Blu-ray

Blu-ray review: Van 'Batman' tot 'The Dark Knight'!

De films van Tim Burton, Joel Schumacher en Christopher Nolan.

door Bram de Groot om 19:03 in Blu-ray
UItgaven: Batman (1989) | Batman Returns (1992) | Batman Forever (1995) | Batman & Robin (1997) | Batman Begins (2005) | The Dark Knight (2008) | The Dark Knight Rises (2012) | Bioscooprelease: 1989 - 2012

Waar tegenwoordig nog amper solofilms rond superhelden worden gemaakt, was dat nog niet zo heel lang geleden heel normaal. Jarenlang verschenen er namelijk films rond bijvoorbeeld alleen Superman, de X-Men, Spider-Man en uiteraard Batman. Met Tim Burtons succesvolle Dark Knight-film Batman was de duistere held namelijk sinds 1989 te zien zeven solofilms, met vier acteurs in het zwarte kostuum: Michael Keaton, Val Kilmer, George Clooney en Christian Bale.

De verschillende Batmans kwamen vele schurken en medestanders tegen. Ze rekenden onder meer twee keer af met een Joker, Catwoman en Bane. Soms gebeurde dit onder bijna hilarische omstandigheden, denk aan Batman & Robin (1997) of anders tijdens erg grimmige situaties, zoals in Christopher Nolans The Dark Knight-trilogie.

Ontvangst en opbrengst?
Van de zeven films, die sinds kort verkrijgbaar zijn in 4K-uitgaven, werden de films van Nolan het best ontvangen bij de critici. Ook de films van Tim Burton staan hoog aangeschreven, met de twee films van Joel Schumacher als de zwakst ontvangen delen. Financieel gezien presteerden The Dark Knight en The Dark Knight Rises het sterkst, met scores boven het miljard.


4K UHD Blu-ray: The Dark Knight Trilogy & Batman Collection

Discs: 7 x 4K UHD | 10 x Blu-ray | Release: 2019 | Beeld: 16 x 9 (2.4 : 1) en anders | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 (TDK) | Dolby Atmos (Batman Collection) | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 5051888248591 (TDK) 5051888249468 (Batman Collection) | Met dank aan: Warner Bros Home Entertainment

De schijven van deze twee uitgaven van Batman (1989 - 1997) en de The Dark Knight Trilogy zitten verpakt in standaard 4K UHD-hoezen, en de reeksen zitten weer in een insteekhoes. De inlays hebben een nieuw uiterlijk gekregen.

Beeld & geluid

De 4K-beeldkwaliteit ziet er strak uit. Uiteraard zit dat sowieso voor de The Dark Knight-films van Nolan helemaal snor, maar het blijkt dat ook de ondertussen toch wat gedateerde Batman-films van Burton en Schumacher opvallend scherp en strak op het beeldscherm verschijnen. Zoals altijd is het verschil tussen Dvd en Blu-ray een stuk zichtbaarder dan tussen Blu-ray en 4K, maar het mag gezegd worden dat de scherpte, en dan vooral de diepte pakkend is.

Bij het geluid een opvallende situatie. De Batman-films uit 1989 - 1997 hebben namelijk een Dolby Atmos track (Dolby TrueHD) gekregen, waar de films van Nolan het doen met een standaard DTS-HD 5.1 geluidsspoor. Op de hoezen van de Nolan-films staat specifiek aangegeven dat de films de originele audio mix vanuit de bioscoop hebben meegekregen. Dit houdt het geheel dus maximaal authentiek op het gebied van het geluid.


Bonusmateriaal

De 4K-uitgaven, ook gewoon los verkrijgbaar, bevatten naast de 4K UHD-schijf ook de schijven van de Blu-ray edities. Dus je krijgt exact dezelfde extra's die al beschikbaar zijn. De 4K UHD uitgaven van de The Dark Knight Trilogy bevat zelfs de extra bonus discs met extra's.

Op de 4K-schijven vind je dus geen (nieuw) bonusmateriaal terug. En dat is uiteraard jammer. Je krijgt dus gewoon de vier en / of zeven Batman-films in 4K, inclusief de eerdere Blu-ray uitgave. Nadat je hierboven al een trailer zag voor de trilogie van Nolan, zie je hieronder een snelle ode aan de vier films uit de jaren 80 en 90.


Wat vind jij van de verschillende Batman-films?

Heb jij ze allemaal gezien, en hoop jij dat The Batman die in 2021 weer losstaand is, of dat deze onderdeel uitmaakt van een groter universum bestaande uit meerdere DC-superhelden?

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

007

Avatar

De eerste 2 met michael keaton blijven de beste

moviethomthomas

Avatar

Helemaal mee eens. Batman Returns is en blijft nog altijd mijn fav. batman film gevolgd door Batman.

Jaws

Avatar

van Nolan zijn de beste op zeker

Frietgezicht

Avatar

Batman en vooral Batman Returns zijn idd erg goed. Ben benieuwd hoe de ‘jeugd’ eigenlijk over die films denkt in een tijd van superhelden films vol effecten enz. Of ze ‘gewaardeerd’ worden.

filmhero

Avatar

@Friet ligt er aan wat je onder jeugd verstaat... Ik ben enorme fan van de Keaton-films, vooral Batman 1989. Verder vind ik Nolan's trilogie uitstekend, maar is Dark Knight voor mij een te grote uitschieter.

Giuseppe Melone

Avatar

De Batman-films van Tim Burton zijn veruit de leukste, die van Nolan vond ik veel te deprimerend.

John Wayne

Avatar

De Nolan trilogie is goed, ondanks de plotgaten in het laatste deel. De Burton-films werken als een visuele comic, maar de Schumacher-films zijn verschrikkelijk om aan te zien. Zo Ott dat het storend werkt.

Frietgezicht

Avatar

@ filmhero, vooral de 16- tot 25 jarigen ong. Zijn toch dit soort films gaan kijken toen de effecten flinke invloed hadden. Kan dan best begrijpen dat ze zulke films niks vinden.

Jij zit hier dus bent een filmliefhebber, maybe kijk je sowieso wat verder dan je leeftijdgenoten(neem aan dat je aardig jong bent omdat je reageerde)

NieuwsFilm

meest populair