Celebrity

Waarom Robert Downey Jr. 'blackface' aanpakte in 'Tropic Thunder'

In de oorlogskomedie uit 2008 speelde hij een acteur die wel erg ver ging voor een rol.

door FilmTotaal om 06:38 in Celebrity
Hij was een gast die een gast speelde, vermomd als een andere gast, maar diep van binnen wist Robert Downey Jr. dat zijn rol als Kirk Lazarus in Tropic Thunder best ver ging. Dat maakte hij een paar dagen geleden aan Joe Rogan bekend tijdens een podcast. De 54-jarige acteur was eindelijk weer aan het acteren na een langdurige en pijnlijke pauze dankzij Marvel's Iron Man. Risico's ontwijken was niets voor hem.

Downey Jr. legde uit: "Toen [regisseur Ben Stiller] mij opbelde en zei dat hij ergens aan werkte, geloof ik dat Sean Penn de rol had afgeslagen of zoiets. Vermoedelijk verstandig. En ik dacht: 'Ja, ik ga dat doen, na 'Iron Man.' En toen begon ik te denken dat het een afschuwelijk idee was. 'Wacht eens, gozer, doe normaal. Waar ligt je hart? Een hele zomer lang mag ik zwart zijn. In mijn hoofd.' Dus er zat wel iets in voor me."


Hypocrieten
Waarom de acteur uit het succesvolle Avengers: Endgame de rol echt op zich nam: "Ik krijg de kans om de aard van de krankzinnige, zelfingenomen hypocrieten en artiesten te tonen. Waar ze denken zo nu en dan mee weg te kunnen komen. Gewoon mijn mening."

Ongepast
Volgens de Amerikaan vond de meerderheid van zijn zwarte vrienden de overdreven uitvoering van Kirk Lazarus geweldig. De minderheid? "Ik kan ze geen ongelijk geven, maar ik weer waar mijn hart ligt. Ik heb nooit gedacht dat het een excuus was om iets te doen dat ongepast is, iets dat niet van deze tijd is. Voor mij was het een ontsteker [die de kwestie behandelde]."

NieuwsFilm

meest populair