Recensie

Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)

De blockbuster die een eind aan een tweeënveertigjarig tijdperk breit, stelt niet teleur. Veel, overweldigend en megalomaan.

door Arjan Welles om 12:55 in RECENSIES
Star Wars: The Rise of Skywalker poster
Regie: J. J. Abrams | Cast: Daisey Ridley (Rey), Adam Driver (Kylo Ren), Carrie Fisher (Leia Organa), Ian McDiarmid (Palpatine), John Boyega (Finn), Oscar Isaac (Poe Dameron), Domhnall Gleeson (Generaal Hux), Joonas Suotamo (Chewbacca), Keri Russell (Zorii Bliss), Kelly Marie Tran (Rose Tico), Billy Dee Williams (Lando Calrissian), Anthony Daniels (C-3PO), e.a. | Speelduur: 141 minuten | Jaar: 2019

Is er ruimte en een toekomst voor nog meer Star Wars? Vreemd wellicht om een recensie met deze vraag te beginnen, maar het antwoord stond praktisch al vast zonder ook maar een frame van The Rise of Skywalker te hebben gezien. Als je kijkt naar het succes van de spin-off Rogue One en de uitermate geslaagde televisieserie The Mandalorian, hoef je daar niet lang over na te denken. De iconische sciencefiction/fantasy-serie leek weinig toekomstbestendig na de teleurstellende prequel-trilogie, waarvan eigenlijk alleen de afsluiter Revenge of the Sith echt te pruimen was.

Nadat George Lucas de rechten verkocht aan Disney, dreigdeStar Wars boven alles een commerciële melkkoe te worden. Dat overdaad schaadt en het te rap kon gaan met het uitwerken en uitbrengen van achtergrondverhalen uit het immer uitdijende Star Wars-heelal bleek na het kwalitatief middelmatige Solo. Dan was er nog de lauwe ontvangst van The Last Jedi en Disney die een filmproject over Obi Wan Kenobi in een ijskast op Hoth zette (om hier later vervolgens alsnog een tv-serie van te gaan brouwen).

De eerste twee delen van de sequel-trilogie, die de boeken in moet gaan als 'Age of Resistance', werden beticht van het herkauwen van plot: een personage met een gave voor The Force, geplukt van een woestijnplaneet en het klassieke gevecht tegen het kwaad. Dan waren er nog een massavernietigingswapen vermomd als planeet en een droid met een geheime boodschap. Toch bracht regisseur J.J. Abrams de reeks nieuw elan. Avontuur en een relatief simpel verhaal stonden voorop, want in tegenstelling tot Lucas' prequel-trilogie ('Age of the Republic') geen moeilijk gedoe over handelsblokkades en Kloonoorlogen. De decors, speciale effecten en stunts kwamen niet meer uitsluitend uit de computer rollen en Abrams respecteerde en salueerde naar de oorspronkelijke trilogie uit de jaren zeventig en tachtig (om het rijtje af te maken: 'Age of Rebellion').

Aan Abrams de haast ondoenlijke taak om de negen delen tellende Skywalker Saga en de vele losse eindjes bevredigend af te ronden. Ook bij zijn tweede Star Wars-avontuur, dat met rechte het label 'episch' verdient, houdt Abrams de boel plotmatig opvallend simpel. Zoals we al uit de over het scherm rollende inleiding kunnen opmaken laat de dood gewaande Palpatine toch weer van zich horen. Waar hij zich schuilhoudt is echter een raadsel. Rey probeert zichzelf ondertussen klaar te stomen voor een nieuwe strijd en traint zich een slag in de rondte. Haar tegenpool Kylo Ren probeert op zijn beurt alles en iedereen die hem tegenwerkt om zeep te helpen; de verrimpelde Palpatine incluis.

Er moet een boel opgeklaard en opgelost worden in dit (vooralsnog) laatste deel en zelfs zonder het hoofdplot van een herrezen Darth Sidious had Abrams zonder enige moeite tweeënhalf uur kunnen vullen. Want hoe zit het nu met de merkwaardige, haast telepathische band tussen Rey en Ren? Wie waren Reys ouders en waarom kan ze zich bijna niets meer herinneren van haar verleden? En wat toch ook boven de materie hangt: hoe hebben ze oude beelden van wijlen Carrie Fisher hergebruikt om haar toch nog een flinke rol te geven? Het gevolg van het moeten beantwoorden van die vele vragen en het verschijnen van het ultieme kwaad maken The Rise of Skywalker barstensvol.

