Algemeen

Josh Trank wilde een Afro-Amerikaanse Sue Storm in 'Fantastic Four'

De regisseur werd echter tegengewerkt door de studiohoofden.

door Zilko Tarici om 13:13 in Algemeen
Toen Michael B. Jordan werd gecast als Johnny Storm/Human Torch in Josh Tranks Fantastic Four uit 2015, doken de online trollen al snel op. Achteraf bleek die casting juist een van de weinige positieve aspecten aan de flop te zijn.

In de film zagen we tevens wijlen Reg E. Cathey als vader Franklin Storm, die in de reboot de blanke Sue Kate Mara adopteerde als zijn dochter. De controverse werd echter zo hoog opgespeeld, dat Marvel-grootheid Stan Lee werd ingeschakeld om fans eraan te laten herinneren dat het Marvel-universum een plek voor diversiteit is en personages niet worden gedefinieerd door hun ras.

Tijdens een recent interview met podcast First Cut, heeft regisseur Trank laten weten dat hij zelf helemaal geen blanke Sue Storm wilde zien in de film, maar dat de studio er niks van wilde weten:Het hele interview met Trank kun je hieronder bekijken. Zijn commentaar over de casting van Fantastic Four begint ongeveer 55 minuten in het interview.18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Inartie

Avatar

Big deal. Alba speelde toch Sue in de eerste FF.

Voor mij zijn er maar een paar film/serie personages die door een bepaald ras moet worden gespeeld. Rest zal me een zorg zijn zolang het maar een goede film/serie is.

Een blanke Zorro bijvoorbeeld is 3x niks.

kokosnoot

Avatar

Fantastic four verhalen bestaan al meer dan 50 jaar. De personages zijn gedefineerd net als Peter parker van Spiderman dat al heeeel lang is. Dat moet je gewoon zo laten zijn voor de comic liefhebbers en fans. Als ik een comic figuur in een film niet herken als die uit de comics dan haak ik af. Ik vind het ook super gebrek aan respect naar de auteur en creator van de originele verhalen, Stan Lee. Je kan bv ook zeggen er moeten even veel vrouwen in als mannen, doe je dat lekker maar het heeft niks meer dan te maken met de fantastic four verhalen. Doe diversiteit als je dat wilt lekker met nieuwe verhalen en nieuwe personages.

ridjieddo

Avatar

^ hoezo, was het zo'n groot probleen voor je dat bijvoorbeeld Michael B Jordan Human Torch speelde? Nick Fury is overigens ook jarenlang blank geweest/gedefinieerd. Pas recentelijk hebben ze hem zwart gemaakt (pun intended). Comics zijn niet heilig en veranderen hun personages ook constant. Als we alles zogenaamd uit respect voor Stan Lee laten voor wat het is, blijven alle comics en films voor de komende eeuwen nog steeds 'blank'. Ik vind het juist verfrissend dat niet-blanke acteurs eens de kans krijgen.

Frietgezicht

Avatar

^ bij sommige karakters boeit het mij weinig maar zou een X-Men film met een zwarte Magneto, Wolverine en Xavier toch apart vinden. Bij karakters waar ik minder mee heb(Jubilee bijv) zou het mij weinig boeien.

Artificialis

Avatar

kokosnoot " Je kan bv ook zeggen er moeten even veel vrouwen in als mannen"

Het zal vast niet lang meer gaan duren voordat hierover dezelfde gesprekken gevoerd gaan worden als over een vrouwelijke James Bond.

Frietgezicht "bij sommige karakters boeit het mij weinig maar zou een X-Men film met een zwarte Magneto, Wolverine en Xavier toch apart vinden."

Er zijn mensen die het al hebben over een zwarte Magneto. De reden hiervoor is dat de holocaust steeds verder in het verleden komt te liggen. Een jongere zwarte Magneto zou dan de rassenongelijkheid als achtergrond kunnen hebben.

STYD

Avatar

Wat je soms wel niet leest aan reacties. Het gaat toch om de personage, toch niet om de huidskleur. Een donkere Magneto moet toch gewoon kunnen, soort van multiversum ofzo.

