Featured

'Tenet': Dit moet je weten over de nieuwe film van Christopher Nolan

Christopher Nolan brengt ons weer een megablockbuster.

door Jim Pedd om 08:00 in Featured
Films van regisseur Christopher Nolan zijn altijd omhuld in nevelen. De regisseur maakt veel originele films, waarvan de meest recente Dunkirk is. Nu werkt hij aan Tenet, een film die naar verluidt een van de duurste tot nu toe is.

Er is opmerkelijk weinig bekend over Tenet, vooral een film met een megabudget die veel aandacht trekt als deze. Maar gelukkig kunnen we je wel het een en ander vertellen.

Het verhaal
Het verhaal is natuurlijk erg mysterieus. Warner Bros. kondigde de film aan als een "grootschalige, innovatieve actieblockbuster die in Imax vertoond zal worden". Toen de titel Tenet onthuld werd, kregen we de meest summiere plotbeschrijving denkbaar; "Tenet speelt zich af in de wereld van de internationale spionage."


Sindsdien hebben we gelukkig iets meer geleerd over het verhaal. We weten nu dat de film zich afspeelt in een wereld waarin tijdreizen mogelijk is. En waarin er sprake is van een Quantum Cold War. Een prille vrede dus die door het minste of geringste verstoord kan en zal worden. In de film moet namelijk de Derde Wereldoorlog voorkomen worden.

Interessante aanwijzing
Een aanwijzing voor het verhaal vinden we verder ook in het SATOR-vierkant. Dat is een matrix van 5 bij 4, waarin vijf woorden staan die in alle richtingen hetzelfde aangeven. De tekst vormt een palindroom en ziet er als volgt uit:


De oudste versie van het vierkant die we kennen komt uit Pompeï en is daarmee bijna tweeduizend jaar oud. De woorden hebben de volgende betekenissen:
SATOR: de zaaier
AREPO: op het veld
TENET: houdt vast
OPERA: door zijn arbeid
ROTAS: de wielen
Dit betekent volgens Wikipedia dat de zaaier door zijn arbeid op het veld meewerkt aan de opbrengst van de seizoenen. TENET betekent dus houdt vast, wat mogelijk een connectie heeft met de film van Nolan, waarin er vreemde dingen gebeuren. In de eerste trailer wordt tegen de hoofdpersoon gezegd dat Tenet deuren opent. En dat je op een nieuwe manier naar de wereld moet kijken. "Probeer het niet te begrijpen. Voel het."

Bijzondere cast
Nolan weet altijd wel de nodige filmsterren aan te trekken voor zijn films. Ditmaal is de hoofdrol voor John David Washington. Samen met hem spelen Robert Pattinson en Elizabeth Debicki de hoofdrollen. Naar het schijnt is Pattinson een slechterik, maar dat is niet bevestigd.


Bijrollen zijn er verder voor Aaron Taylor-Johnson, Kenneth Branagh, Clémence Poésy, Dimple Kapadia en Michael Caine. Die laatste werkt wel vaker met Nolan samen, al is het een soort reünie want in Dunkirk was Caine enkel te horen en niet te zien.

Opmerkelijk is dan weer dat Nolan ditmaal niet samenwerkt met Hans Zimmer aan de muziek. In plaats daarvan is Ludwig Göransson aangetrokken als componist. Hote van Hoytema keert na onder meer aan Dunkrik gewerkt te hebben, wel terug en werkt weer samen met Nolan.

Enorm budget
Het budget van Tenet is verder enorm. We horen dat er rond de 225 miljoen dollar beschikbaar was voor Nolan. Dat maakt het een van de duurste films uit zijn carrière tot nu toe. Ter vergelijking: Dunkirk koste tussen de 100 en 150 miljoen dollar en andere films van Nolan hadden een prijskaartje van tussen de 150 en 180 miljoen dollar.


Dat betekent dat Warner Bros. hem enorm veel vertrouwen geeft. Maar dat kan wel, aangezien Nolan er de afgelopen jaren steevast in geslaagd is om hits te produceren.

Onzekere release
Tenet staat gepland voor release op 16 juli. Maar door de coronacrisis kan het zomaar dat de releasedatum veranderd wordt. Tegelijk schijnt Nolan er heel erg aan vast te houden. Hieronder de trailer.3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Nature

Avatar

Lijkt me sowieso een intressante film. Hoop dat er gauw een nieuwe trailer verschijnt.

Rutherford

Avatar

Bedankt voor de interessante uitleg. Het blijft wel nog steeds erg vaag. Erg benieuwd naar. Zal mijn eerste biosfilm worden sinds lang.

007

Avatar

Denk niet dat deze film een boxoffice s6 word.

NieuwsFilm