Recensie

Doctor Sleep (2019)

Here's Danny! Het vervolg op The Shining is een intrigerende boekverfilming met een grootsere, maar psychologisch minder beklemmende opzet.

door Arjan Welles om 23:50 in RECENSIES
Doctor Sleep poster
Regie: Mike Flanagan | Cast: Ewan McGregor (Danny Torrance), Rebecca Ferguson (Rose the Hat), Kyliegh Curran (Abra), Emily Alyn Lind (Snakebite Andi), Cliff Curtis (Billy Freeman), Zahn McClarnon (Crow Daddy), Carel Struycken (Grampa Flick), e.a. | Speelduur: 151 minuten | Jaar: 2019

Het is niet bepaald een geheim dat Stephen King niet te spreken was over Stanley Kubricks verfilming van The Shining. Kings voornaamste kritiek zat hem in de uitwerking van Jack Nicholsons personage en de wijze waarop zijn alcoholverslaving niet alleen zijn psyche uiteenrukte maar ook zijn gezin. Ongeveer een decennium geleden kwam King op het idee om een vervolg te schrijven, waarin het zoontje van het gezin centraal staat. Wat is er gebeurd met Danny Torrance na de traumatische en afschuwwekkende gebeurtenissen in de besneeuwde bergen van Colorado en hoe gaat hij om met zijn gave? .

Wellicht nog wel meer dan bij The Shining neemt de verfilming van het vervolg, Doctor Sleep, het niet al te letterlijk met het bronmateriaal. Dit komt deels omdat regisseur Mike Flanagan King ervan overtuigde dat het filmpubliek veel bekender is met Kubricks versie van het verhaal dan met het boek. Aan het begin en met name aan het einde sluit de filmmaker, die tevens het scenario schreef, aan bij de iconische beelden van de klassieker uit 1980. Bijna veertig jaar later moest dit vervolg dus kloppen met Kubricks meesterwerk. Maar zelfs als je de continuïteit van de twee films buiten beschouwing laat heeft hij zich behoorlijk veel vrijheden aangemeten. Misschien wel meer dan hoogstnoodzakelijk.

Na de ontberingen in en om het Overlook Hotel hebben Danny en zijn moeder zo goed en kwaad als het kon de draad opgepakt. Toen de jongen twintig was werd hij wees en volgde een langdurige zwerftocht door de Verenigde Staten. De familiegeschiedenis herhaalt zich als ook 'Dan', nu gespeeld door Ewan McGregor, niet van de drank kan afblijven. Hij belandt uiteindelijk in een klein stadje in New Hampshire waar hij eerst aan de slag gaat in de minieme toeristenindustrie van het plaatsje en later een baan vindt in een hospice. Dan probeert zijn visioenen en zijn gave om gedachten te horen en over te brengen zo veel mogelijk weg te stoppen; het heeft hem immers niets dan ellende gebracht.

Hij blijkt niet de enige te zijn met 'the shining', zoals hij de gave zelf noemt. Verderop in het land voedt een sekte, geleid door de mysterieuze en charismatische 'Rose the Hat' zich met het levenselixer van stervende lotgenoten. Als een jonge honkbalspeler onder duistere omstandigheden verdwijnt worden de wanpraktijken van de sekte opgepikt door het jonge helderziende meisje Abra. Ze moet contact met Dan zien te leggen om Rose en haar handlangers te stoppen.

Het moge helder zijn dat Doctor Sleep, waarvan de titel verwijst naar Dans vermogen om stervende patiënten gerust te stellen, niet een herhaling van zetten is ten opzichte van de voorganger. King presenteert ons een groter universum, waarbij de gave van Dan weliswaar nog steeds uniek is, maar hij overduidelijk niet de enige is die ermee opgezadeld zit. Deze expansie kent goede en slechte kanten. The Shining profiteerde van de beklemmende setting in een afgelegen verlaten hotel en de spaarzame personages, maar de grootse opzet van dit vervolg staat een benauwend sfeertje in de weg.

