Blu-ray review 'Doctor Sleep' - gruwelen met Stephen King

Het vervolg op The Shining nu voor thuis.

Bram de Groot 6 april 2020 13:26 in Blu-ray
Regie: Mike Flanagan | Cast: Ewan McGregor (Danny Torrance), Rebecca Ferguson (Rose the Hat), Kyliegh Curran (Abra), Emily Alyn Lind (Snakebite Andi), Cliff Curtis (Billy Freeman), Zahn McClarnon (Crow Daddy), Carel Struycken (Grampa Flick), e.a. | Speelduur: 151 / 180 minuten | Bioscooprelease: 07.11.2019 | FilmTotaal Recensie: 3,5 sterren

Eén van de bekendste Stephen King-verfilmingen is The Shining uit 1980. Net als het boek kreeg deze een vervolg met de titel Doctor Sleep en daarin staat Danny Torrance centraal, het zoontje van de ontspoorde Jack Torrance (Jack Nicholson). Een financiële hit werd de film van Mike Flanagan (Gerald's Game, Oculus) niet, maar een aanrader is het zeker wel.

In de States startte het $45 miljoen kostende Doctor Sleep in het eerste weekend met zo'n $14 miljoen en eindigde wereldwijd op een te zwakke $72,4 miljoen. Bij de critici deed de bovennatuurlijke horrorfilm het met 77% op Rotten Tomatoes zeer redelijk. De gemiddelde beoordeling is een 7.05/10. Het publiek was nog iets positiever: 89% (4.33/5).


Maleficent en haar soortgenoten

In Doctor Sleep is Danny nog steeds getekend door het trauma dat hij heeft opgelopen als kind. Nu hij volwassen is, is zijn leven een stuk rustiger. Althans, dat dacht hij... Op zoek naar een betere versie van zichzelf verhuist hij naar New Hampshire waar hij door middel van zijn gave een band schept met de twaalfjarige Abra Stone. Ze komen in aanraking met de mysterieuze groep The True Knot.

UHD 4K Blu-ray: Doctor Sleep

Discs: 1 x UHD | 2 x Blu-ray | Release: maart 2020 | Beeld: 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby Atmos | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 5051888250006 | Met dank aan: Warner Bros Home Entertainment

De schijven van deze uitgave van Doctor Sleep zit vastgeklikt in een standaard zwarte UHD 4K-keepcase. Op de voorkant zie je de drie hoofdrolspelers, met McGregor en Ferguson en de jonge Kyliegh Curran. De achterkant wijst op een aantal aanvullende extra's. De leeftijd: 16 jaar.

Beeld & geluid

Deze uitgave bestaat uit drie schijven. De bioscoopversie van de film staat op de UHD 4K schijf en een Blu-ray schijf en de verlengde versie van maar liefst 3 uur staat alleen op de tweede Blu-ray schijf. En het is uiteraard wel jammer dat de director's cut niet in 4K te zien is.

Het beeld van de schijven blijft desondanks sterk. Dus ook die van de Blu-ray uitgaven. De 4K-disc laat een net wat krachtiger, scherper beeld zien, al mag je bij de Blu-ray discs ook niet klagen. Het beeld op de schijven is doorgaans wel wat aan de donkere kant. Maar klagen doen we zeker niet en dit komt waarschijnlijk niet door de schijven, maar door de keuzes van de makers.

Het geluid komt op alle schijven via een Dolby Atmos-track (Dolby TrueHD 7.1) en dat is voor de fans van optimaal geluid uiteraard erg fijn.

Bonusmateriaal

De extra's zijn zowel op de UHD als de Blu-ray schijf terug te vinden in High Def (dus niet in 4K op de UHD-schijf). Er zijn drie featurettes om aan te zetten. De eerste heet From Shining to Sleep en zoomt met de regisseur Flanagan en schrijver King kort in op het verhaal in het boek en in de film.

Daarnaast zie je The Making of Doctor Sleep: A New Vision, een making-of van zo'n kwartier met ook cast & crew van de film. In Return to the Overlook, eveneens met een duur van een kwartier, wordt stilgestaan bij het Overlook-hotel. Dit is uiteraard erg gaaf, aangezien hier een hoop herkenbare zaken uit The Shining te zien zijn.

Wat vind jij van Doctor Sleep?

Was jij onder de indruk van Doctor Sleep? Of moet je de film nog bekijken? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

NieuwsFilm