Joaquin Phoenix, Rooney Mara en meer nemen het op voor katachtigen na 'Tiger King'

Joaquin Phoenix, Rooney Mara en meer nemen het op voor katachtigen na 'Tiger King'

De open brief van regisseuse Gabriela Cowperthwaite werd al heel wat keren ondertekend.

De serie Tiger King is een groot succes op Netflix. De reeks werd in zeer korte tijd miljoenen keren bekeken en dit is ook niet in Hollywood onopgemerkt gebleven. Meerdere beroemdheden willen namelijk het wetsvoorstel genaamd de Big Car Public Safety Act opnieuw leven in blazen.

Als het Amerikaanse Congres het wetsvoorstel goedkeurt, zal het in de Verenigde Staten verboden zijn voor particulieren om nog langer katachtigen zoals tijgers te bezitten en er rechtstreeks mee in contact te komen.

Initiatief
Regisseuse Gabriela Cowperthwaite, o.a. bekend van de documentaire Blackfish (die gaat over de mishandeling van orka's) heeft een open brief geschreven aan het congres.

Deze is al ondertekend door talloze bekendheden, zoals het 'power-koppel' Joaquin Phoenix en Rooney Mara, maar ook door Glenn Close, Kate Mara, Kim Basinger, Anjelica Huston, Christopher Walken, Alison Pill, Olivia Wilde, Sarah Silverman, Jenny Slate en Justin Theroux.

De brief
Zo schrijft Cowperthwaite: ''Documentaires als deze kunnen verandering teweegbrengen, soms door een oproep te doen en soms door gewoon een entertainend verhaal te vertellen, waardoor we inzicht krijgen in een wereld waar we ons voorheen niet van bewust waren''.

''Maar nu we er ons bewust van zijn, kunnen we iets betekenen. Op een gegeven moment leidt de passie van miljoenen kijkers tot iets nuttigs. Het publiek van Tiger King kan nu hetzelfde te doen. Katachtigen zoals tijgers worden namelijk zeer slecht behandeld. Zo worden de pasgeboren welpjes, soms enkele minuten na hun geboorte, al bij de moeders weggehaald zodat toeristen er foto's mee kunnen maken''.

''Aangezien welpjes maar een paar maanden 'gebruikt' kunnen worden, worden tijgers vaak gedrogeerd om ze inschikkelijk en volgzaam te maken. Wanneer ze oud worden en niet meer winstgevend zijn, worden ze onverantwoordelijk verkocht of zelfs afgemaakt. Tijgers en andere grote katachtigen zijn roofdieren, die complexe fysieke en psychologische behoeftes hebben. Om ze hun natuurlijke instinct te ontnemen is onmenselijk''.

NieuwsFilm

meest populair