Featured

Nu we even niet naar een échte bioscoop kunnen: 5 scènes waarin bioscopen een rol spelen

Bij gebrek aan het echte werk moeten we hier maar genoegen mee nemen.

door Timothy van Damme om 22:17 in Featured
Nu we met zijn allen niet naar de bioscoop kunnen, moeten we de bioscoop maar in huis halen. Hierbij 5 filmscènes die zich afspelen in een bioscoop.

Last Action Hero
Natuurlijk mag Last Action Hero niet in deze lijst ontbreken. De hele film speelt zich namelijk af in een bioscoopfilm.

De jonge Danny krijgt een magisch bioscoopkaartje, dat hij gebruikt om naar zijn grote held Jack Slater (een rol van Arnold Schwarzenegger, die ook als zichzelf te zien is) te kijken. Maar dan wordt hij letterlijk het scherm in gezogen en bevindt hij zich middenin een actiefilm.

En alsof dat nog niet erg genoeg is, wil de schurk van die film juist naar de échte wereld. Fictie en werkelijkheid beginnen door elkaar te lopen en alleen Danny en Slater kunnen beide werelden redden.

Gremlins
Laat een Mogwai nooit nat worden, vermijd fel licht en wat je ook doet: geef ze nooit eten na middernacht! Bijna iedereen kent deze regels uit Gremlins. Maar ze hebben nóg een publiek geheim.

De kleine monstertjes zijn namelijk verzot op Snow White and the Seven Dwarfs. In de bioscoop kunnen ze even helemaal zichzelf zijn.

Hun liefde voor de eerste Disney-prinses wordt ook hun ondergang. Terwijl ze gefascineerd naar het scherm kijken, weet Billy de bioscoop op te blazen. Alleen leider Stripe overleeft het voorval.

Scary Movie
Wie kent ze niet? Van die types die in de bioscoop luidkeels praten, omdat ze blijkbaar erkenning van hun medebezoekers nodig hebben. Die lekker zitten bellen als de film al begonnen is. Mensen die in hun eentje meer aanwezig zijn dan de rest bij elkaar.

En zeg eens eerlijk: zou je soms niet wat aan willen doen! Scary Movie speelt handig op die onderbuikgevoelens in. En dus wordt deze lawaaierige tante - voor Ghostface zijn slag kan slaan - neergestoken door een geïrriteerde bezoeker.

En daar houdt het niet op. De hele zaal doet gezellig mee. Van de oma die haar keel doorsnijdt en een sheriff die haar neerknuppelt tot een boedhist met samoeraizwaard. Zelfs Moeder Theresa doet een duit in het zakje.

Inglourious Basterds
De films van Quentin Tarantino stralen het plezier van de maker uit. Geschiedkundig onderlegd zijn ze echter zelden. Daardoor ontstaan soms bijzondere momenten.

Want het is aan de titelhelden van Inglourious Basterds om niemand minder dan Adolf Hitler om zeep te helpen. Als locatie kiezen ze een theater waar de volledige Nazi-leiding samenkomt voor de propagandafilm Nation's Pride te bekijken.

Tijdens de spannende climax is broeit het tussen de Basterds en de gemene "Jodenjager" Hans Landa. Kunnen zij zonder ontdekt te worden de Führer vermoorden of worden ze voortijdig gepakt? En we weten allemaal hoe dat afliep. Toch?

The Shawshank Redemption
Het is één van de weinige lichtpuntjes in de gevangenis van The Shawshank Redemption, een ontspannend filmavondje. Met andere gedetineerden kunnen Red en de onterecht veroordeelde Andy genieten van diverse klassiekers in zwart-wit.

Met name Gilda is een favoriet van de gevangenen. De hoofdrol in die film is overigens weggelegd voor Rita Hayworth. Een poster van dezelfde actrice speelt een grote rol in het leven van Andy.

The Shawshank Redemption is één van de weinige verhalen van Stephen King zonder bovennatuurlijke twist. Als King niet schrijft is hij een groot filmliefhebber. En daarmee is de cirkel rond.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

orlock

Avatar

Matinee ( 1993 ) met John Goodman........geregisseerd door Joe Dante

John Wayne

Avatar

Ik dacht ook aan Diner waarin Mickey Rourke met een vriendin naar de film gaat en hij een bak popcorn met een lovesurprise voor haar heeft.

Gremlin06

Avatar

the green mile heeft er ook één (soort van)

HarleyQuinn

Avatar

Geef mij de "feel o rama" maar uit Kentucky fried chicken.

Decepticon

Avatar

Is die film over de aanslag tijdens een voorstelling van The Dark Knight ooit gereleased? Dat je die dag van de voorbereiding van de aanslag vanuit de ogen van de dader beleeft. Want die is totaal aan mij voorbij gegaan.

EntertainmentWatcher

Avatar

En je hebt ook ''The Last Showing (2014)'' met Horror-legende Robert Englund:

https://www.youtube.com/watch?v=YaZEmA5ttUM

Wanneer een filmoperateur (Robert Englund) na levenslange dienst niet meer aan de bak komt besluit hij wraak te nemen op de generatie die zijn vaardigheden niet meer nodig heeft. Hij sluit een koppel op in zijn megabioscoop. Vervolgens worden de gijzelaars ongewild hoofdrolspelers in een horrorfilm.

En welke ik trouwens ook gaaf vind, is de Killer opening in Scream 2: https://www.youtube.com/watch?v=fnTckzsYgg0

Master Of Films

Avatar

Cinema Paradiso ook wel bekend als Nuovo Cinema Paradiso. Een prachtige filmklassieker dat zo Italiaans klinkt. En dat is het ook.

SunChaser

Avatar

Cinema Paradiso niet noemen

NieuwsFilm