Ren is er sneller uit waar Palpatine zichzelf in duisternis en slechtheid hult dan Rey. Het kost haar flink wat meer moeite om zijn locatie te achterhalen. Daarvoor moet de Jedi-trainee met haar vrienden Finn, Chewbacca en Poe behoorlijk wat toeren uithalen. Het planeethoppen waar dit in resulteert geeft Abrams de kans om de prachtigste werelden en hun couleurs locales op het beeld te toveren, maar de rust krijgt hij er niet in. Vreemd genoeg voelen de vele achtervolgingen en ettelijke momenten waarop Rey en Ren met elkaar de lichtzwaarden kruisen het prettigst aan. Het zijn lekker duidelijke, afgebakende scènes, ook al kan de regisseur alle kanten op met het idee dat The Force kennelijk onuitputtelijke mogelijkheden biedt en de twee rivalen elkaars wereld kunnen binnendringen, ook al zijn ze geografisch lichtjaren van elkaar verwijderd.

Ook dit keer zit de nieuwe Star Wars vol verplichte nummertjes die met name de fans van het eerste uur zullen bekoren. De grootste is wel het opdraven van Billy Dee Williams die na bijna vier decennia zijn rol uit The Empire Strikes Back en Return of the Jedi weer oppakt. Toegegeven: vooral nostalgie heeft tot zijn hercasting geleid, want elk willekeurig ander personage had zijn functie in het verhaal kunnen invullen. Abrams laat meer oude gezichten terugkomen, maar hij heeft het meeste werk gehad aan Carrie Fisher. Oude opnames van de vorige twee films werden in het verhaal gepast, maar helemaal naadloos is het niet. Soms is Fisher overduidelijk in het beeld geplakt, steekt ze flets af tegen haar omgeving of voegt ze nauwelijks iets toe aan een dialoog waar ze deel van uitmaakt met generieke teksten. Maar, het moet gezegd: Abrams heeft er lekker veel Leia in gestopt, zelfs een opvallende korte terugblik die we na Rogue One eigenlijk liever niet meer wilden zien.

Het hoofdplot van The Rise of Skywalker is vooral in de afronding megalomaan en overweldigend. Ook al is het een feest voor het oog; het doet wel wat afbreuk aan de charmante, haast ouderwetse aanpak van The Force Awakens, maar wat wil je als het lot van het hele universum op het spel staat. De voornaamste vragen die fans beantwoord willen zien, worden daadwerkelijk naar tevredenheid beantwoord. Verwachtingen worden bevredigend ingelost. Opvallend blijft dat George Lucas compleet naar de achtergrond is verdwenen. Van zijn in de jaren zeventig opgetekende schetsen van de delen zeven, acht en negen is niets overgebleven.

Even opmerkelijk is dat in een sterrenstelsel ver ver weg iedereen kennelijk nog steeds met elkaar verbonden lijkt. De overkoepelende moraal dat de verzetstrijders in elk geval elkaar hebben in hun strijd tegen 'The Final Order' met hun imposante vloot Star Destroyers, ligt er dik bovenop. Al is het maar omdat Abrams en medescenarist Chris Terrio dit tot vervelens toe herhalen. Dus: is er na het afsluiten van deze ennealogie een toekomst voor Star Wars? Jazeker, want Rian Johnson, de man achter The Last Jedi is bezig met een nieuwe trilogie. Zonder de Skywalkers, dat wel. The Force is nog steeds ijzersterk!

37 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

SAS1982

Avatar

4,5 ster, ben benieuwd morgen.

Jlin

Avatar

In de loop van vandaag heb ik hem ook gezien. Hopelijk is het een topper, na het debacle van Episode VIII. Verwacht veel van J.J. kan Episode VII erg waarderen,ook de eerder genoemde film Solo:A Star Wars Story trouwens. The Mandolorian vind ik helemaal top, kijk erg uit naar de aflevering vandaag. Zo'n 3uur Star Wars voor mij dus!

drsentertainment

Avatar

Ik ga over 2 uurtjes kijken. Ben zo benieuwd. Ben gelukkig geen “hater” of negatief ingesteld. Elke SW is sowieso een belevenis, of het nu een original/prequel/sequel is. Ik vermoed dat Rise Of Skywalker mijn beste film aller tijden gaat worden, was hiervoor the Force Awakens...

neo123

Avatar

Wel grappig altijd die reviews , de meeste YouTube kanalen die ik volg geven hooguit een 6 of 6.5 dus tja smaken verschillen.

