Blu-ray review - De superlange Ultimate Cut van 'Watchmen'

Zack Snyders superheldenfilm maar dan in 3 uur en 35 minuten.

Bram de Groot 23 december 2019 11:45 in Blu-ray
Regie: Zack Snyder | Cast: Jackie Earle Haley (Walter Kovacs/Rorschach), Malin Akerman (Laurie Juspeczyk/Silk Spectre II), Billy Crudup (Jon Osterman/Dr. Manhattan), Patrick Wilson (Dan Dreiberg/Nite Owl II), Jeffrey Dean Morgan (Edward Blake/The Comedian), Matthew Goode (Adrian Veidt/Ozymandias) e.a. | Speelduur: 215 minuten | Bioscooprelease: 05.03.2009 | FilmTotaal Recensie (bioscoopversie): 3,5 sterren

In 2009 verscheen van 300 en Batman v Superman-regisseur Zack Snyder het grootse Watchmen. De verfilming van de "beste comic ooit" van Alan Moore en Dave Gibbons werd wisselend ontvangen en flopte daarna aan de bioscoopkassa's. Na de bioscooprelease verscheen in onder meer de States de 'Ultimate Cut' op schijf. Het verschil: met de integratie van de geanimeerde comic Tales of the Black Freighter in de ook verkrijgbare de 'Director's Cut' van 186 minuten steeg de speelduur naar maar liefst 3 uur en 35 minuten.

In de States startte de $130 miljoen kostende bioscoopversie van Watchmen met een redelijke $55,2 miljoen, maar eindigde wereldwijd op een te zwakke $185,3 miljoen. De ontvangst was wisselend met 64% op Rotten Tomatoes, met een degelijke 6.35/10 als gemiddelde beoordeling.


Burgerwachten in 1985

In Watchmen is het 1985 als de beroemdste superhelden in de samenleving lopen gevaar. Na de mysterieuze moord op Comedian werken zijn vroegere collega's voor het eerst samen om op onderzoek uit te gaan en te overleven. De geheimen die ze ontdekken kunnen de hele wereld in gevaar brengen maar kunnen zij ons redden wanneer ze zelf in gevaar zijn?

4K UHD Blu-ray: Watchmen

Discs: 1 x 4K UD | 1 x Blu-ray | Release: december 2019 | Beeld: 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby TrueHD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 9789461876652 | Met dank aan: Universal Pictures

De schijven van deze uitgave van Watchmen zitten vastgeklikt in een standaard zwarte 4K UHD keepcase. Op de voorkant vooral veel geel, leden van de Watchmen en de vermelding 'The Ultimate Cut'. Op de achterkant geen verwijzingen naar bonusmateriaal. De leeftijd: 16 jaar.

Beeld & geluid

Deze 4K UHD uitgave is de geremasterde versie van de Ultimate Cut in de best verkrijgbare beeldkwaliteit. En dat is het ook. Het beeld ziet er werkelijke fenomenaal uit, met de prachtige filmische weergave die de film in 2009 ook al had. De kleur is pakkend en de scherpte sterk. Een minpuntje is misschien dat de donkere scènes iets te stevig zijn en de detailweergave hinderen, maar dat mag de pret niet drukken.

De geluidstrack is niet opgekrikt naar de Dolby Atmos-track. Het blijft bij een verder uitstekende Dolby TrueHD 5.1 track, net als op de originele Nederlandse Blu-ray uitgave. Uiteraard bevat Watchmen de nodige actie, maar het geheel richt zich grotendeels op dialoog en visueel prachtige beelden. Daarnaast is er veel ruimte voor muziek, aangeleverd door Tyler Bates.

Bonusmateriaal

Deze uitgave bevat dus de Ultimate Cut op zowel 4K UHD als Blu-ray schijf. Op die schijven staat verder geen bonusmateriaal geprint en dan maakt het geheel dus een kale uitgave. Overigens verscheen er in andere landen ook enkel de Director's Cut van Watchmen, een versie van niet 163 minuten maar 186 minuten. Hieronder de visie van Snyder op de versies.


Wat vind jij van Watchmen?

Heb jij de Ultimate Cut al gezien? Zo ja, ben je van plan om deze nog een keer te kijken? Of richt je je nu helemaal op de fonkelnieuwe serie Watchmen op HBO (zie onder)? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!NieuwsFilm