Algemeen

Spike Lee: Racistische films moeten weer gezien worden

Gone with the Wind en Birth of a Nation moeten gezien worden.

door Bram de Groot om 11:41 in Algemeen
Recent werd bekend dat de klassieker Gone with the Wind van HBO Max was verwijderd. De film uit 1939 komt binnenkort wel weer terug op de Amerikaanse streamingdienst, met een inleiding. Daarnaast is de film op vele andere diensten gewoon te zien. Toch maakte de situatie iets los, ook bij Spike Lee.

Tijdens het programma The View sprak Lee (Da 5 Bloods) over de situatie en hij gaf een andere visie dan mogelijk zou worden verwacht. Hij vindt namelijk dat iedereen de film zou moeten zien zodat mensen eraan herinnerd kunnen worden aan hun inherente vooroordelen.

Te zien in BlackKklansman
Als Lee wordt gevraagd wat zijn visie is, laat hij weten dat hij in de openingsscène van zijn zeer sterk ontvangen film BlacKkKlansman uit 2018 een bekend shot uit Gone with the Wind gebruikte, waarin Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) langs doden en gewonden loopt uit een Civil War-gevecht.


"Ik denk dat één van de meest racistische films ooit, D.W. Griffith's 'Birth of a Nation' gezien moet worden gezien," voegde Lee eraan toe. De stomme film The Birth of a Nation uit 1915 laat zwarte personages - velen gespeeld door blanke acteurs met een "blackface"- als seksueel agressief en onintelligent, terwijl de Ku Klux Klan-leden worden afgeschilderd als helden die blanke vrouwen beschermen.

"Ik laat die film zien in mijn klas. Ik ben een opgeleide professor en afgestudeerd aan de New York University. Ik laat Birth of a Nation zien!" aldus Lee.18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Hyenas

Avatar

Precies waar we het over hadden onder de desbetreffende post. Censuur op kunst werkt averechts. Het is veel beter als mensen Birth of a Nation kunnen zien en dan ook een beeld krijgen van hoe negers gezien werden in die tijd.

JesseG79

Avatar

Geweldig commentaar van Hyenas!

Master Of Films

Avatar

Credits due where credits due. Lee kan soms zeer overdreven zijn met zijn vele reacties. Maar hier is hij wel aan het rechte eind. Smiley face

PickleRick

Avatar

Helemaal mee eens. Censuur is een tricky principe, waar stop je en wat mag nog wel? Wie bepaalt hoe er gedacht mag worden door de maatschappij? Beter in mijn ogen om veel films nog wel beschikbaar te maken, maar misschien idd een kanttekening of een intro/outro toe te voegen.

donniebrasco

Avatar

@Hyenas en ook gewoon 't woord negers gebruiken, hahaha van mij mag 't geen probleem mee!

xarkov

Avatar

En ik maar denken dat Spike Lee een verloren zaak was.

Judge

Avatar

Die gozer gebruikt 'Agent Orange' voor Trump terwijl agent orange/soldaat van Oranje een NL held is. Misselijk mannetje.

Master Of Films

Avatar

@Judge
Agent Orange is codenaam voor een ontbladeringsmiddel dat in de Vietnamoorlog werd gebruikt. In de US vind men dat Trump een oranje huid heeft, ideaal voor de internetmemes.
Soldaat van Oranje heeft er niks mee te maken!

Artificialis

Avatar

Eerlijk gezegd heb ik het idee dat dit soort 'racistische' films eerder racisme bestrijden dan veroorzaken. Django Unchained en 12 Years A Slave zijn ook racistisch. Juist door het racisme dat daarin voorkomt krijg je vanzelf sympathie en medelijden met de 'slachtoffers' die dit hebben moeten doorstaan.

Frietgezicht

Avatar

@ Arti, een film als ‘12 years a slave’ is realistisch en hoor ik ook nog geen klachten over.
Bij Gone in the Wind doen ze alsof de slaaf het gezellig en leuk heeft en bij The Birth of a Nation zijn de zwarte mensen dom en verkrachters.

Gaat niet om films die er realistisch mee omgaan want anders kun je 2e wereld oorlog films ook verbannen. Maar joden gaan niet zingend de gaskamer in net als slaven niet een gelukkig leven hadden.
Over films zoals 12 years a slave en bijv ook Amistad hoor ik niemand.

