Bioscopen zijn erg bang dat het publiek wegblijft

Bioscopen zijn erg bang dat het publiek wegblijft

Mensen willen meer dan alleen een film kijken.

De bioscopen krijgen per 1 juni de mogelijkheid om hun deuren weer te openen. Of dit veel zin heeft, valt te betwijfelen. Er mogen maximaal 30 bezoekers in een bioscoopzaal en er is geen ruimte meer voor een drankje voor- en / of achteraf.

Via een reportage van EenVandaag en een artikel op de website wordt duidelijk dat bioscoopeigenaren vrezen dat de opkomst beperkt blijft. "Na een heftige film willen mensen in het café ook even napraten. Of na een vrolijke film die ervaring met elkaar delen en dat gaat nu niet," aldus directrice Janine Beulink van het Filmhuis Bussum.

"Het is afwachten of de bezoeker weer durft te komen. Maar wij gaan weer open, dat is zeker," aldus Beulink die met vrijwilligers werkt. Voor bioscopen met betaald personeel vreest ze het ergste: "Als er structureel 10 of 20 mensen in de zaal zitten is het natuurlijk nooit rendabel."

No Time To Die
Ook zijn er zorgen over het aanbod dat steeds meer in elkaar lijkt te schuiven, met een focus op de nieuwe Bond-film No Time To Die. "Distributeurs die films inkopen wachten op zo'n Bond film," zegt Beulink. "Een nieuwe James Bond-film is al snel goed voor de helft van de Nederlandse zalen. Dan ontstaat er een stuwmeer aan films die op de plank blijven liggen. En dat is voor distributeurs een enorme kostenpost."

Toch is er hoop op een beter vooruitzicht. Beulink: "2019 was voor ons een topjaar qua bezoekersaantallen. Het filmhuis liep als een trein die abrupt tot stilstand is gekomen. Nu hopen we dat de trein weer een klein beetje gaat rijden."

NieuwsFilm

meest populair