Blu-ray

Blu-ray review 'Doctor Sleep' - gruwelen met Stephen King

Het vervolg op The Shining nu voor thuis.

door Bram de Groot om 13:26 in Blu-ray
Regie: Mike Flanagan | Cast: Ewan McGregor (Danny Torrance), Rebecca Ferguson (Rose the Hat), Kyliegh Curran (Abra), Emily Alyn Lind (Snakebite Andi), Cliff Curtis (Billy Freeman), Zahn McClarnon (Crow Daddy), Carel Struycken (Grampa Flick), e.a. | Speelduur: 151 / 180 minuten | Bioscooprelease: 07.11.2019 | FilmTotaal Recensie: 3,5 sterren

Eén van de bekendste Stephen King-verfilmingen is The Shining uit 1980. Net als het boek kreeg deze een vervolg met de titel Doctor Sleep en daarin staat Danny Torrance centraal, het zoontje van de ontspoorde Jack Torrance (Jack Nicholson). Een financiële hit werd de film van Mike Flanagan (Gerald's Game, Oculus) niet, maar een aanrader is het zeker wel.

In de States startte het $45 miljoen kostende Doctor Sleep in het eerste weekend met zo'n $14 miljoen en eindigde wereldwijd op een te zwakke $72,4 miljoen. Bij de critici deed de bovennatuurlijke horrorfilm het met 77% op Rotten Tomatoes zeer redelijk. De gemiddelde beoordeling is een 7.05/10. Het publiek was nog iets positiever: 89% (4.33/5).


Maleficent en haar soortgenoten

In Doctor Sleep is Danny nog steeds getekend door het trauma dat hij heeft opgelopen als kind. Nu hij volwassen is, is zijn leven een stuk rustiger. Althans, dat dacht hij... Op zoek naar een betere versie van zichzelf verhuist hij naar New Hampshire waar hij door middel van zijn gave een band schept met de twaalfjarige Abra Stone. Ze komen in aanraking met de mysterieuze groep The True Knot.

UHD 4K Blu-ray: Doctor Sleep

Discs: 1 x UHD | 2 x Blu-ray | Release: maart 2020 | Beeld: 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby Atmos | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 5051888250006 | Met dank aan: Warner Bros Home Entertainment

De schijven van deze uitgave van Doctor Sleep zit vastgeklikt in een standaard zwarte UHD 4K-keepcase. Op de voorkant zie je de drie hoofdrolspelers, met McGregor en Ferguson en de jonge Kyliegh Curran. De achterkant wijst op een aantal aanvullende extra's. De leeftijd: 16 jaar.

Beeld & geluid

Deze uitgave bestaat uit drie schijven. De bioscoopversie van de film staat op de UHD 4K schijf en een Blu-ray schijf en de verlengde versie van maar liefst 3 uur staat alleen op de tweede Blu-ray schijf. En het is uiteraard wel jammer dat de director's cut niet in 4K te zien is.

Het beeld van de schijven blijft desondanks sterk. Dus ook die van de Blu-ray uitgaven. De 4K-disc laat een net wat krachtiger, scherper beeld zien, al mag je bij de Blu-ray discs ook niet klagen. Het beeld op de schijven is doorgaans wel wat aan de donkere kant. Maar klagen doen we zeker niet en dit komt waarschijnlijk niet door de schijven, maar door de keuzes van de makers.

Het geluid komt op alle schijven via een Dolby Atmos-track (Dolby TrueHD 7.1) en dat is voor de fans van optimaal geluid uiteraard erg fijn.

Bonusmateriaal

De extra's zijn zowel op de UHD als de Blu-ray schijf terug te vinden in High Def (dus niet in 4K op de UHD-schijf). Er zijn drie featurettes om aan te zetten. De eerste heet From Shining to Sleep en zoomt met de regisseur Flanagan en schrijver King kort in op het verhaal in het boek en in de film.

Daarnaast zie je The Making of Doctor Sleep: A New Vision, een making-of van zo'n kwartier met ook cast & crew van de film. In Return to the Overlook, eveneens met een duur van een kwartier, wordt stilgestaan bij het Overlook-hotel. Dit is uiteraard erg gaaf, aangezien hier een hoop herkenbare zaken uit The Shining te zien zijn.

Wat vind jij van Doctor Sleep?

Was jij onder de indruk van Doctor Sleep? Of moet je de film nog bekijken? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Robbepost

Avatar

Ik vind het een aardige film. Een par jaar geleden het boek gelezen en dat vind ik niet al te best, dus de film viel me erg mee.
Logisch misschien, maar de film teert veel meer op de connectie met 'the shining' dan het boek naar mijn idee. Vooral het einde in het overlook hotel is volgens mij wat uitgerekter dan in het boek.

baron nostalgia

Avatar

Was best een aardige film maar niks vergeleken met het origineel

Rohieth

Avatar

Deze staat in mijn top-3 van favoriete films van 2019. Jammer dat het zo weinig aandacht heeft gekregen en zelfs een 'box office failure' werd. Maar dat zal met tijd wel veranderen.

The 'Director's Cut' was trouwens een aangename verrassing, toen ik de film wilde gaan kijken. Wist niet dat die erbij zat. Smiley face

GreenHornet

Avatar

film was slaapverwekkend

Spider-fan

Avatar

Jammer dat er niet meer extra's zijn, audio-commentaar was sowieso leuk geweest. Maar ik heb ook net de nieuwe blu-ray van The Stand mini-serie (die erg mooi opgeknapt is trouwens) en daar staat zes uur audio-commentaar op, o.a. van King zelf - dus ik kan nog even vooruit.