Het verhaal volgt verschillende routes, die uiteindelijk wel samenkomen, maar waarvan de samenhang soms een kwestie van gissen is. Er zijn aardig wat momenten waarop de rol van McGregor wordt gedegradeerd tot aangever en de ware strijd zich tussen Abra en Rose afspeelt. Op zich kun je dit vervolg vrijwel losstaand bekijken, maar kennis van de voorganger helpt wel om de strijd die Dan en zijn lotgenoten voeren beter te doorgronden.

De trailer van Doctor Sleep doet vermoeden dat vrijwel alle legendarische beelden van Kubrick nog eens dunnetjes worden overgedaan. Kleuter Dan op zijn driewieler die over het bonte tapijt van de hotelgangen scheurt, het ijzige doolhof, de geestentweeling, de blik door een met een bijl doorkliefde deur en de liters bloed die uit de lift en over de plinten klotsen: ze zijn allemaal aanwezig. Een feest van herkenning voor de fans, maar in de film zelf zijn het niet meer dan korte, hoofdzakelijk visuele referenties die gedoseerd en functioneel worden ingezet.

Wie verwacht dat Flanagan alleen maar leentjebuur speelt bij zijn vakbroeder komt dus bedrogen dan wel opgelucht de bioscoopzaal uit. Vooral het camerawerk is op momenten spectaculair en gedurfd en demonstreert goed hoe de filmtechniek in veertig jaar tijd is geperfectioneerd. Naast een degelijk acterende McGregor maakt de Zweedse Rebecca Ferguson grote indruk in haar rol van een bezweerster en 'geestelijk leider' die alles en iedereen naar haar hand wil zetten voor eigen gewin en onsterfelijkheid.

Er had een boel mis kunnen gaan, want laten we eerlijk zijn: een vervolg regisseren op een baanbrekende horrorfilm: ga er maar aanstaan. Doctor Sleep ontbeert weliswaar de psychologische complexiteit van het eerste deel, maar kent evenveel onderhuidse narigheid, zij het van andere aard. Een moderne klassieker zit er evenwel niet in.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Effie

Avatar

lol in de Volkskrant kreeg dit 1 ster.

chrissie107

Avatar

Was niet best deze film. Alhoewel je misschien niet moet vergelijken met the shining doe je dat onbewust toch wel. Dit vervolg doet heel erg overbodig aan. Grootste euvel vind ik het jonge meisje Abra. Die acteert of ze in 1 of andere kinderheks film zit. Rebecca acteerde goed maar is eigenlijk nooit een serieuze bedreiging wat je ook de hele film voelt. Was niet spannend en verrassend. The Shining maar weer aanzetten vanavond om dit slecht gevoel weg te spoelen

Spider-fan

Avatar

Ik vraag me ook af waarom ze Abra zwart hebben gemaakt, was een blond meisje in het boek. En Concetta Reynolds, haar Italiaanse over-grootmoeder lijkt er in het geheel niet in te spelen, staat niet in de castlijst. Ik snap wel dat je niet alles in een boek in een film kwijt kan, maar als je de hoofdpersonen totaal verandert of weglaat, geef je het wel een totaal andere sfeer.

Ik vond Flanagan's Gerald's Game en Oculus wel erg goed, en ook spannend. Maar zijn overige films en de serie Haunting of Hill House minder.
Ik heb het gevoel dat ik dit qua Rebecca Ferguson wel goed ga vinden, ik vind haar goed in alles waar ik haar in heb gezien en zelfs een mindere film als The Snowman vond ik toch erg genietbaar. Het is een actrice die compleet anders is in elke rol die ze speelt, vind ik.

Duck-Twacy

Avatar

The shining krijgt 0 sterren van mij. jank film

John Wayne

Avatar

Ik was niet kapot van het boek, maar ik vind de film verrassend goed. Hoewel de link naar The Shining aanwezig is, is dit geen herhaling van zetten. Ik vind deze King-verfilming stukken beter dan IT 2, die ik maar matig vond.

