Celebrity

Natalie Portman reageert op felle kritiek protestjurk: "Ik ben niet dapper"

Portman reageert op de felle kritiek van activiste Rose McGowan.

door FilmTotaal om 12:55 in Celebrity
Toen Natalie Portman op het idee kwam om bij de Oscaruitreiking een protestjurk met daarop de namen van vrouwelijke filmmakers die geen nominatie hadden ontvangen te dragen, had ze vast niet verwacht dat daar zoveel kritiek op zou komen. Zo haalde onder meer Rose McGowan flink uit naar de actrice. Portman reageert nu zelf op alle ophef.


Rose McGowan had in haar reactie weinig lovende woorden over voor Natalie Portman. Ze verweet Portman dat zij in haar eigen carrière ook nauwelijks met vrouwelijke regisseurs heeft samengewerkt. McGowan, die zelf erg activistisch is, hekelde dan ook de protestjurk die Portman droeg bij de Oscars. "Ik schrijf dit niet verbitterd, maar verafschuwd", schreef McGowan in een open brief.

'Ik ben niet dapper'
In een statement heeft Portman nu gereageerd op de felle uitingen van McGowan. "Ik wilde op deze subtiele manier erkenning geven aan de vrouwen die dit jaar fanatisch werk hebben afgeleverd, maar niet genomineerd zijn", zegt ze over haar actie. "Ik ben het met haar eens dat het niet gepast is om mij 'dapper' te noemen voor het dragen van deze jurk", vervolgt ze. "Die term past beter bij de vrouwen die de afgelopen weken onder ongelofelijke druk tegen Harvey Weinstein hebben getuigd".

Inzet achter de schermen
Waarom heeft Portman dan zelf zo weinig films met vrouwelijke regisseurs gemaakt? "Het klopt inderdaad dat ik maar een paar films met vrouwelijke regisseurs heb gemaakt", erkent Portman verder in haar verklaring. "In mijn lange carrière heb ik maar een paar keer de kans gehad om met hen te werken. Dan zijn er ook nog de films die ik samen met vrouwen heb proberen te realiseren, maar die helaas nooit van de grond zijn gekomen".


Vrouwen in de filmindustrie
Portman somt vervolgens allerlei redenen op waarom er maar zo weinig films van vrouwelijke regisseurs zijn. Volgens de actrice is het veel moeilijker om groen licht voor deze films te krijgen en deze te financieren en distribueren.

NieuwsFilm

meest populair