Algemeen

FT recensie 'Star Wars: The Rise of Skywalker': "Overweldigend" ★★★★1/2

De verwachtingen waren hoog en we worden niet teleurgesteld...

door FilmTotaal om 22:30 in Algemeen
De blockbuster die een eind aan een tweeënveertigjarig tijdperk breit, stelt niet teleur. Veel, overweldigend en megalomaan.

Recensie: Star Wars: The Rise of Skywalker (2019) -

Regie: J.J. Abrams | Cast: Adam Driver, Daisy Ridley, Billie Lourd, Keri Russell

.."Is er ruimte en een toekomst voor nog meer Star Wars? Vreemd wellicht om een recensie met deze vraag te beginnen, maar het antwoord stond praktisch al vast zonder ook maar een frame van The Rise of Skywalker te hebben gezien. Als je kijkt naar het succes van de spin-off Rogue One en de uitermate geslaagde televisieserie The Mandalorian, hoef je daar niet lang over na te denken. De iconische sciencefiction/fantasy-serie leek weinig toekomstbestendig na de teleurstellende prequel-trilogie, waarvan eigenlijk alleen de afsluiter Revenge of the Sith echt te pruimen was."..

Lees de volledige review van 'Star Wars: The Rise of Skywalker' geschreven door Arjan Welles.38 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Dawgruule

Avatar

Oef de spambots hebben Filmtotaal wel gevonden he...

Master Of Films

Avatar

Ter vergelijking:
Telegraaf - 3,5 sterren & NRC - drie sterren.
Amerikaanse reviews komen naar verwachting later vandaag binnen.

GinoD240

Avatar

Mehhh, ik denk daar toch anders over.Is beter dan TLJ , maar dat kon ook niet anders.Maar minder dan TFA, verder wil ik niets zeggen.

GreenHornet

Avatar

Disney heeft sommige sites in hun pocket.
Dat zie je ook aan de reviews score.

Telegraaf - 3,5 sterren & NRC zijn betrouwbaar.

Arnold_FF7

Avatar

Vindt dit wel een hoog cijfer als je het vergelijk met de rest. Zie vaker 2,5 tot 3 sterren dat wat ft gaf.

GreenHornet

Avatar

er is ook niks veranderd aan de Machete Order je kan gewoon de laatste 3 films negeren zullen niet worden toegevoegd

Monojaxx

Avatar

Wat is er zo slecht aan de prequels? Ok, er werd wat veel...te veel...CGI gebruikt, maar dat was ook heel normaal in die tijd. Vind het nog steeds goede films en soms wat kiddy, maar dat was ROTJ ook met zijn Ewoks. Blijft gewoon een super franchise Waar ik al zeker 35 jaar van geniet. Vond overigens Attack of the Clones nog het beste van de prequels.

Master Of Films

Avatar

^ Tuurlijk Monojaxx , want Attack of the Clones heeft de beste dialogen van alle Star Wars films. Niet dan, ja toch Smiley faceCaptainCab

Avatar

Momenteel 53 op Metacritic en 57% op RottenTomatoes. Deze review is een uitzonderlijk hoog cijfer, en een beetje vreemd geschreven naar een conclusie dat de Rian Johnson trilogie eraan komt, terwijl die vrij dood lijkt te zijn?

Mja, we zullen zien of dit de puinhoop is die vele reviews suggereren.

Master Of Films

Avatar

OMG zelfs Disney schill John Campea is niet tevreden Smiley faceWat is er toch aan de hand met film critics? Bij TLJ waren ze (bijna) allemaal wel positief, maar met Rise is het matig? Smiley face

Frietgezicht

Avatar

^ Jeremy Jahns ook erg negatief. Hij noemt bijv de Lightsabel duels ‘boring’, en zegt dat er geen enkele memorabele scene in zit.

In andere reviews las ik al dat The Knights of Ren niks voorstellen, geforceerd erbij gehaald en dat JJ zei dat Palpatine altijd al gepland was voor dit deel duidelijk onzin is(zei Jahns trouwens ook) nu ze de film gezien hebben.