SunChaser

Avatar

Hebben we dezelfde film gezien?
Star wars onwaardig
1 ster max

Master Of Films

Avatar

neo123 "Wel grappig altijd die reviews , de meeste YouTube kanalen die ik volg geven hooguit een 6 of 6.5 dus tja smaken verschillen."
Bij RT en Metacritic kan je lezen dat de filmcritics het matig vinden (tussen de 5 en 6). De andere Disney Star Wars scoorden hoger. Zelfs Solo staat op een 7. Ook Attack of the Clones staat hoger aangeschreven dan TROS. Nederlandse pers zit tussen de 3 en 3,5 sterren. Maar blijkbaar heeft Arjan Welles names Filmtotaal wel de smaak te pakken Smiley face Het kan, mag en is niet erg. Maar het valt wel op met een zeldzame hoge waardering dat uitsteekt boven de anderen. Smiley face

tommy_d

Avatar

Ik ben met twintig man gegaan: De meningen varieerden van slecht tot onderhoudend. Niemand vond de film overtuigen. 4,5 sterren wekt waarschijnlijk verkeerde verwachtingen.

Mijn review:

*** SPOILERS ***

I was hoping for the best, while also expecting the worst. Now that I have seen it, I hope that others will come back from the cinema with a more positive experience than I had, because to me, this movie was disappointing.

I don't want to be too negative, because I love Star Wars, and many other may actually enjoy this movie. I don't want to be a hater, but I can't say I loved it because of a number of (big) problems.

To me this movie showed poor pacing (a ludicrous amount of scenes follow one another) often connected weakly by National Treasure or Jumanji-style clues (the book led to a ship which led to a dagger which led to a digital map which led to the Sith homeworld). New characters are introduced (Zorri Bliss) older ones are revisited (Hux, Rose, Maz, Lando, multiple force ghosts) but the movie could have done very well without many of them. The protagonist's challenges don't feel dangerous here all: the bad guys miss no matter the odds, and no matter the new color on their armor. When a sacrifice is made, that sacrifice is undone later (e.g., C3po).

The movie suffers from hyperbole, there is more of everything, everything is bigger, everybody can do new force things - even the ghosts. Not only do we have moooore Star Destroyers than ever, they also have big planet killing cannons under their belly!! I actually was reminded of Dr. Evil's Sharks-with-Giant-lasers-attached-to-their-heads here. This problem of scale makes Star Wars feel like a lemon squeezed too often.

Most problematic is however what they did to Ian McDermid's Palpatine. Star Wars movies work among others because of their great villains. We have had Darth Maul, Darth Vader, Tarkin and the old-school Emperor. That overarching menace from the prequels, that evil emperor we knew from RoTJ.. Well he's now a Cyborg-zombie with the powers of a Harry-Potteresque dementor, with limited screen time and weak dialogue. I found Snoke to be more imposing in TLJ than Palpatine in TROS. Palpatine - and Anakin's sacrifice - have been severely diminished.

I go to the cinema twice a week. The most recent movies I saw were Jumanji 2 and Midway - movies that provide an enjoyable passage of time without much impact otherwise because of their focus on amusement instead of impactful storytelling or hurting old lore. Elevator music so-to-speak. If this movie would have had the John Carter label instead of the Star Wars label it would fit right in that category. But it is Star Wars and has diminished things that were great about it. I feel that is this trilogy's legacy.

Chris23

Avatar

The Cringe Of Tryharder.

If you try to please everyone....
Oftewel, zoals m`n moeder altijd zei, : wat een kolder.
Dit is de eerste Starwars film die ik niet voor een 2e keer in de bios ga kijken.

(Toen Rey in 2015 in TFA van die heuvel (achter die neergestorte stardestroyer) gleed en ik voor het eerst dat stukje met die bellen van Rey`s Theme hoorde (dat moment en het moment dat ze besloot de lightsaber te grijpen aan het eind van TFA zijn de enige momenten dat ik wat voelde in de hele trilogie) hoopte ik nog dat die theme tegen de tijd dat het 3e deel uit zou zijn kippevel zou veroorzaken.
Maar ze hebben daar niks mee gedaan. (wat voor mij heel tekenend is wat betreft hoe men omgesprongen is met deze "trilogie")
B.v. per film de theme dramatischer te laten klinken terwijl Rey dieper en dieper door het stof gaat (of enger terwijl ze meer en meer door de dark side verleid word), en dan de laatste keer triompfantelijk klinkt terwijl Rey against all odds toch overeind krabbelt oid.
Maar Rey gaat in deze trilogie niet diep door het stof. (en word niet door de dark side verleid (ja aan het einde van deze film ff snel afgeraffeld))
En volgens mij hoor je die theme zelfs niet eens echt meer in TLJ en TROS.)

En nu snel naar huis, de nieuwe afl. van The Mandalorian kijken.