Artificialis

Avatar

@Frietgezicht
Als ik een film kijk waarin alle zwarte mannen domme verkrachters zijn staat dit ver af van de werkelijkheid die we dagelijks meemaken. En dan zijn er ook nog eens zwart geschminkte blanke personen voor de rollen gebruikt.. Hiermee demonstreert de film toch hoe racistisch men in die tijd behandeld werd? Bij 12 Years A Slave zou je nog kunnen beweren dat de slavernij op een overdreven manier in beeld is gebracht. Dat kun je niet suggereren bij The Birth of a Nation. Die film is namelijk op zichzelf het bewijs hoe denigrerend er destijds op zwarte personen werd neergekeken. Hetzelfde met die Blackface Minstrel shows. Beter bewijs voor racisme kun je niet vinden.

Hyenas

Avatar

@donniebrasco; Is "negers" not done? Ik gebruik het vaker en heb er nooit iets over gehoord. Ik dacht dat "n****r met 2 k's juist not done was. Is een oprechte vraag.

@Frietgezicht; wat je zegt klopt eigenlijk gewoon maar ik begrijp het punt wat Artificialis maakt. "Hiermee demonstreert de film toch hoe racistisch men in die tijd behandeld werd?" Hier sta ik compleet achter. Kunst is vaak een representatief medium voor de tijd waarin men leeft dus films zoals Birth of a Nation zijn perfecte voorbeelden dat racisme daadwerkelijk bestaat.

@Artificialis; Zoals ik al zei sla je de spijker op de kop maar het enige punt waar ik het niet mee eens ben is wanneer je zegt "Bij 12 Years A Slave zou je nog kunnen beweren dat de slavernij op een overdreven manier in beeld is gebracht." Ik raad je aan boeken zoals "Atlas of the Transatlantic slave trade" of "Disposable people" te lezen. Daarin zul je zien dat de film 12 Years A Slave nog bijna een komedie was vergeleken met wat voor veel heftigere dingen er gebeurde in die tijd.

Artificialis

Avatar

@Hyenas
Bedankt voor de literaire tips. 12 Years a Slave blijft echter een film waarover kan worden beweerd dat het overdreven in beeld is gebracht, ongeacht of dat een juiste bewering is. Want wat was het doel van de filmmakers? Een accurate en educatieve beschrijving? Of pure propaganda? Of beide?

Bij The Birth of a Nation is er geen discussie meer. De makers hebben immers doelbewust voor een racistische vertoning gekozen. Er is geen groter bewijs voor historisch racisme dan historisch racisme zelf.

Hyenas

Avatar

@Artificialis; Geen probleem. Natuurlijk is 12 Years a Slave alleen maar een film. Mijn punt was meer dat de gruwelijkheden die in die film getoond worden nog vrij mild zijn vergeleken met wat er nog allemaal gebeurde tijdens de slavernij. Vandaar dat ik het niet overdreven vind maar ik begrijp nu pas wat je met "overdreven" wilt zeggen Smiley face .

centr1no

Avatar

Frietgezicht "Bij Gone in the Wind doen ze alsof de slaaf het gezellig en leuk heeft...Maar joden gaan niet zingend de gaskamer in net als slaven niet een gelukkig leven hadden. "
En tegenwoordig wordt je een racist genoemd als je er op wijst dat het stereotype dat half dood van een boot komt en zich daarna dood moet werken op een plantage met af en toe een rondje zweepslagen ter motivatie bij lange na niet alles is.
Er waren wel degelijk slaven die fatsoenlijk behandeld werden. En zeker ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog waren er al meerdere generaties van slaven die gewoon hun dagelijkse leven lijden en ja, ook af en toe konden lachen.
Daarmee wil ik niet zeggen dat Gone with the Wind realistisch is want slavernij is helemaal geen onderwerp in het verhaal en die typische personen hoorden nu eenmaal zwarte slaven te zijn in die tijd in Zuidelijk Amerika, maar impliceren dat het altijd alleen maar was zoals in 12 Years a Slave of Amistad is belachelijk.

ridjieddo

Avatar

Er waren vast lachende slaven in die tijd. Maar het feit dat ze slaven waren maakt hun niet extra gelukkig lijkt me..

NieuwsFilm

meest populair