FT is natuurlijk wel opvallend overdreven pro Disney (+) dus maybe dat deze review met een korreltje zout genomen moet worden.

Master Of Films

Avatar

Flabbergasted. Op Rotten Tomatoes heeft Rise nu al een lagere score dan Attack of the Clones. Smiley face Blijkbaar is de Disney magic toch uitgewerkt bij vele Amerikaanse critics (waarvan een x aantal schills).

Mav Damian

Avatar

Om eerlijk te zijn was dit voor mij onverwacht de hoeveelheid negatieve recensies. Blijkbaar heeft dit te maken met de vele verhaallijnen en personages dat er al zijn in deze film.
Ik denk dat Abrams zo graag veel plotelementen die hij nog niet heeft getoond allemaal in een film wouw proppen.

GreenHornet

Avatar

Review van Grace is een aanrader

Frietgezicht

Avatar

Dan Murrel( waar ik het vaak mee eens ben) van Screen Junkies ook negatief. Hij zegt zelfs ‘het is niet de slechtste film van dit jaar’ om het een beetje positief te houden.

kokosnoot

Avatar

Uit de reactie van John Campea kan ik alleen maar de conclusie trekken dat er een geforceerde plot wending in zit, of afloop waar hij zich niet bij kan inleven. Dus zal er niet met te hoge verwachtingen heen gaan. Jammer dat tegenwoordig vaak geforceerdheid van een plot 'als het maar Anders is of onverwacht' belangrijker is dan of iets leuk is.

SunChaser

Avatar

dit was de slechtste SW ever
welke film heeft FT gezien?

Master Of Films

Avatar

Dan Murrell vind ik persoonlijk een goeie filmcritic, omdat hij met goeie argumenten komt. B.v. hij vind verhaal boven special effects veel belangrijker. Geen verbazing als hij negatief is over een Star Wars film.

Wel verbaasd over een aantal anderen, waarvan een aantal Disney schills, die ook negatief zijn. Rise zit niet eens in de buurt van The Last Jedi score, laat staan TFA! Totaal niet verwacht.

Nu de bezoekers nog. Zal het deze keer meer eensgezind worden of krijgen we weer The Last Jedi discussies.

poptasi

Avatar

Vanmorgen geweest en ik moet toch toegeven dat episode 4,5 en 6 de beste waren...heb me nog nooit zo verveeld gevoeld in de bios

drsentertainment

Avatar

Vanochtend gezien. Veel emo momenten en een echte Star Wars vibe. Voor mij toch nu al de aller aller beste film????????

Monojaxx

Avatar

@ Master of films

Hij heeft het heel poëtisch over de ruwe huid van Padmé.

Eddie Singer

Avatar

'We from toilet-duck recommend toilet-duck.'

De meeste uitgenodigde gasten bij de première in de USA, die ook op Disney's loonlijst staan, waren redelijk enthousiast. Logisch...daar worden ze voor betaald om dat te vinden.
Een enkeling moest huilen omdat het 'zo goed' was, een ander moest huilen omdat het zo slecht was.
Kan zomaar. George Lucas was of niet uitgenodigd, of wilde er zelf niet bij zijn. Snap ik. Een zaal vol backstabbers zou ik ook vermijden.

De prequels een trap na geven in dit 'artikel' vind ik, gezien de bleke en ontbrekende verhaallijnen en karakter-ontwikkelingen in TFA en TLJ, nogal lachwekkend en is niet serieus te nemen.
Twee films verder in de Disney-Trilogie en ik heb zero affectie voor elk nieuw karakter en ik gruwel van het respectloze afraffelen van de oude karakters.

Liefdes-dialogen zijn nooit Lucas' sterkste punt geweest...zegt men. Ik vind - Leia: 'I love you' - Han: 'I know',
net zo goed of slecht als 'I don't like sand.'