Edit: De aflevering van de Mandalorian was deze week eerder omdat het iets met TROS te maken zou hebben, dus ik was wel benieuwd.
Misschien iets met Snoke, of iets met clonen? (schouderpatch van die ene doctor uit de eerste afl. schijnt een clone embleem te zijn) Wat dus wat meer zou kunnen verklaren hoe Palpatine er ineens is oid?
Maar nee hoor : in deze afl. zie je dat baby yoda iemand Force healed . Dus de enige reden dat de aflevering eerder was is omdat ze van te voren al wisten dat men force healing een belachelijk Deus Ex Machina plothole zou gaan vinden en hebben ze dus, in plaats van een clever uitgestippelde tie-in of origineel idee oid, uit paniek die afl. eerder geaired voor damage control. Echt zo van "Als we dat al in De Mandalorian laten zien kunnen we zeggen dat het al canon was als mensen gaan klagen dat dat niet is how the force works".
Ik vraag me trouwens af of die scene geschreven is door Jon Favreau of dat ze die scene door z`n strot gedouwd hebben.
Gatverdamme, wat een viezerikken.

Thiver

Avatar

Chris23 "Maar ze hebben daar niks mee gedaan ( b.v. per film de theme dramatischer te laten klinken oid.)
En volgens mij hoor je die theme zelfs niet eens echt meer in TLJ en TROS."

Dan heb je waarschijnlijk niet goed opgelet, want hoewel dat leidmotief in The Last Jedi ietsje minder vaak wordt toegepast, komt het echt zeer vaak voor in The Rise of Skywalker. Er had wat mij betreft ook wel iets meer mee mogen worden gedaan (neem een voorbeeld aan hoe Howard Shore het Fellowship-leidmotief uitgewerkte in The Lord of the Rings), maar in een scène tegen het einde krijgt het wel een aardige geminimaliseerde versie. Als ik het me goed herinner met een piano.

JackyMax

Avatar

Arjan, ik ben het bijna helemaal met je EENS.
JJ heeft en afsluiter gemaakt waar ik mijn vingers bij aflik.
Vandaag 2 keer geweest, en jammer voor de haters, maar zolang hij draait ga ik elke week mininmaal nog een keertje heen. FANTASTISCH!! dit was het wachten echt waard! een 10

Chris23

Avatar

@Thiver : het is me iig niet opgevallen.
Bij Fellowship werd het inderdaad wel goed gedaan.
Kmoet eerlijk bekennen dat ik niet tot het einde ben blijven zitten gister. Toen Kylo ook bij die zaal met palpatine kwam klapte mn blaas bijna, en toen ik klaar was in de plee voelde ik 0% behoefte om terug de zaal in te gaan, dus het pianomomentje heb ik gemist. (heb ik ook gemist dat Maz Katana vertelde waar ze Luke`s lightsaber vandaan heeft btw? (A good question. For another time))

@Jackymax.
Ik ben blij voor je dat je het een mooie film vind.
Ik ben geen hater; ik kon zelfs TLJ voor een groot deel (behalve dingen als Yoda ghost (die weer gek doet (dat dee hij alleen in TESB om Luke te testen , dus het sloeg nergens op om dat in TLJ weer te doen , je kon daar aan zien dat Rian SW niet begrijpt) die de bliksem kan laten neerkomen enz., dat ging me echt te ver.) waarderen als ik `m bekeek als een alternative reality/What if fanfilm.

JJ had gewoon dapper verder moeten gaan met wat TLJ achter had gelaten en er iets verassends/origineels mee moeten proberen te doen (of TROS over 2 of 3 films moeten uitspreiden).
Maar iig het "kill your past" gehalte en het "iedereen kan een jedi worden" (jochie aan t eind met bezemsteel) als thema moeten durven houden.
Maar in plaats daar van is TROS een lange checklist afvinkerij om het hele internet te pleasen geworden.
Ik had de hele film door plaatsvervangend schaamtegevoel.
En alle dingetjes waar ik me bij TFA nog een klein beetje aan stoorde waren in deze film uitvergroot en bijna onverdragelijk (geforceerd leuk doen van Poe en Finn, niet cool in beeld gebrachte dogfights en flyby`s, bloedloze, niet spannende, stakeloze actiescenes, aliens en droids die net niet starwars aanvoelen (en de alientaaltjes vond ik tenenkromend (net of ze er maar 1 minuut over na gedacht hebben)), dingen die niet kloppen of half worden uitgelegd en waarvan van de kijker word verwacht dattie dat maar moet geloven, zoals : hoe de fuk is palpatine ineens levend en al die tijd ook al, en hoe heeft hij ineens al die tijd al een zoon?!! (ik kreeg ik al plaatsvervangend schaamtegevoel toen je die lach hoorde in de trailer, maar hoopte toen nog dat het op de een of andere manier wel mee zou vallen in de film zelf; dus dat in de film het reviven van Palpatine een spannend plot zou zijn...maar nee ; hopla , in de opening scroll staat dat ie leeft , klaar.). Ze rijden op paarden op een Star Destroyer omdat speeders gelocked kunnen worden door wapens en paarden niet, maar die stardestroyer kan toch een paar graden opzij kantelen? dan pleuren ze d`r allemaal af. En ik dacht dat alleen bepaalde high skill Jedi`, en geen Sith, leerde om en forceghost te worden?...En wat doet Han solo in eens in deze film? hij is geen force ghost maw ; Kylo verzint dus ter plekke dat Han hem vergeeft dattie m doodgestoken heeft? WTF? psychose?. Over Han Solo gesproken; in Starwars zei hij nog "Traveling through hyperspace ain't like dusting crops, boy! Without precise calculations we could fly right through a star or bounce too close to a supernova and that'd end your trip real quick, wouldn't it?", maar in TROS kunnen Poe EN Tie fighter piloten (die geen goede piloten zijn) hyperspaceskippen? (thats not how Hyperspace works.)... Deus Ex Machina`s enz enz.
En zo zijn er nog tig belachelijke plotholes. Dat was dus wat J.J. bedoelde toen hij zei "Fuck It I’m Going To Do The Thing That Feels Right"
Het is gewoon weer een Disneyland Star Wars attractie, net als TFA.

