Spike Lee is de juryvoorzitter van het Cannes Film Festival 2020

Spike Lee is de juryvoorzitter van het Cannes Film Festival 2020

De regisseur geeft aan dat hij het als een grote eer beschouwt.

De nieuwe juryvoorzitter van het Cannes Film Festival is bekend gemaakt. Voor de 73e editie van het evenement heeft men niemand minder dan schrijver, regisseur, acteur en producent Spike Lee aangetrokken. Hij is de eerste voorzitter met Afrikaanse roots, een titel die hij met trots draagt.

Hij noemt het evenement Cannes het belangrijkste filmfestival ter wereld: "Ik ben trots dat ik de eerste persoon van Afrikaanse komaf ben die als juryvoorzitter wordt gekozen van de Cannes Jury." De organisatie roemt op zijn beurt de filmmaker. Ze noemen het zijn sterkste punt dat hij cultureel belangrijke films maakt, zonder daarbij zijn publiek uit het oog te verliezen.

(On)gelijkheid
Men kiest waarschijnlijk niet zomaar voor Spike Lee. Naast begenadigd filmmaker is hij ook al jaren een onofficiële woordvoerder voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Het thema van (on)gelijkheid duikt dan ook regelmatig in zijn films op, zoals Do the Right Thing, Malcolm X en recent nog BlacKkKlansman.

Daarnaast heeft hij een persoonlijke band met het festival. Zijn debuutfilm She's Gotta Have It ging er immers in première en won direct een belangrijke prijs. Zijn volgende prent Do the Right Thing werd opgenomen in de officiële selectie. In totaal gingen er maar liefst zeven Spike Lee Joints in première op het Cannes Film Festival.

NieuwsFilm

meest populair