Algemeen

Beelden 'Dune' groots ontvangen: nieuwe 'Lord of the Rings'?

De filmtopper van 2020?

door Bram de Groot om 22:30 in Algemeen
Ondanks de eerdere film en serie is het boek 'Dune' uit 1965 van Frank Herbert volgens de kenners zeer moeilijk en misschien wel niet verfilmbaar. Toch verschijnt eind dit jaar een nieuwe poging met Dune van regisseur Denis Villeneuve. Misschien wel het meest interessante project van 2020?

Een screening van de eerste beelden heeft ondertussen plaatsgevonden voor insiders. Een van de aanwezigen was de sci-fi schrijver Brian Clement en hij liet via Twitter weten dat hij zeer onder de indruk was van de beelden. "Ik overdrijf niet als ik zeg dat veel mensen kippenvel / tranen zullen hebben als ze deze film zien (ik misschien wel!). Ach, als ze de beelden zien die ik zag, dan zullen ze deze zeker hebben."

De nieuwe Lord of the Rings?
"Ik denk dat dit mensen zal wegblazen zoals Lord of the Rings dat 20 jaar geleden deed, zoals Star Wars dat 40 jaar geleden deed. Het is niet Jodorowsky of Lynch, misschien heeft Villeneuve het onverfilmbare gefilmd," aldus Clement op Twitter, via Movieweb.

De schrijver omschreef de beelden als "prachtig" en "grimmig realisme vermengd met dromerige beelden." In de beelden was Timothee Chalamet te zien als Paul Atreides, in zijn stillsuit. Opvallend is dat na het Twitter-account van Clement na de tweets geheel is verwijderd. Klaarblijkelijk was Warner Bros. niet blij met de onthullingen van de schrijver.

Vanaf 17 december in de bioscoop!
Er zijn ook rollen voor Oscar Isaac (Duke Leto Atreides), Rebecca Ferguson (Lady Jessica), Stellan Skarsgård (Baron Vladimir), Dave Bautista ("Beast" Rabban), Josh Brolin (Gurney Halleck), Zendaya (Chani), Charlotte Rampling (Reverend Mother Mohiam), Javier Bardem (Stilgar), Jason Momoa (Duncan Idaho), David Dastmalchian (Piter De Vries), Stephen McKinley Henderson en Chen Chang. Villeneuve's Dune staat gepland voor 17 december.

32 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Mav Damian

Avatar

Mij hoef je al lang niet meer overtuigen voor de nieuwe Villeneuve film! Ik sta bij de première als een fanboy!

CaptainCab

Avatar

"Misschien wel het meest interessante project van 2020?"

Denk het toch wel, samen met Last Night In Soho

Rafael11

Avatar

Kan niet wachten! Dit kan echt wat speciaals worden.

Vraag me wel af, als het idd zo iets als LotR of Star Wars wordt, zouden ze er dan een trilogie van maken.

Sietzet

Avatar

Ondanks dat het bijna niet anders kan dat dit een pareltje gaat worden weet ik bijna zeker dat dit niet voor de grote massa bioscoopganger is. Net als met blade runner 2049 Ben ik echt bang dat dit een flop gaat worden ondanks alle positieve recensies. Ik hoop het niet maar ben er zo, zo bang voor

Steve-O

Avatar

Samen met No Time To Die en Tenet kijk ik hier het meest naar uit van dit jaar.

Robbepost

Avatar

@Rafael11

Het idee is om boek 1 in 2 films uit te brengen.
Frank Herbert heeft 6 boeken geschreven over Dune. Zijn zoons ook nog een stel geloof ik.
Ik vind boek 1 met afstand het beste!

Mav Damian

Avatar

Rafael11 "Vraag me wel af, als het idd zo iets als LotR of Star Wars wordt"
Dune heeft inspiratie en invloed gegeven voor Star Wars als Game of Thrones. Dat is wat ik vaak hoor en lees. De boekenreeks Dune moet ik zelf nog lezen.

Master Of Films

Avatar

Villeneuve, iemand die wel aandacht geeft aan een verhaal en zich niet laat lijden door commerciele Disney BS.

