Filmdebuut: In 1902 nam een innovatieve illusionist ons in de eerste sciencefiction film mee naar de maan

Filmdebuut: In 1902 nam een innovatieve illusionist ons in de eerste sciencefiction film mee naar de maan

Hiervoor creëerde hij tal van filmtechnieken die nog altijd gebruikt worden.

Al sinds de mensheid het bestaan van de maan ontdekte, droomt men van een ruimtereis. In 1902 voegde een filmpionier de daad bij het woord. Hij maakte een korte film, waarin hij de droom werkelijkheid liet worden. En passant creëerde hij zo de eerste sciencefiction film.

Het resultaat was Le Voyage Dans La Lune, ook wel bekend onder de engelse titel A Trip to the Moon. Zeer losjes gebaseerd op de boeken van Jules Verne vertelt hij het verhaal van een groep wetenschappers die een reis naar de maan onderneemt.

Geheime technieken
Dit fantasierijke filmpje werd gemaakt door Georges Méliès. Deze toonaangevende illusionist raakte verliefd op het medium film na een bezoekje bij de Lumière broers. Hij nam dan ook veel van zijn geheime technieken mee om films te maken.

Zo kon het opeens dat personages of objecten - door het filmen stil te zetten en elementen te verwijderen - plotsklaps uit beeld verdwenen. Daarnaast ontwikkelde hij dissolve-techniek. Hierbij verdwijnt het ene beeld om plaats te maken voor het volgende, door middel van een fade-in. Ook was hij één van de eersten die gebruik maakte van storyboards.

Spotlights
Helaas ging Méliès failliet en werd hij vergeten. Pas jaren later werd hij door een journalist opgespoord en terug in de spotlights gezet. Een geromantiseerde versie van dit verhaal is te zien in de familiefilm Hugo, van grootmeester Martin Scorsese.

Hierbij het wonderlijke filmpje.



NieuwsFilm

meest populair