Pijn voor Universal: 'Dolittle' gaat waarschijnlijk een enorm verlies lijden

Prijzige familiefilm gaat heel wat dollars kosten.

Universal Pictures en ongetwijfeld enkele andere investeerders durfden het aan om $175 miljoen - exclusief marketing- en distributiekosten van misschien nog eens $100 miljoen - te besteden aan de familiefilm Dolittle. Niet geheel raar, aangezien Iron Man-held Robert Downey Jr. de hoofdrol vervulde.

Afgelopen weekend debuteerde Dolittle met slechts zo'n $22,5 miljoen in de States en zo'n $50 miljoen wereldwijd. Volgens TheWrap gaat de film sowieso financieel floppen en na de bioscooprelease zou er onder de streep een negatief bedrag staan van zo'n $100 miljoen. En dit komt waarschijnlijk hard aan bij Universal. Cats zou een verlies lijden van zo'n $70 miljoen.

Positieve kant
Het publiek lijkt de film nu wel op te pakken. Er zijn veel positieve geluiden en Dolittle moet ook nog in flink wat landen in première gaan, waaronder Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en China.




Ongeveer 55 procent van de wereldwijde omzet van een bioscoopfilm keert terug naar de investeerders. Een snelle rekensom doet dan vermoeden dat de film zo'n $500 miljoen moet ophalen om helemaal uit de kosten te komen. Een groot voordeel voor studio's is dat het grootste deel van de inkomsten in de eerste weken terugvloeien. Bioscopen draaien vooral winst op films die langere tijd succesvol zijn.

NieuwsFilm

meest populair