Thiver

Avatar

Bram de Groot "Opvallend is dat na het Twitter-account van Clement na de tweets geheel is verwijderd. Klaarblijkelijk was Warner Bros. niet blij met de onthullingen van de schrijver."

Ik heb laatst iemand gesproken die waarschijnlijk dezelfde teaser heeft gezien, en die vertelde me dat hiervoor een embargoverklaring moest worden getekend. Het lijkt er dus dat Clement die heeft gebroken...

23VDV23

Avatar

Ik vind Denis Villeneuve een goede regisseur, maar zijn werk waardoor hij juist door het grote(re) publiek bekend is geworden vind ik nou juist minder interessant of tot de verbeelding spreken. Zowel Arrival als Blade Runner 2049 vind ik wat overschatte films. Ze springen er weliswaar positief uit tov het huidige aanbod dat Hollywood ons brengt, maar dat zegt ook wat over dat aanbod. Zijn films pretenderen duidelijk 'intellectueel' te zijn, maar neemt je daarin dan juist weer te veel bij de hand. De originele Blade Runner bracht uit zichzelf discussies voort zonder dat die film dat al te letterlijk opwierp. 2049 doet dat eigenlijk de hele tijd. Ik hoop dat Villeneuve met deze film dan weer juist een beetje terug gaat naar zijn vorm uit Sicario, Prisoners (!) of Incendies.

Steve-O

Avatar

Ik vind het een goede beslissing dat ze met deze film de helft van het eerste boek verfilmen en niet proberen dat hele boek in een film te krijgen. Want dat is gewoon veel te veel voor zo'n twee uur.

Ben erg benieuwd wat Villeneuve ervan gebakken heeft, dat het zijn passie project is (en dat van Zimmer) maakt me des te enthousiaster.

Ik raad iedereen aan om de boeken te gaan lezen! Frank Herbert's boeken zijn fantastisch.

Symn

Avatar

Dune is een supervet verhaal maar de nieuwe Paul Atreides is een totale miscast wat mij betreft. En D’chani ook. Veel te kinds, te knap en te snowflake. De vorige twee films van Vileneuve waren trouwens enorm saai.

Maac

Avatar

Villeneuve is duidelijk niet in staat een slechte film te maken. Dit wordt met afstand de beste film van dit jaar.

23VDV23 "Zowel Arrival als Blade Runner 2049 vind ik wat overschatte films. Ze springen er weliswaar positief uit tov het huidige aanbod dat Hollywood ons brengt, maar dat zegt ook wat over dat aanbod."
Het kromme is dat daardoor de goede films kritisch onder de loep worden genomen en eerder een label als "overschat" of "pretentieus" krijgen, maar dat alle bagger dankzij lage verwachtingen juist meevallen en bijvoorbeeld een label als "popcornvermaak" toegekend krijgen.

Zo gaan we met een grote bocht om alle inconsistenties en inconsequenties heen wanneer het gaat om Star Wars of Avengers ("want ik heb me toch prima vermaakt?"), maar wordt bij een parel als Blade Runner 2049 elk klein minpuntje uitvergroot, want een goede film die iedereen goed vindt gewoon goed vinden is natuurlijk niet interessant genoeg? Ieder zijn mening, maar dit vind ik raar.

Master Of Films

Avatar

Maac "Zo gaan we met een grote bocht om alle inconsistenties en inconsequenties heen wanneer het gaat om Star Wars of Avengers ("want ik heb me toch prima vermaakt?")"
Tenzij je kritiek hebt, want dan ben je zoo negatief.

PHG16

Avatar

"There can be only one Lord of the Rings, only one who can bend them to his will. And he does not share power!"

23VDV23

Avatar

@Maac: ik ben het gewoon met je eens over de maatstaf betreffende films als Avengers of Star Wars hoor. Daar vind ik mensen (zeker bij bijvoorbeeld de MCU) veel te makkelijk in. Dus voor wat het waard is, daar ben ik ook zeker niet kapot van. Maar tegelijkertijd loop ik dan ook niet meteen zo weg met bijvoorbeeld Arrival of Blade Runner 2049 zoals anderen dat wel doen.