Met comics of games heb ik daar totaal geen moeite mee. Maar als een blanke acteur een farao gaat spelen dan denk ik echt van waar zijn we mee bezig.

RobzZ01

Avatar

Zolang een personage niet verbonden is aan de plek waar die vandaan komt, of cultureel gebonden is, zou ik bij god niet weten waarom kleur een ding zou moeten zijn? Lekker boeie.

We roepen allemaal totaal niets te hebben tegen gekleurde mensen maar zodra een Idris Elba in gesprek is om Bond te worden of een donkere Little Mermaid wordt aangekondigd wordt iedereen ineens gek. Vertel mij waarom deze personages per se door blanke mensen gespeeld horen te worden?

Enkel in gevallen zoals een Mulan of een Black Panther of een King Arthur, echt personages die gebonden zijn aan een plek, cultuur of periode zou het een beetje onzin zijn.

kokosnoot

Avatar

@Ridjieddo Nee, want die hele film heb ik niet gezien! Tis meer Riddjiedo als je zo lang al gewend bent aan een bepaald type voor invulling van een rol, als er dan Eindelijk na al die jaren van je helden een film komt (waar je dan al zo lang op hoopt), dan wil ik ze wel herkennen. Snap je het nu beter. ik lees die comics al 45 jaar! Al 45 jaar heb ik dus bij Sue een blonde dame ingeprint gekregen en bij Reed een brunnete blanke man, bij The Thing een oranje achtig steen achtig monster, zelfde bij de toorts. Dus uiterlijkheden waar ik na 45 jaar gewoon geworteld in ben maar ook hun karakter. Bv Ben grimm the thing is altijd heel loyaal en opofferend voor zijn groep. The Torch is altijd qua karakter een heet hoofd. 45 jaar nemen ze die rol in. Stel nou komt er bv een film van ze ze zien er het zelfde uit maar bv Reed Richards is eigenlijk niet zo slim plots, Johny is beheerst, Sue is plots spijkerhard, Ben grim, the thing ..niet loyaal. Ja das ook miss heeeel verfrissend maar ik zou ook daar over struikelen want ik herken mijn helden er dan niet in!!! That simple. Daarmee ontkracht ik niet wat jij zegt, begrijp me niet verkeerd alleen vind ik wel dat mensen moeten kunnen begrijpen dat als je de basis kenmerken van een verhaal gegeven echt gaat veranderen dat het comic fans die decennias gewend zijn aan hun helden toch echt iets zullen hebben van....ok leuke film maar waren dit mijn helden?

Voorbeeld kan je ook de silver surfer noemen, tis nl niet alleen witte mensen of blanken maar ook vooral mannen. Nou maak The Silver Surfer dan een vrouw, verfrissend? Ja! Maar ik herken er dan niet na 40 jaar of zo nog mijn held de silver surfer in. Ik heb dit al eerder gezegd, neem als voorbeeld ik koop the lord of the rings rechten op. Alle rechten van boeken tot films. En ik ga omdat veel mannen hoofdrollen hebben en ook nog wit zijn dat even perfect veranderen. Verfrissend? Absoluut!!!! Maar zouden de lord of the ring fans die de boeken al decennia lezen zich nog echt herkennen in hun helden en verhalen als Gandalf een Afrikaanse tovenares is? Frodo een martial art aziaat? Zie je...het is heel normaal dat als iets voor jou nieuw is of vrij nieuw...het je worst zal wezen. Maar ik weer zeker bij lord of the rings daar dat een fanbase heeft uit de boeken van decennias, dat een hele grote groep zich niet meer in hun helden zou herkkennen. Is dat verwerpelijk? Nee! Is dat vreemd? Nee! Is heel normaal. Daar mee zeg ik niet dat het perse slecht is of zo om te doen alleen een flinke groep mensen zal er op deze manier op reageren. En dat is volkomen menselijk! Dus ze mogen het van mij best doen en miss zijn het zelfs geweldig vermakelijke films. Maar zou ik het voor mij zelf als fatastic four benoemen....nee!~

Maar als toevoeging..The black Panther en Wakanda waren in de comics altijd al Afrikaans. Stel Black Panther was een aziaat, was ik daar ook over gestruikeld. Gewoon omdat ik zo lang Wakanda en Black Panther als Afrikaans ken.