Civilian Supreme

Avatar

Wat John Wayne zegt heb ik ook.
Vond deze verassend goed eigenlijk, en de film zat goed in elkaar. Echt eng is hij niet maar de sfeer was goed.
Voor mij een 9/10.
Ter vergelijking, It was voor mij een 7/10 en deel 2 een 5/10.

Spider-fan

Avatar

Ik vond het een erg goede film als geheel. Er is wel heel veel veranderd ten opzichte van het boek, en soms is dat wel jammer, maar King schrijft nu eenmaal erg lange boeken met heel veel personages dus dat zal je altijd houden.
Het neemt ook rustig de tijd - ik heb meteen de director's cut gekeken van drie uur - en doet me daardoor denken aan de mini-series van King van vroeger. Aanvankelijk vond ik het er ook meer tv-achtig dan bioscoop-achtig uitzien, maar gaandeweg zijn er toch wel grotere landschapsopnamen die het geheel wat grootser, film-achtiger doen aanvoelen.
De film heeft meer een onderhuidse spanning dan dat het continu eng is - het is niet echt standaard horror, meer drama/bovennatuurlijke thriller. Ik heb het zelfs fantasy genoemd zien worden. Toch zijn sommige scènes wel intens, zoals het jochie dat gemarteld en gedood wordt - de acteurs hadden hier op de set zelfs moeite mee, zo goed speelde hij.

Visueel vooral sterk vind ik hoe de kluisjes waarin Dan de geesten uit het Overlook gestopt heeft weergegeven worden. En hoe Rose in de gedachten van Abra dringt. In het boek staat dat de wereld als geheel 'draait', en Flanagan heeft dat heel letterlijk genomen en ze zweeft over een soort gekantelde wereld naar het huis van Abra, wat er prachtig uitziet. In het boek verandert Abra in een soort krijgerprinses (een soort Daenerys wordt er gezegd) om Rose weg te jagen. Die zie je nog wel als action figure, maar in de scène is dat veranderd hoewel de scène in essentie wel hetzelfde blijft.
En zo zijn er veel veranderingen. Personages wiens rol sterk gereduceerd is (John Dalton), of vrijwel weggelaten (Abra's overgrootmoeder wordt alleen genoemd), of wiens rol veranderd is. Het boek focust ook meer vanaf het begin op zowel Abra als Dan, waar de film aanvankelijk meer op Dan focust. Ook het treintje van Frazier, de Rivington, speelt een grotere rol in het boek.
Je ziet Dan in de film ook nooit iemand volledig begeleiden die sterft, wat ik wel vreemd vond, omdat daar juist de titel van het boek vandaan komt. Hij stelt wel iemand in de hospice gerust, maar je ziet niet de andere energie die vrij komt als een normaal persoon (zonder shining) sterft.

Toch is het wel een lastig boek om te verfilmen, omdat King merkbaar nooit een boek schrijft met de film al in zijn achterhoofd. Daardoor moeten regisseurs steeds oplossingen vinden om moeilijk te verfilmen sequenties aan te passen naar het visuele medium. Met Gerald's Game liet Flanagan al zien dat hij daar heel goed in was, en hier slaagt hij er wederom in.
Daarnaast zijn zonder uitzondering eigenlijk alle rollen sterk neergezet, ook de rollen die door andere acteurs al in de oorspronkelijke film zijn gespeeld, zoals Wendy Torrance (nu gespeeld door Alex Essoe met grote fysieke gelijkenis) en Dick Hallorann, die in het boek leeft maar hier een geest is.

Nu is het de vraag, welk King-boek zal Flanagan hierna pakken, want als een zelfverklaarde obsessieve King-fan neem ik aan dat we de laatste verfilming van hem nog niet gezien hebben.

Doctor Sleep

acties