnozele troep! Hoe krijgen ze die flauwekul bij elkaar?!? Serieus, moet dat vermaak zijn? En zo gaat dat telkens weer. Vooraf hypen, dan niets dan lof, en na een weekje zakt het in en dan is het weer matig allemaal. Ergo, sla het gewoon over. Ga er niet heen. Het is toch weer hetzelfde als de vorige keer...

Coola

Avatar

Tja. Ik kan alleen maar zeggen de mensen die vinden dat endgame de slechte film van het decennium is en the Lion King de slechtste film van het jaar vinden sporen niet. Maar ach ja das enkel mijn mening.

@ hier boven mij er niet naartoe gaan. Dacht het niet want dat betekent dat ik een geweldige bioscoop ervaring moet missen.

adofmirosch

Avatar

@effie

Mee eens, je slaat de spijker op z'n kop ;)

Colruiter

Avatar

Ik kan begrijpen waarom ze Endgame de slechtste film vinden: het was een heel dure film, het was een film waarvan heel veel verwacht werd en het was een film die alle records heeft verbroken, maar uiteindelijk was het een zwak verhaal dat je achteraf doet denken 'zonde van al dat geld', 'was dat nu de grote kers op de taart', 'is dat nu de film die waarschijnlijk jarenlang de best verdienende film ooit zal zijn... Endgame was een teleurstelling, de film had momenten, maar dat was het dan ook... een aaneenschakeling van momenten en tussenin was het zoeken naar een verhaal. Tijdreizen is zo'n complex gegeven om in een film of een serie te gebruiken, zeker als je het als oplossing wil gebruiken, na zo'n degelijke reeks van films en zo'n degelijk eerste deel was het echt wel een zwaktebod. Thanos doden om hem dan op zo'n geforceerde manier terug te halen... wat was het nut? Ach ja, het verhaal zat vol idiote fouten, en de subtiele humor van deel 1 haalde in deel 2 het niveau van 'Hux/Huggs and his mother' en relatief gezien kun je de film als slechtste film bestempelen omdat het gewoon relatief gezien heel teleurstellend was.

Drogodracarys

Avatar

Lol, smaken verschillen maar een mening moet wel onderbouwd zijn en dat is het allesbehalve bij Vulture blijkbaar.blockbusters zijn op enkele uitzonderingen na films die niet inzetten op kwaliteit maar op kijkplezier en spectakel. Ivm Black widow kan ik er mij wel in vinden. Valt me op dat vrouwelijke belangrijke personages steevast slecht worden uitgewerkt. Black widow in Endgame,Lexa in the 100, Maggie in walking dead en ga zo maar door. En voor mij zijn de beginscènes met scar Jo in Endgame het beste op vlak van acteer prestaties Tout cour, geweldig hoe ze het emotionele heeft neergezet.

Frietgezicht

Avatar

Slechtste van decennium maar ondertussen van de laatste 365 dagen? Na een enorme nog onaangepaste fout in het vorige marvel artikel ( https://www.filmtotaal.nl/nieuws/69355 ) opnieuw foute info dus. Gaat lekker, bijna kerst hoor!

3man

Avatar

The last Jedi is wat mij betreft de slechtste big budget film in tijden... niet End game... vond het jammer dat ie niet beter was dan Infinti war dat was wel een anti climax maar goed... hij was vermakelijk.

Corlan

Avatar

Vond het daarmate geen geweldige film, kon er heel moeilijk inkomen, het begin stuk ter voorbereiding van tijdreizen wel 3 keer gezien. einde was ook niet super, Infinity War legde hoge verwachtingen op bij Endgame en volgens menig Marvels in mijn kennisen kring kreeg ik de indruk dat deze nog vetter zou moeten zijn. Ze waren dan ook verbaasd dat ik de film 3 keer opnieuw heb moeten kijken omdat het mijn aandacht niet kon grijpen. Al vond ik TLJ enigzins een slechtere film dan Endgame. (teveel elementen die tegen verwachtingen de nek om gedraaid zijn. wat weer de nodige gevolgen heeft voor TROS. die misschien nog wel slechter zal zijn naar mate alle rewrites en hershoots in de laatste 3 maanden van de film, gericht op een breed publiek en niet op Starwars fans)

Broodrooster

Avatar

@Effie

het is gewoon Riool Cinema

Ik stink er ook telkens weer in, Goede waarderingen op IMDB / Rotten Tomatoes voor Marvel / MCU films.
Telkens probeer ik het weer en hoe vaker ik het probeer hoe stompzinniger/achterlijker/debieler ik deze films ga vinden.

na zo'n 15 MCU/Marvel films te hebben gezien over de jaren heb ik een behoorlijke aversie tegen superhelden films ontwikkeld.
Ik begrijp gewoon niet wat mensen hier nu leuk aan kunnen vinden.

Ik ben het voor de volle 100% met Vulture eens net als met martin scorsese.

PS: Wonder Woman is behoorlijk debiel, maar wil je echt diarree krijgen, dan moet Black Panther en Aquaman achter elkaar kijken.

Innocent

Avatar

Snap het niet hoor, als je bepaalde films niet leuk vind waarom kijk je er dan naar? Puur om er over tekunnen janken?? Het is ongehoord wat marvel heeft gedaan in 11 jaar tijd. 23 films uitbrengen die het allemaal stuk voor stuk goed doen. Natuurlijk is het onmogelijk om iedereen te vreden te stellen en ja natuurlijk heeft iedereen zijn favoriete film maar om dan een andere film de grond in te trappen is in mijn ogen gewoon aandacht trekken.

NieuwsFilm

meest populair