Het is ook geen trilogie. Het is een tweeluik. TLJ beantwoorde niets van de TFA en riep zelfs nog meer vragen op.
Rey wie? Phasma wie? Hux wie? Snoke wie? Finn wie? SJW wie? Holdo wie? Welke van de 2 codebrekers? BB wie? Luke wie?...dat was Luke niet!....dat was een afgunstige streek van Rian Johnson...de hele film TLJ zat vol afgunst.

The Rise Of Skywalker? Welke Skywalker? Er zit anderhalve Skywalker in! Kylo Ren...half Solo, half Skywalker! en Princes Leia. Het lege karakter van Rey Nobody die alles kan zonder het te weten en zonder training zal TROS wel even redden en afmaken waar, diverse Jedi's, Mace Windu, Luke Skywalker, Yoda! én Darth Vader! faalden. Dus 6 Star Wars-films waren eigenlijk...voor niets...

2 cameo's van Darth Vader in Rogue One zijn beter en sterker en spannender dan TFA en TLJ bijelkaar. Misschien/voor zeker komt TROS daar bij.

Ik stop...het lijkt wel een roast.
We wachten de echte recensies maar af.

ExtraDip3000

Avatar

Iedereen is omgekocht! Dacht ik al, maar wat is het een opluchting om het bevestigd te krijgen door de grootste moraalridders van FilmTotaal! 3/10 voor jullie originaliteit

Moviemagic

Avatar

ExtraDip3000 "Iedereen is omgekocht! Dacht ik al, maar wat is het een opluchting om het bevestigd te krijgen door de grootste moraalridders van FilmTotaal! 3/10 voor jullie originaliteit "


Hoppa alweer 2 punten hoger! Smiley face

Ontopic:
Beter de film zelf gaan kijken. Ik vertel niets nieuws als ik zeg dat met name in de SW-branche zijn er veel fans die de film al zonder gezien te hebben 10 punten of 5 sterren geven. Ook extra accounts worden aangemaakt om de film extra te promoten. Aan de andere kant zijn er weer de hater die weer juist het tegenovergestelde doen. Kortom de beste recensent ben je zelf. Smiley face

Novarellum

Avatar

56% op rotten tomatoes

Artificialis

Avatar

In de prequel-trilogie was Palpatine een politiek meesterbrein dat in een dubbelrol de Trade Federation en Republic tegen elkaar wist uit te spelen en daarmee op democratische wijze een dictatuur wist op te zetten. Parallellen met de manier waarop Hitler namens de Communisten de Reichstag in de brand stak en daarmee met de Fascisten het land kon overnemen zijn niet vergezocht.

In The Rise of Skywalker is Palpatine een variant op Dr. Frankenstein die vanuit zijn schuilplaats de clichématige villain zit uit te hangen. Dezelfde teksten en dialogen uit Return of the Jedi. Geen strategie, noch logica of diepgang. Dit moet ik als superieur zien ten opzichte van de verhaallijn uit de prequels? Houdt toch op..

Malloy de Beer

Avatar

De film voelt vooral als 3 films in 1 en dat is alleen maar te verwijten aan TLJ haters want dat zijn de enige boosdoeners.

SAS1982

Avatar

Net gezien, prima film. 4,5 ster? 3 sterren was ook goed geweest.

CAPE OF GOOD FILMS

Avatar

Doordat ze zijn gaan knoeien en knutselen met de originaliteit en identiteit van de Franchise was dit toch wel onvermijdelijk.

Wat gebeurt is is gebeurt had palpatine en Luke Skywalker gewoon in hun graf laten rusten. Of had minstens de founding father zijn visie of raad gevraagd.