Edit; Het schijnt(!) wel zo te zijn dat J.J. best z`n best heeft gedaan maar dat Bob Iger zich heel veel met het verhaal bemoeid heeft :

Psycho-M

Avatar

Pfoeh 4,5 ster.
Ik ben gisteren ook naar de bios geweest, maar kom met de beste wil van de wereld niet hoger dan 3,5 ster.
Te veel fanservice, te veel verhaallijntjes, te veel moeten afronden in 1 film, het is allemaal wat veel geworden.
Tel daarbij op dat er ook nogal wat cringeworthy elementen in zitten (zoals die ontzettende dikke set-up naar een spin-off) en ik kan echt niet meer geven dan 3,5 ster.

aac

Avatar

Gisteren ook wezen kijken, wat mij betreft sterke en zwakke momenten !
De sterke zijn wat visuele momenten (Ren in het begin, duel op zee bv.) verder vond ik het vaak druk met scenes die slecht op elkaar aansluiten, "a la minute" lijken bedacht te zijn, nieuwe onbekende SW situaties en personages, die weer meer vragen opwerpen, ipv ze te beantwoorden.
De humor uit TLJ is gelukkig wel minder, maar de interactie tussen Poe en Finn vind ik te komisch en niet dramatisch genoeg, Ren lukt er maar niet even intimiderend, en overtuigend te zijn als Darth Vader (maar dat was altijd zijn probleem al zeker ?)
Ik hou wel van nostalgische momenten, maar bij TROS was het een bucketlist, met oude personages, die ze allemaal nog even een momentje hebben willen geven, soms goed, maar soms ook overbodig.

eltorro

Avatar

Ik mis in de review een duidelijke onderbouwing voor 4,5*. Wel opvallend dat er in de review gesproken wordt over 'melkkoe', nu blijkt dat de laatste SW film voornamelijk bedoelt is als melkkoe.

kokosnoot

Avatar

4.5 sterren Really? Dan zou het echt een 9 moeten zijn. Een meesterwerk!! rofl. No way!!!!

Laten we het gemiddelde nemen van de mensen die teleurgesteld zijn en de mensen die hem geweldig vinden. Dan mag je blij zijn als je een 7 haalt. 3 sterren.

Chris23

Avatar

Een uitgebreid review (met spoilers) waar ik het bijna helemaal mee eens ben:

Rotten-Bananas

Avatar

@Chris23
Vond hem helemaal niks, 1 ster.
Aan de bar nog wat zitten na te praten en 80% van deze video kwam toen idd ook voorbij. De story-line was echt te belachelijk.
Bovendien was het gewoon een hergebruik van de eerste trilogie, als in alle andere films overigens.
Speeder bike race, Exogorth, Luke Destroys The Death Star (de vernietiging van een onderdeel vernietigt het schijnbaar onmogelijk te verslaan super wapen), The Battle of Yavin, Luke & Vader's Duel On Cloud City, Luke's Training on Dagobah, Cantina Scene, hoe Han and Luke met elkaar omgaan met daarbij Leia, Luke selling the droids en zo zijn er nog meer, al deze scenes vind je terug in de nieuwe films in een of andere vorm.

Chris23

Avatar

@Rotten Bananas.
1 ster idd.
Respect voor alle vakmensen zoals stuntmensen, fx mensen, cgi programmeurs enz, maar 0% respect voor degenen die dit "verhaal" verzonnen/goedgekeurd hebben.
Ik ben het ook eens met Dan Murrel :En The Critical Drinker heeft zoals gewoonlijk ook weer een nuchtere kijk op zaken :

Als je geen zin hebt om de hele review van de drinker te kijken, vanaf 20:19 een samenvating en nawoord.