Maac

Avatar

^Duidelijk.
Was ook geen verwijt naar jou persoonlijk overigens, gewoon een observatie van een trend die ik opmerkelijk vind.

Rafael11

Avatar

Robbepost, ah top! Bedankt voor de infoSmiley face

Hyenas

Avatar

Incendies is nog een steeds een voorbeeld voor puur "filmmaking". Deze man heeft nog geen slechte film gemaakt en Dune is een fantastisch verhaal. Dit kan gewoon niet mis gaan.

KeesjeNL

Avatar

Dune interesseert me al sinds Emperor"Battle for Dune uitkwam als game in 2001. Ook al waren de tussenfilmpjes van erbarmelijke kwaliteit (zowel het acteren als het decor), boeide het verhaal me toen al.

Kan een kenner van de boeken mij vertellen of daar lopende legervoertuigen in voor kwamen van goud met de kop van een adelaar ;)? Zoiets dus:

https://media.moddb.com/images/members/1/634/633818/minotaur_by_methelina.jpg

A-Bat

Avatar

Laat maar komen! Villeneuve heeft mij nog nooit teleurgesteld.

eltorro

Avatar

@Maac: Eens, opvallend hoe makkelijk films als Avengers en Star Wars weg komen met slechte verhalen. Vooral ook als je bedenkt hoe serieus dat soort films zich nemen en de critici het allemaal goed lijkt te vinden.

Jeroen Pasman

Avatar

Prachtig verhaal, mooie boeken !
Maar ik denk ook dat je er niet klakkeloos vanuit kunt gaan dat het nét zo'n impact gaat maken als LOTR en Star Wars. Dat is nogal een aanname !
Deze film is niet bedoeld voor de grote massa. Ik denk dat dat een valkuil zou kunnen zijn

GreenHornet

Avatar

Deze film kan hard floppen als de Marketing afdeling het laat afweten.

Ik hoop dat ze daar genoeg geld in stoppen.
Anders zullen de bioscoop zalen leeg blijven.

Master Of Films

Avatar

Jeroen Pasman "Deze film is niet bedoeld voor de grote massa."

Ben bang dat je gelijk hebt. Gezien de 5 positieve Twitter reacties van Charlie's Angels & van Dolittle, is Dune net iets te hoog gegrepen voor het Nederlandse Twitter publiek.

Effie

Avatar

Ik ben benieuwd, ik vond de 1984-versie van Lynch eigenlijk ook wel goed...
//duikt weg om tomaten en boe-geroep te ontwijken...

Thiver

Avatar

Jeroen Pasman "Maar ik denk ook dat je er niet klakkeloos vanuit kunt gaan dat het nét zo'n impact gaat maken als LOTR en Star Wars. Dat is nogal een aanname !
Deze film is niet bedoeld voor de grote massa. Ik denk dat dat een valkuil zou kunnen zijn"

Naar verluidt is dat ook precies wat er in 1984 misging: toen werd Dune geplugd als de nieuwe Star Wars, terwijl het bronmateriaal behoorlijk anders is. Ik zie er zelf meer Lawrence of Arabia in, maar ik heb ook vergelijkingen met Shakespeare gehoord. Maar goed, het zou mij niets verbazen als dit net zoiets wordt als Blade Runner 2049: bejubeld door de pers en geliefd door enkelen, maar door het grote publiek links laten liggen.

Steve-O

Avatar

Het voordeel is wel dat er geen andere grootschalige films zijn die tegelijkertijd openen met Dune. Het heeft dus rond kerst praktisch vrij spel want dan gaan ook weer heel veel mensen naar de film en zal het gros naar spektakel gaan. Iets wat men de afgelopen jaren ook heeft gedaan. Dus ik hoop zeker al op een commercieel succes zodat ze snel kunnen starten met het vervolg/tweede helft van het boek!

GreenHornet

Avatar

Deze film gaat floppen als er niet genoeg reclame voor gemaakt gaat worden

Niels26

Avatar

Tip voor de redactie.
Dit is "mogelijk" het logo voor de film Dune.
https://i.redd.it/y4wmjtjwtpd41.jpg
https://i.redd.it/wse612f9cnd41.jpg

NieuwsFilm