Blu-ray

Blu-ray review 'Tolkien' - Totstandkoming 'The Lord of the Rings' in beeld

Nicholas Hoult speelt schrijver J.R.R. Tolkien.

door Bram de Groot om 19:32 in Blu-ray
Regie: Dome Karukoski | Cast: Nicholas Hoult (J.R.R. Tolkien), Lily Collins (Edith Bratt), Anthony Boyle (Geoffrey Smith), Patrick Gibson (Robert Gilson), Tom Glynn-Carney (Christopher Wiseman), Colm Meaney (Father Francis), Craig Roberts (Sam Hodges), Harry Gilby (jonge J.R.R. Tolkien), Derek Jacobi (Professor Wright), e.a. | Speelduur: 112 minuten | Bioscooprelease: 06.06.2019 | FilmTotaal Recensie: 3 sterren

Ondanks dat de makers het flink duidelijk maakte dat we te maken hebben met een film die gelinkt is aan The Lord of the Rings, wist deze biopic over schrijver J.R.R. Tolkien maar beperkt indruk te maken. Met Nicholas Hoult (X-Men) en Lily Collins (Okja) in de hoofdrollen ging Tolkien waarschijnlijk (bijna) onopgemerkt aan de meeste mensen voorbij.

In de States startte het $20 miljoen kostende Tolkien met een zwakke $2,2 miljoen en eindigde wereldwijd op een wel erg magere $9,1 miljoen. De biopic is dan ook geflopt. De ontvangst was niet heel sterk, met 50% op Rotten Tomatoes met een 5.8/10 als gemiddelde beoordeling. Het publiek was doorgaans positiever gestemd.


Biopic over J.R.R. Tolkien

In Tolkien zien we de jeugdjaren van de visionaire schrijver J. R. R. Tolkien, waarin hij vriendschap, moed en inspiratie vindt bij een groep gelijkgestemden op zijn school. Hun band wordt in de loop der jaren alleen maar sterker, maar dreigt met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog te breken.Al deze ervaringen en de liefde voor zijn muze Edith Bratt inspireerde Tolkien tot het schrijven van zijn wereldberoemde Midden Aarde-boeken.

Blu-ray: Tolkien

Discs: 1 x Blu-ray | Release: januari 2020 | Beeld: 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 8712626055334 | Met dank aan: 20th Century Fox Home Entertainment

De schijf van deze uitgave van Tolkien zit vastgeklikt in een standaard blauwe Blu-ray keepcase. Op de voorkant Hault, Collins en de Ring. De achterkant toont een aantal extra's. De leeftijd: 12 jaar.

Beeld & geluid

Op deze uitgave van 20th Century Fox Home Entertainment valt weinig aan te merken. Het beeld - met de mooie 2.39 : 1 verhouding - is namelijk erg krachtig. De scherpte is top en de kleuren zijn wat bijgesteld op tijdgeest mee te geven. De film speelt zich namelijk in de eerste jaren van de 20e eeuw af. Een lichte laag film-grain had niet misstaan.

Fox heeft het bij deze film gehouden bij een standaard DTS-HD 5.1 geluidstrack, maar dat neemt niet weg dat de dialoog prima de huiskamer in wordt gestuurd. De muziek komt van de voor 15 Oscars genomineerde Thomas Newman, bekend van zijn werk aan titels als 1917 en Bridge of Spies.

Bonusmateriaal

De extra's op de schijf zijn wat beperkt. De liefhebber kan de film aanzetten met een track met audiocommentaar van regisseur Dome Karukoski en er is zelfs een reeks verwijderde scènes die bij elkaar zo'n 12 minuten duren. Daarnaast kun je kijken naar de promo First Look en is er een Gallery met foto's uit de film.

Wat vind jij van deze biopic?

Was jij onder de indruk van Tolkien? En ben je van plan om deze nog een keer te kijken? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm

meest populair