Pronk47

Avatar

Gisteren gekeken en van mijn krijgt hij een half sterretje minder dus 4 sterren,na The Last Jedi vind ik het top hoe J.J. Het aangepakt heeft,hij begrijpt wat Star Wars is hij had ze gewoon alle 3 moeten maken,alleen dat van Chewbacca met die scene van dat ruimteschip hoefde van mijn niet (beetje te ver gezocht)zonder Spoiler weg te geven,maar die gene die de film gezien hebben weten denk wel wat ik bedoel.


STYD

Avatar

4,5??? Heb jij een andere versie gezien. Dit was echt letterlijk de slechte star wars die ik ooit heb gezien. Zoveel dingen sloegen nergens op, grappen waren zo corny, eindgevecht was al helemaal belachelijk. Ubercringe moment was toch het einde, What is your name vraagt een oude vrouw aan Rey, nou 3x raden wat ze zegt

Chris23

Avatar

@STYD Palpatine?

Wat kwam ze uberhaubt doen op Lars Owen`s moisture farm en hoe wist ze waar dat was?
En wat dee die oude vrouw daar?, er is in de buurt verder helemaal niks.
Of denk ik nu de emoties die ik zou moeten voelen weg? sonde.
(Mike Stoklasa : "I don't want to say 'if you legitimately like this film, you have a low IQ'... BUT, if you legitimately like this film, you have a low IQ.")

STYD

Avatar

Rey Skywalker. Man man, hoe kan FT hier een 4,5 ster voor geven? Op zijn hoogst niet meer dan een 3. Hoe Palaptine nog leeft is mij totaal ontgaan. Volgens mij nooit uitgelegd. Zei die ook niet als je mij dood gaan mij krachten over naar jouw, niet gebeurd.

Ik heb echt het gevoel dat ik naar een film heb gekeken waar meerdere regisseurs aan hebben gewerkt. Kylo wil zo graag in de voetsporen van zijn opa lopen, waarom brengen ze dan Han Solo terug, hier hadden ze Anakin moeten laten terugkomen. Zo een gemiste kans. Anakin die hem zou overtuigen dat liefde altijd van haat wint.

Chris23

Avatar

en was Anakin niet de Chosen one who brings balnce to the force? (killed palpy in ROTJ)
Deze gast snapt het ook:


Chris23

Avatar

Je zal het niet geloven maar 70% van de plotholes die in deze video (van een uur) worden aangehaald zijn dingen die nog niet in de vorige video`s (die bij elkaar uren duren) genoemd werden.

Master Of Films

Avatar

Speciaal voor Chris23 (geen kritiekloze kijker dat alles slikt als zoete koek).

TearsinRain

Avatar

Net gezien, wat een bagger. Ik ben een StarWars fan van het eerste uur (niet helemaal, geboortejaar 1984) maar de gemiddelde Transformerfilm (excl Bumblebee) is consistenter en enigszins logisch opgebouwd. Sjonge jonge, hoe verzin je het...waarom...

The UF

Avatar

Sorry dat ik het zeg maar hoe kan je zo veel haat gooien richting 'the rise of skywalker'. Nee inderdaad, het is niet het perfecte einde, maar ze hebben de geliefde saga met alles wat ze in hun hadden toch wel geweldig afgerond als je kijkt naar de film waarop ze deel 9 moesten baseren (deel 8 the last jedi). Ik heb de film 2 dagen geleden gezien en ik vond het als een star wars fan sinds m'n 6e levensjaar een geweldige film en staat zeker in mijn top 3 star wars films. Je kunt wel zeggen dat ik na het einde van de film in de bios 'satisfied' was. Een echte aanrader voor de diehard star wars fans dus.

Chris23

Avatar

Ik kan Joe niet uit staan, maar ik ga mn best doen ;)
Edit : hij heb wel alweer een paar punten die ik nog nie kende zoals die cyber crystals die onstabiel worden als je ze klein wil maken (star destroyers met death star kanonnen) enz Smiley face jezuuuss wat een clusterfuk.

Master Of Films

Avatar

The UF "Ik heb de film 2 dagen geleden gezien en ik vond het als een star wars fan sinds m'n 6e levensjaar een geweldige film en staat zeker in mijn top 3 star wars films."
Dan heb jij vast een hekel aan RotJ en A New Hope!

The UF "Een echte aanrader voor de diehard star wars fans dus."
Nou nee, want echte diehard Star Wars letten echt op alles.

Hyperspace skipping is bij de nekharen verzonnen voor Rise.
Hyperspace is in feite gevaarlijk!

Han Solo "Traveling through hyperspace ain't like dusting crops, boy! Without precise calculations we could fly right through a star or bounce too close to a supernova and that'd end your trip real quick, wouldn't it?"

Als klap op de vuurpijl doen de Tie-Fighters mee met Hyperspace skipping.