Ik hou het bij TFA

centr1no

Avatar

Malloy "De film voelt vooral als 3 films in 1 en dat is alleen maar te verwijten aan TLJ haters want dat zijn de enige boosdoeners."
O?
Ik dacht dat alle haters Russische trollen waren en niet serieus genomen werden. Ik dacht dat TLJ een geweldige film was en dat de weg die die film in sloeg de toekomst voor Star Wars was en de vastgeroeste, vrouwen hatende fans plaats moesten maken voor de nieuwe fans?
Waarom zou Kennedy het dan toestaan dat Abrams nu weer een film aflevert met zo veel fanservice en uitleg?
De merchandise verkopen zijn dramatisch laag en
Star Wars Galaxy's Edge in Disneyworld, dat gebaseerd is op de nieuwe trilogie, trekt ook niet de aantallen bezoekers die ze verwacht hadden.
De hele ongeregelde bende levert misschien aan de bioscoopkassa's nog wel wat op maar het is overduidelijk dat deze cashgrabs niet het resultaat leveren dat Disney verwacht had.
Het enige dat de kijker kan doen is reageren op wat ze voorgeschoteld krijgen. Als de kijkers poep krijgen, krijgen de makers poep terug.

PRIME

Avatar

^
Waar haal jij vandaan dat Galaxy's Edge het niet goed doet? Kom je niks over tegen op Google.
Overigens zit er een punt in dat Rise of Skywalker is zoals het is door de bizarre kritieken op The Last Jedi.
Was die film lichter bekritiseert en was er niet een soort heksenjacht ontstaan, dan was Rise wellicht anders geweest.
Het eerste uur voelde vooral aan om dingen te introduceren die volgens planning eigenlijk in deel 2 moesten liggen.

PRIME

Avatar

^
Overigens is het raar om te zeggen dat de films wellicht niet de cashgrab waren die ze verwachtte. Als elke film een budget had van 500 miljoen, hadden ze het alsnog ruimschoots terugverdient met The Force Awakens. Dus The Last Jedi en Rise zijn bij wijze van pure winst.

23VDV23

Avatar

In 'de spoiler thread' al mijn ongenoegen geuit over deze film. 4,5 ster is ridicuul. Zelfs als je deze film dan nog te pruimen vind dan is 3 sterren echt de max. Als je het mij vraagt. Ja, dit komt van iemand die in alle discussies over zowel TFA en met name TLJ nog enige relativering en nuance probeerde te bewaren. Op Cinemablend staat een recensie die mijn mening prima weergeeft. 2 sterren. Man wat een rommel was dit.

centr1no

Avatar

Prime "Waar haal jij vandaan dat Galaxy's Edge het niet goed doet? Kom je niks over tegen op Google."
Ik weet niet hoe jij googled, maar met een simpele (en neutrale) zoekopdracht als 'galaxy's edge numbers' is de eerste link er één met een bevestiging van Bob Iger zelf gevolgd door tientallen artikelen.
Prime "Overigens is het raar om te zeggen dat de films wellicht niet de cashgrab waren die ze verwachtte. Als elke film een budget had van 500 miljoen, hadden ze het alsnog ruimschoots terugverdient met The Force Awakens. Dus The Last Jedi en Rise zijn bij wijze van pure winst."
Het zijn niet de films. Het grote geld zit in merchandising en andere bijzaken zoals de rechten voor games. Eén van de redenen waarom studio's hun films graag halverwege December uitbrengen. Op het hoogtepunt van populariteit vliegen de verkopen normaal omhoog met de feestdagen mits natuurlijk de films de merchandising aantrekkelijk maken. Die licensing deals storten helemaal in als het spul niet verkoopt. En dan heb je ook nog het debacle met lootboxes in de games van EA.
Verder denk ik dat je overschat wat er nu precies door Disney/Lucasarts wordt verdiend aan een film en vergeet dat er een enorme investering moet worden terug verdiend en dat aandeelhouders niet te beroerd zijn massaal hun aandelen te dumpen als de waarde daarvan daalt.

Goku32

Avatar

Frietgezicht wat een onzin, de lichtsaber battels waren geweldig. Ik weet wel waarom deze film slecht word ontvangen, omdat iedereen al wist wie de grote villian is. Omdat ze dat in de trailers hebben laten horen en zien. Dat is gewoon dom geweest van Disney, het is star wars waarom moet je Palpetine laten horen in de trailer. Het was veel vetter geweest als je in de bioscoop zit en dan opeens Palpetine ziet dan was de impact veel groter geweest dan het nu is jammer

NieuwsFilm

meest populair