J.J. Abrams eindelijk over de paralellen tussen 'Star Wars: The Force Awakens' en 'A New Hope'

Waarom komen de films zo erg overeen?

Toen Star Wars: The Force Awakens in de bioscopen uitkwam, was George Lucas behoorlijk teleurgesteld. De film had niets nieuws te vertellen. Het was een herstart waarbij het oude teruggehaald werd, om iets nieuws te vertellen. En dat vond hij maar niets.

Volgens regisseur J.J. Abrams, die ons deze week The Rise of Skywalker brengt, was dat bewust. "Er zijn natuurlijk een aantal dingen die we bewust hebben laten vallen in een 'de geschiedenis herhaalt zich'-mal, om een geheel nieuwe cast aan personages te introduceren," vertelde Abrams in een interview. "Er is een Stormtrooper, die vlucht voor de First Order. Een aasjager die leeft in de wrakken van de geschiedenis van de films die we kennen. En een hotshot-piloot, die we niet kennen, maar die zich bij de Resistance gevoegd heeft, waar Leia na al die jaren nog altijd aan het vechten is. En waar is Han?"

Verhaal voortzetten
Voor Abrams was het mengen van het nieuwe en het oude juist leuk. "We konden locaties bezoeken van het originele verhaal, wat past binnen de benadering dat dit allemaal één geheel is. Maar goed, het draait niet alleen om nieuwe werelden en nieuwe personages. Maar ook om het omarmen wat eerder gekomen is. Zodat je Episode VII ook echt kan zien als het zevende hoofdstuk van een boek. Het gaat niet om gloednieuwe, gereboote personages, maar om een voortzetting van het verhaal."

En natuurlijk zitten er paralellen in, bijvoorbeeld in de vorm van starkiller Base en de algehele structuur van de film. "Natuurlijk, je kan de overeenkomsten niet ontkennen, maar er was al zo lang geen nieuwe Star Wars-film geweest - hij werd vooraf gegaan door de prequels - dat ik bewust wilde dat we eerst het oude zouden bezoeken, voordat we iets nieuws zouden beginnen en vertellen. Daarin lag de uitdaging."

NieuwsFilm

meest populair