Legendarische filmcomponist Ennio Morricone (91) overleden na val

De Oscar winnende Italiaanse componist is niet langer onder ons.

De befaamde en bekroonde Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone is overleden op 91-jarige leeftijd. Morricone overleed vorige week in Rome aan de gevolgen van een ongelukkige val, waarbij hij zijn dijbeen brak.

Morricone gold als een van de hardst werkende mensen in de filmindustrie. Hij componeerde over een periode van ruim 60 jaar voor meer dan 400(!) films en tv-series de muziek. Zijn meest bekende muzikale stukken zijn ongetwijfeld die van iconische westerns als Once Upon a Time in the West, The Good, The Bad and The Ugly en A Fistful of Dollars, maar ook andere werken van Sergio Leone als Once Upon a Time in America.

Dat is echter nog maar het tipje van de ijsberg. Morricone kreeg in totaal zes Oscarnominaties, maar won pas in 2016 voor de muziek van Quentin Tarantino's The Hateful Eight. In 2007 kreeg hij tevens een ere Oscar. Eerdere nominaties kreeg hij voor de films The Mission, Days of Heaven, Bugsy, The Untouchables en Malena.

Naast zijn innige samenwerking met Leone, hadden ook veel andere regisseurs een vaste werkrelatie met Morricone. Zo werkte hij direct of indirect mee aan elke Tarantino-film sinds Kill Bill, componeerde hij zes keer voor Dario Argento, zeven keer voor Pier Paolo Pasolino, dertien(!) keer voor Giuseppe Tornatore en vijf keer voor Bernardo Bertolucci.

Een legendarisch oeuvre
Maar dat is nog niet alles. Andere bekende films waar Morricone de muziek voor maakte zijn The Thing, The Battle of Algiers, In the Line of Fire, Bulworth, Wolf, Exorcist II: The Heretic, U-Turn, Disclosure, Ripley's Game, Red Sonja en Frantic. De lijst is natuurlijk nog veel en veel uitgebreider.

NieuwsFilm

meest populair