Ik ben ook niet voor totaal geen aanpassingen maar wel binnen proporties. De volgende ronde zal gaan over vrouwen denk ik. Alle leiders zijn vooral mannen, meeste helden ook.
Ze zouden bij Marvel eens een denktank moeten starten voor nieuwe superhelden groepen, waar wel alles goed verdeelt is. Moeilijker ja maar ook eerlijker en stukken geloofwaardiger!

In theorie zou een superhelden groep in de perfecte wereld een multiculturele samenstelling hebben, mannen en vrouwen rollen in evenwicht zijn en zelfs leeftijd evenwichtig verdeelt, immers geen leeftijds discriminatie. Als je dat zou toepassen op bestaande superhelden groepen, bv The x-men, Fantastic Four of The Avengers zouden veel mensen zich er niet meer in herkennen. Tenzij je heel jong bent. Dus dat zou niet gaan werken. Dat mag je niet eisen als idealist. Net als mensen zoals ik niet mogen eisen dat er niks verandert. Dus verandering is ook wel normaal maar niet alleen naar 1 zijde. Je zal een soort compromis krijgen. Wil je dat niet tja dan zal je echt nieuwe superhelden en superhelden teams moeten bedenken. Want bij een nieuwe groep kan je als idealist wel die perfecte verdeling toepassen.

Frietgezicht

Avatar

@Robzz, Gaat niet om wit naar donker. Wil ook geen blanke Storm of Bishop. In dit geval misschien omdat ik er mee opgegroeid ben(comics, tekenfilms)

Elba als Bond zou ik zelf prima vinden en volgens mij velen. Ben benieuwd naar het artikel waar velen er tegen waren, link? Of roep je maar wat.
Een vrouwelijke Bond vond iedereen niks nee.

eltorro

Avatar

@kokosnoot: Zie je niet in dat wat je nu zegt juist het probleem is? Je verward karakter eigenschappen met huidskleur. Er zijn uitzonderingen daarop, bijvoorbeeld dat afkomst van een personage verwikkeld is met zijn karakter eigenschappen (Magneto).

Als het goed is ben je fan van de Fantastic Four geworden om hun karakter en niet om hun huidskleur. Als je zo veel last heb van een verandering van een huidskleur ben je volgens mij niet echt fan van die personages.

Maac

Avatar

RobzZ01 "We roepen allemaal totaal niets te hebben tegen gekleurde mensen maar zodra een Idris Elba in gesprek is om Bond te worden of een donkere Little Mermaid wordt aangekondigd wordt iedereen ineens gek. Vertel mij waarom deze personages per se door blanke mensen gespeeld horen te worden?"
Het is niet de juiste vraag die je stelt, want niemand is het eens met die stelling.

Niemand heeft problemen met zwarte acteurs/actrices, net zo min als dat ze dat hebben voor rollen voor vrouwen. Men zit gewoon niet te wachten op rollen die vergeven worden vanwege politieke overwegingen. Als Idris Elba de nieuwe Bond wordt, moet dat zijn omdat hij de juiste competenties heeft (en wat mij betreft heeft hij die) om die rol te vertolken, niet omdat hij zwart is. Zo simpel is het.