Rise haalt de Star Wars canon uit RotJ en A New hope om zeep, tbv van jj Abrams & Chris Terrio eigen Star Wars regels! Omdat het zo lekker uitkomt voor hun script.

Chris23 "Ik kan Joe niet uit staan, maar ik ga mn best doen ;)"

Lol. Ze hebben goeie punten, behalve Force healing. Dat kwam al in Star Wars Legends lore voor. Uiteraard wordt het flink misbruikt door Mary Rey Sue, want dat komt goed uit voor de plot.

Chris23

Avatar

In games ben ik `t ook wel `s tegengekomen geloof ik.
En....kon force healing toch wel al in canon? (of voelt Obi daar alleen of Luke geen hersenschudding heeft oid?)

t is me gelukt om m helemaal af te kijken.
Ze irriteerden me minder dan normaal en hadden intressante punten idd. (zoals dat het gevaarlijk is om naar hyperspace te gaan in de buurt van een gravitywell , zoals een planeet (wat in TESB te zien is (hoth)) , maar dat ze in TROS naar hyperspace(skipping) gaan terwijl ze in de atmosfeer van een planeet zijn (en in TFA ook uit hyperspace komen in de atmosfeer van een planeet).
Ik ga https://www.youtube.com/watch?v=I-wvqVVGRDU en https://www.youtube.com/watch?v=Q73WNs8rjF0 ook kijken Smiley face

The UF

Avatar

@Master Of Films
Nou nee ik heb eigenlijk geen haat naar A New Hope, omdat dit eigenlijk de eerste film van star wars was en dit een interessante nieuwe wereld creëerde voor veel fans vandaag de dag. Ik heb een andere mening over Return of the Jedi. Vanuit vroeger heb ik altijd gedacht dat deze film veruit het beste was van de original trilogy, omdat het eindgevecht van darth vader en luke skywalker vs palpatine gewoon echt geweldig was. 3 dagen geleden heb ik met wat vrienden een star wars marathon gedaan waarin elke star wars film nog een keer aan bod zou komen voordat we naar episode 9 zouden gaan in de bioscoop. Na het terug zien van de hele film vond ik ep6 toch uiteindelijk niet zo boeiend verder. Boring plot als je het mij vraagt (behalve het laatste gevecht uiteraard). De mensen die episode 9 en de rest van de sequel trilogy hot garbage vinden, zijn meestal OT fanboys en hier kan ik tegenwoordig niet zo goed meer tegen. Nee inderdaad, het is niet George Lucas die de sequels heeft uitgebracht en ja ze hebben inderdaad andere ideeën gehad. In de sequels val ik tenminste niet in slaap door saaie stukken. (behalve de casino scene in ep8, maar daar is iedereen het denk ik wel mee eens). Episode 9 is bijvoorbeeld een film die in zijn geheel enorm enjoyable is. Toch vind ik dat episode 9 echt wel een goede conclusie is voor de skywalker saga, ondanks alle kritiek door de OT fanboys.

Master Of Films

Avatar

Chris23 "t is me gelukt om m helemaal af te kijken."
Top. Weet je hoe meer meningen je hoort, hoe meer info je kan krijgen. Want iedereen heeft wel iets opgemerkt, zowel goede als slechte punten van Rise. Toch denk ik dat je al een conclusie kan trekken dat het script behoorlijk dom is.

The UF "Nou nee ik heb eigenlijk geen haat naar A New Hope,"
Ik heb het over figuurlijke haat. Of is er geen belletje gaan rinkelen mbt de ANH Han Solo en Hyperspace skipping in Rise. Smiley face

The UF "Nee inderdaad, het is niet George Lucas die de sequels heeft uitgebracht en ja ze hebben inderdaad andere ideeën gehad."
Ja en? Andere ideeën is niet erg, dat is juist verfrissend. Maar hou wel aan de regels! Uit je verhaal blijkt dat je dat niet eens doorhebt hoe het script van Rise werkelijk in elkaar steekt.

Visueel ziet Rise er strak uit, en ook het geluid.
Maar George Lucas zei ooit
A special effect is a tool, a means of telling a story. A special effect without a story is a pretty boring thing.

Dat Lucas zelfs 10.000 keren aan de OT heeft zitten te prutsen en dat de PT vol met special effects is vol gepropt met weinig verhaal laat ik even buiten beschouwing.

