Waarom koos Marvel eigenlijk voor 'Iron Man' als start van het MCU?

Waarom koos Marvel eigenlijk voor 'Iron Man' als start van het MCU?

Het is een bijzonder geslaagde keuze.

Marvel lanceerde in 2008 met Iron Man het MCU. Nu zijn we dik twintig films verder en is het filmuniversum groter dan ooit. Maar een belangrijke vraag is waarom Marvel eigenlijk koos voor de toch wat obscure held.

Iron Man was in 2008, voordat de film uitkwam, een van de personages die aan de zijlijnen stonden. Hij was zelfs een van de pseudo-schurken na de Civil War-comics en schrijvers zochten een manier om hem weer een goeierik te maken. Desondanks koos Marvel ervoor om het personage te gebruiken om het MCU te lanceren. Maar waarom?

Groepen schoolkinderen
Het antwoord wordt gegeven voor filmhistoricus Ben Fritz. Marvel was oorspronkelijk van plan het MCU te lanceren met Captain America, die dan letterlijk de First Avengers zou zijn geweest. Maar die plannen werden veranderd. Fritz aan het woord:

"Om te beslissen welke film er eerst gemaakt moest worden, haalde Marvel focusgroepen bij elkaar. Die werden niet gevormd om een willekeurige doorsnede van de samenleving te vragen welke verhaallijnen en personages men op het grote doek wilde zien. Marvel haalde juist groepen kinderen bij elkaar en toonde hen foto's van superhelden, omschreef hun krachten en wapens. En daarna vroeg Marvel de kinderen met welke held ze het liefst zouden willen spelen, als het speelgoed was. Verreweg de meeste kinderen kozen, tot grote verrassing bij Marvel, voor Iron Man. En zo koos Marvel voor Iron Man als eerste film."

NieuwsFilm

meest populair