ridjieddo

Avatar

Hi kokosnoot, respect voor je comic book love! Ik hoop niet dat je de film niet hebt gezien omdat de Human Torch zwart is, want de eigenschappen die je noemt heeft hij nog steeds in de film (los van dat is, zoals je wss al weet, de film over het algemeen prut). Mijn fandom begon wat later, in 2004 toen Geoff Johns Green Lantern en vervolgens Justice League een reboot gaf. Ik heb Marvel en DC helemaal scheel gelezen destijds. Ben het met je eens dat je niet zomaar bepaalde personages drastisch kan/mag veranderen. Het meer gaat om de 'rekbaarheid' - net wat je zegt, alles binnen proporties. Ik zou ook raar opkijken van een transgender gehandicapte Chinese Frodo, maar ik had het niet erg gevonden als onder de mensen (of zelfs Elven) meer diversiteit was. Zolang het geen impact heeft op het verhaal of de algemene kwaliteit van de film. Echter wil ik wat perspectief bieden want ik lees veel kritische comments op het internet tegen diversiteit en die geforceerde veranderingen in superheldenfilms, maar uiteindelijk kan men weinig concrete voorbeelden naar voren halen die de kritiek onderbouwen, in lijn met wat RobzZ01 zegt. Wat hebben Marvel en DC de laatste paar jaren gedaan dat zo controversieel is? Human Torch (Fox) was dus zwart, daarnaast heb je zwarte Domino (Fox) die in de comics bleekwit was (niet eens blank) en in Deadpool onwijs grappig is en supercool, Nick Fury (Marvel) is zwart, MJ (Sony) is bruin, Aquaman (DC) is Hawaiiaans, er was een zwarte Kingpin, Valkyrie (Marvel) is zwart, Electro (Sony) zwart, Heimdall (Marvel) super gespeeld door Idris Elba etc. Ik heb zelf alleen problemen met The Mandarin in Iron Man 3 en dat heeft niet eens te maken met Ben Kingsley (hij speelde ook Ghandi), maar met de twist op het eind. Nu worden een paar B- en C-personages in The Eternals ge-race/sex/genderswapped en is het internet weer in rep en roer. Nogmaals, alles moet uiteindelijk het verhaal en de film dienen, dat staat voorop. Echter vind ik het niet zo simpel als Maac doet voorkomen. Misschien kom ik hier later op terug. Nu ga ik (een poging tot) rendang maken, wish me luck!

STYD

Avatar

Na ja, men maakt wel degelijk onderscheid en dat is triest.FT heeft nu zelfs een artikel met als titel Afro-Amerikaanse films doen het goed. Schaamteloos vind ik dat, je doet net alsof het een gerne is.

GreenHornet

Avatar

Een witte comic superheld mag best zwart zijn als het in een alternative universum is.

Als we over 50 jaar alleen maar zwarte acteurs in films hebben dan is er iets mis gegaan.

STYD

Avatar

@Green Hornet, say what now? Dan is er wat mis gegaan?

Ik lach me soms echt kapot hierzo. Hoe serieus kan je superhelden films nemen zeg, chill the F out zou ik zeggen. Wat maakt het nou uit wat voor huidskleur ze hebben. Ook al en zwak argument wat je vaak hoort is dat men zegt maar ik ben opgegroeid met een witte Spiderman, Superman of wie dan ook.

Ik hoop echt dat we het niet meer over blank of zwart gaan hebben maar dat je gewoon leest "acteur" of "actrice" en film ipv Afro-Amerikaanse film.

Maac

Avatar

^Practice what you preach, STYD.

Als huidskleur compleet irrelevant is, stop dan ook met pleiten voor het rechttrekken van een disbalans. Zolang er mensen zijn die klagen over ongelijkheid, zijn er natuurlijk mensen die er anders over denken.

Frietgezicht

Avatar

Ook al en zwak argument wat je vaak hoort is dat men zegt maar ik ben opgegroeid met een witte Spiderman, Superman of wie dan ook.

Vind jij. Zwakte doet je eigen argumenten sterker lijken. Maar als de smurfen geel zijn klaag je als eerste.
Als mensen het niet boeit als Nolan voortaan alleen nog donkere acteurs gebruikt maar wel een blanke Superman willen zien is dat raar?
En chill de f out? Mensen gaan er niet om rellen of slecht van slapen. Jij maakt het groot. Ik zie liever geen donkere wolverine. Gebeurd dat wel dan prima, ook goed.

NieuwsFilm

meest populair