The UF "Na het terug zien van de hele film vond ik ep6 toch uiteindelijk niet zo boeiend verder. Boring plot als je het mij vraagt (behalve het laatste gevecht uiteraard)."
Boring plot? Je bent duidelijk geen Star Wars fan. Je mist de belangrijkste zaken van RotJ. De essentie van RotJ is de verlossing van Anakin. Hij wordt gered door zijn zoon. Zijn zoon die niet naar de Dark Side gaat, omdat Palpatine dat wil. En dan kom jij met het eindgevecht! Omdat Palpatine de val van de Death Star heeft overleefd, wordt RotJ hiermee compleet overbodig. Naast de verlossing van Darth Vader, wordt Palpatine in de schacht gegooid, en vervolgens wordt de Death Star compleet vernietigd. Door Rise kan RotJ niet eens canon zijn. Beide films spreken elkaar tegen! Hallo filmlogica.

The UF "De mensen die episode 9 en de rest van de sequel trilogy hot garbage vinden, zijn meestal OT fanboys en hier kan ik tegenwoordig niet zo goed meer tegen"

The UF "Toch vind ik dat episode 9 echt wel een goede conclusie is voor de skywalker saga, ondanks alle kritiek door de OT fanboys."
Dat mag je vinden. Maar waarom stel je niet open voor de OT fanboys. Denk je dat hun kritiek zomaar uit de lucht komt vallen.

Er is gewoon geen respect meer voor de OT. Zonder OT geen Rise hé! En ik weet dat George Lucas geen heilige is. Maar die man heeft wel iets neergezet. Dat Abrams verder op kan borduren is niet het probleem. Imho , is Abrams zelfs een goeie regisseur, veel beter dan Lucas. Ik heb nooit problemen mee dat hij anamorphic lenzen gebruikt in zijn films. Verder zijn de Disney Star Wars Saga films op 35mm gefilmd. Smiley face

Nogmaals het probleem is dat Abrams en zijn Disney vrienden, andere Star Wars regels hebben verzonnen die de George Lucas Star Wars regels compleet tegenwerpen. Alleen maar omdat het Abrams en Terrio zo goed uitkomen om hun verhaal te vertellen.

Beste grap van Star Wars was uiteraard:

Tatooine Elder: What's your name?
Rey: Rey.
Tatooine Elder: Rey what?
Rey: [looks at Luke and Leia] Rey Skywalker.

Whahahahaaha.


Richie B

Avatar

@the UF

Tja OT fanboys zijn ook wel enorme klagers echt heel triest. Dikke vette oogkleppen.

Ik bestond nog uit twee componenten toen ANH uit kwam, maar heb met alle plezier OT, prequel en sequals gekeken.

Vind zelf 4.5 sterren wel erg sterk, maar kom zeker wel tot 3.5-4

Wat ik cool vind:
- Palpatine, in RotS had hij het over dat de Sith krachten hebben die men onnatuurlijk vindt. en dat hij op zoek was naar het eeuwige leven. Toch niet gelukt dus... In de boeken gebruikt hij klonen om langer te leven begreep ik ( niet gelezen)
- (gelimiteerde) training momentjes van Rey


Wat ik minder leuk vond:
- Wat ik wel jammer vind is dat de druk meer op actie ligt dan op de training en ontwikkeling van Rey en het zijn van een Jedi als ook de persoonlijke interactie tussen Rey en Finn, eigenlijk iedereen wel.

Wat ik overbodig vond:
- Han solo als geest/identiteit. Had gewoon Leia moeten zijn
- Rey noemt zich Skywalker op het einde. Blijf gewoon Rey als je je herkomst wil verbergen...

Voor de rest heb ik echt enorm vermaakt. Men doet alsof de OT het beste van het beste is. Dat is gewoon niet waar. Het was klungelig (ze wisten niet echt wat en waarvoor ze het deden) en verhaal heel oppervlakkig en de vecht scene's lachwekkend Hieronder een link hoe het in deze tijd had kunnen zijn. In de nieuwe trilogie introduceren ze leuke nieuwe dingen en referenties naar de oude(re) films. Ben weer met plezier vanaf TFM begonnen om erna, mocht hij nog draaien het af te sluiten met weer een bioscoopgang of op Disney+

https://www.youtube.com/watch?v=YGcEJ7De_Ho

Chris23

Avatar

En ... nog meer plotholes...uhghhh:


Jusy

Avatar

Tja, wat zal ik zeggen.
Positief: Ik heb me zeker geamuseerd. De acteerprestaties van de twee tegenspelers is goed En geloofwaardig. Ze dragen de film.
Negatief: Het verhaal wordt wel heel erg uitgemolken. In het het grote saga is het verhaal uiteindelijk overbodig, ondanks alle twists tussen personen en alle lasergevechten.

Frietgezicht

Avatar

Smaken verschillen en dat is prima maar als recensent moet je objectief een film beoordelen op kwaliteit.
4,5 ster is een 9, een classic, beste film in jaren, het is lachwekkend.
Er is ook geen andere review te vinden met een 9 dus dat zegt wel genoeg.

Star Wars: The Rise of Skywalker

acties