Dit waren mijn gedachten meteen na het kijken:

Ik vond het een erg goede film als geheel. Er is wel heel veel veranderd ten opzichte van het boek, en soms is dat wel jammer, maar King schrijft nu eenmaal erg lange boeken met heel veel personages dus dat zal je altijd houden.
Het neemt ook rustig de tijd - ik heb meteen de director's cut gekeken van drie uur - en doet me daardoor denken aan de mini-series van King van vroeger. Aanvankelijk vond ik het er ook meer tv-achtig dan bioscoop-achtig uitzien, maar gaandeweg zijn er toch wel grotere landschapsopnamen die het geheel wat grootser, film-achtiger doen aanvoelen.
De film heeft meer een onderhuidse spanning dan dat het continu eng is - het is niet echt standaard horror, meer drama/bovennatuurlijke thriller. Ik heb het zelfs fantasy genoemd zien worden. Toch zijn sommige scènes wel intens, zoals het jochie dat gemarteld en gedood wordt - de acteurs hadden hier op de set zelfs moeite mee, zo goed speelde hij.

Visueel vooral sterk vind ik hoe de kluisjes waarin Dan de geesten uit het Overlook gestopt heeft weergegeven worden. En hoe Rose in de gedachten van Abra dringt. In het boek staat dat de wereld als geheel 'draait', en Flanagan heeft dat heel letterlijk genomen en ze zweeft over een soort gekantelde wereld naar het huis van Abra, wat er prachtig uitziet. In het boek verandert Abra in een soort krijgerprinses (een soort Daenerys wordt er gezegd) om Rose weg te jagen. Die zie je nog wel als action figure, maar in de scène is dat veranderd hoewel de scène in essentie wel hetzelfde blijft.
En zo zijn er veel veranderingen. Personages wiens rol sterk gereduceerd is (John Dalton), of vrijwel weggelaten (Abra's overgrootmoeder wordt alleen genoemd), of wiens rol veranderd is (John Dalton's rol is vrijwel vervangen door Billy Freeman). Het boek focust ook meer vanaf het begin op zowel Abra als Dan, waar de film aanvankelijk meer op Dan focust. Ook het treintje van Frazier, de Rivington, speelt een grotere rol in het boek.
Je ziet Dan in de film ook nooit iemand volledig begeleiden die sterft, wat ik wel vreemd vond, omdat daar juist de titel van het boek vandaan komt. Hij stelt wel iemand in de hospice gerust, maar je ziet niet de andere energie die vrij komt als een normaal persoon (zonder shining) sterft.

Toch is het wel een lastig boek om te verfilmen, omdat King merkbaar nooit een boek schrijft met de film al in zijn achterhoofd. Daardoor moeten regisseurs steeds oplossingen vinden om moeilijk te verfilmen sequenties aan te passen naar het visuele medium. Met Gerald's Game liet Flanagan al zien dat hij daar heel goed in was, en hier slaagt hij er wederom in.
Daarnaast zijn zonder uitzondering eigenlijk alle rollen sterk neergezet, ook de rollen die door andere acteurs al in de oorspronkelijke film zijn gespeeld, zoals Wendy Torrance (nu gespeeld door Alex Essoe met grote fysieke gelijkenis) en Dick Hallorann, die in het boek leeft maar hier een geest is.

Nu is het de vraag, welk King-boek zal Flanagan hierna pakken, want als een zelfverklaarde obsessieve King-fan neem ik aan dat we de laatste verfilming van hem nog niet gezien hebben.

xarkov

Avatar

"gruwelen"

Jeroen Pasman

Avatar

Ik vond deze verschrikkelijk slecht. Na 40 minuten uitgezet

Civilian Supreme

Avatar

Topfilm! Goede neergezette sfeer en leuke uitbreiding op deel 1.
Voor mij 9/10

bestmovieman86

Avatar

stuk fijner om te kijken dan the shining van kubrick, wat een saaie trage bende is dat zeg, doe mij de king versie maar van the shining

Spider-fan

Avatar

Ik bedoel trouwens dat al die veranderingen ten opzichte van het boek nog los staan van de hele verandering van het laatste gedeelte. Maar dat was van tevoren wel duidelijk aangekondigd, daarom zat ik daar niet zo mee. Het komt natuurlijk doordat in het eerste boek het hotel afbrandt en in de film van Kubrick niet.
Ik denk dat al die andere veranderingen vooral te maken hebben met het inkorten van het geheel, en dat sommige ideeën (zoals die krijgerprinses) waarschijnlijk niet werken op film. Al tijdens het lezen weet je dat eigenlijk al.
Ook de sterk sexuele scènes uit het boek die te maken hebben met Hallorann's grootvader en het feit dat de True Knot pornofilms kijkt om Abra in de war te maken (bijzonder vreemd element van het boek), zijn verwijderd en ook dat had ik wel verwacht. Ik had het alleen leuker gevonden als ze net als in het boek met het treintje naar Cloud Gap gaan - waarom dat veranderd is, geen idee, want het treintje zie je wel als Dan aankomt in Frazier. Misschien kosten of lengte ofzo, of ze vonden het gewoon geen goed idee.

NieuwsFilm