'Dune': alles wat je over de epische film van Denis Villeneuve moet weten!

'Dune': alles wat je over de epische film van Denis Villeneuve moet weten!

Het wordt een van de grootste films ooit!

Na een lange tijd van stilte, is er eindelijk informatie over Denis Villeneuve's Dune. We kregen beelden van zijn remake te zien en weten nu ook al het een en ander over de film.

Al in 2016 sloot Legendary Entertainment een deal met de familie van wijlen Frank Herbert en kreeg het de rechten op de boekenreeks. Een paar maanden later werd Villeneuve al aangesteld als regisseur van de klassieker. Dit wordt een echte remake en dus geen vervolg op de verfilming van David Lynch uit de jaren zeventig.

Wat is Dune?
Laten we maar bij het begin beginnen. Het boek Dune komt uit 1965 en speelt zich af op meerdere planeten. Die zijn verdeeld onder een aantal rijke families, die weer beheerst worden door de Padishah Emperor. De focus van het verhaal ligt op de familie Atreides en dan vooral de jonge zoon Paul.

Bekijk de afbeelding
Het boek begint als Pauls familie de heerschappij krijgt over woestijnplaneet Arrakis (ook wel bekend als Dune). Die planeet is extreem waardevol, want al kan je er niet goed leven en wonen, het is de enige bron van melange, een gewild kruid dat de mentale mogelijkheden van mensen vergroot en interstellair reizen mogelijk maakt.

Verraad en de Messias
Dune is niet gewoon een sci-fi verhaal, maar veel meer dan dat. Het is ook een politiek Game of Thrones-achtig verhaal. De familie Atreides wordt namelijk verraden en Paul weet het ternauwernood te overleven door te ontsnappen in de woestijn. Die wordt bewoond door nomadische stammen die zichzelf Fremen noemen.

Bekijk de afbeelding
Paul blijkt daar een Messias-achtig figuur te zijn. Het zusterschap, de Bene Gesserit, hadden zijn komst voorspeld als jonge leider en revolutionair. Dat maakt dat Dune zich afspeelt over een boel verschillende genres en eigenlijk ook een heel erg groots verhaal laat zien.

Twee films
Om dat alles te kunnen verfilmen en het materiaal eer aan te doen, maakt Villeneuve twee films. Daarna is er nog veel meer materiaal om mee aan de slag te gaan. Herbert schreef namelijk vijf vervolgen: Dune Messiah, Children of Dune, God Emperor of Dune, Heretics of Dune en Chapterhouse: Dune.

Bekijk de afbeelding
En na zijn dood in 1986 ging zijn zoon Brian samen met schrijver Kevin J. Anderson aan de slag om nog veel meer boeken te maken. Het bronmateriaal is dus zo rijk, dat Villeneuve aan de slag ging met het idee van twee films.

De cast
Goed, wie zijn dan de castleden in de film? De hoofdrol is voor Timothée Chamalet, die Paul Atreides speelt. Zijn moeder, Lady Jessica, wordt gespeeld door Rebecca Ferguson en zijn vader Duke Leto Atreides is Oscar Isaac. Hun aartsvijand is Baron Harkonnen, gespeeld door Stellan Skarsgard.

Bekijk de afbeelding
Charlotte Rampling is te zien als Reverend Mother Mohiam, de leider van de Bene Gesserit en persoonlijk adviseur van de Padishah Emperor. Dan is er nog een rol voor Javier Bardem als Fremen-leider Stilgar en Zendaya als jonge Fremen Chani die een goede band met Paul ontwikkelt. De film is in december in de bioscopen te zien.

NieuwsFilm

meest populair