Algemeen

Legendarische filmcomponist Ennio Morricone (91) overleden na val

De Oscar winnende Italiaanse componist is niet langer onder ons.

door Zilko Tarici om 11:42 in Algemeen
De befaamde en bekroonde Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone is overleden op 91-jarige leeftijd. Morricone overleed vorige week in Rome aan de gevolgen van een ongelukkige val, waarbij hij zijn dijbeen brak.

Morricone gold als een van de hardst werkende mensen in de filmindustrie. Hij componeerde over een periode van ruim 60 jaar voor meer dan 400(!) films en tv-series de muziek. Zijn meest bekende muzikale stukken zijn ongetwijfeld die van iconische westerns als Once Upon a Time in the West, The Good, The Bad and The Ugly en A Fistful of Dollars, maar ook andere werken van Sergio Leone als Once Upon a Time in America.

Dat is echter nog maar het tipje van de ijsberg. Morricone kreeg in totaal zes Oscarnominaties, maar won pas in 2016 voor de muziek van Quentin Tarantino's The Hateful Eight. In 2007 kreeg hij tevens een ere Oscar. Eerdere nominaties kreeg hij voor de films The Mission, Days of Heaven, Bugsy, The Untouchables en Malena.

Naast zijn innige samenwerking met Leone, hadden ook veel andere regisseurs een vaste werkrelatie met Morricone. Zo werkte hij direct of indirect mee aan elke Tarantino-film sinds Kill Bill, componeerde hij zes keer voor Dario Argento, zeven keer voor Pier Paolo Pasolino, dertien(!) keer voor Giuseppe Tornatore en vijf keer voor Bernardo Bertolucci.

Een legendarisch oeuvre
Maar dat is nog niet alles. Andere bekende films waar Morricone de muziek voor maakte zijn The Thing, The Battle of Algiers, In the Line of Fire, Bulworth, Wolf, Exorcist II: The Heretic, U-Turn, Disclosure, Ripley's Game, Red Sonja en Frantic. De lijst is natuurlijk nog veel en veel uitgebreider.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

omniesbonsai

Avatar

Een oscar voor once upon a time in the West was wel terecht geweest
Zelfs geen nominatie, ongelooflijk!

chefry1983

Avatar

Een legende is heen gegaan.
Rip en bedankt voor vele prachtige muziek stukken

MarkieMarrk

Avatar

Wat een geweldige muziek heeft Ennio Morricone ons gebracht, echt een legende.

Jaws

Avatar

RIP bedankt voor alle mooie muziek, mede daardoor zijn menige films klassiekers geworden.

Artificialis

Avatar

Wat een oneervol einde. Een groot icoon dat verantwoordelijk is voor een paar van de meest memorabele muzikale stukken uit de filmgeschiedenis.

Gigan72

Avatar

Voor mij was is hij de beste filmcomponist die er was
Rip

Steve-O

Avatar

Fantastische componist

Spider-fan

Avatar

Meer dan 500 scores, dat moet wel een absoluut record zijn.

De westerns en de giallo-films behoren wel tot mijn favorieten. Dat moet enorm vernieuwend zijn geweest in die tijd, want het is volstrekt anders dan bij Amerikaanse westerns of thrillers werd gedaan. Het is zo origineel, en grappig soms en soms vreemd en experimenteel, en dan weer heel lyrisch. Maar het past er perfect bij.

Maar een later werk als The Mission is ook schitterend.

RIP

milo007

Avatar

Verdoeme toch, een echte legende Rip Enio

TearsinRain

Avatar

Vandaag ipv radio alleen maar Ennio geluisterd, weergaloos! Van sommige stukken krijg je gewoon altijd kippevel zoals "The Funeral", "Il Mercenario" en uiteraard alle muziek van "Once upon a time in the west".
Een legende die is heen gegaan.

John Wayne

Avatar

Eén van de beste componisten (en misschien zelfs de beste) van onze tijd. Zijn muziek is tijdloos en wat hij voor de Spaghettiwestern heeft gedaan was baanbrekend. Veel van z'n collega's hebben geprobeerd hem te imiteren en hoewel enkele aardig in de buurt kwamen bleken het allemaal mindere goden. Het is inderdaad onbegrijpelijk dat hij niet vaker een Oscar heeft gewonnen.

Draven

Avatar

Het is toch wat. 91 jaar en dood gaan omdat je valt. Zo'n icoon had beter verdiend. RIP makker. Je muziek is legendarisch.

omniesbonsai

Avatar

De allergrootste en beste is John williams
Er zullen wel 2 kampen zijn zoals bv vroeger bij de Beatles. En de stones
De 1 zegt John williams de ander morricone

Chris23

Avatar

Ik zit in het kamp hoe meer goede hoe beter.

NieuwsFilm

meest populair