Blu-ray

Blu-ray review 'Just Mercy' - Waarom flopte deze film zowat?

Met de grote namen Jamie Foxx, Brie Larson en Michael B. Jordan.

door Bram de Groot om 17:41 in Blu-ray
Regie: Destin Cretton | Cast: Michael B. Jordan (Bryan Stevenson), Brie Larson (Eva Ansley), Jamie Foxx (Walter McMillan), Tim Blake Nelson (Ralph Myers), Rafe Spall (Tommy Chapman), e.a. | Speelduur: 136 minuten | Bioscooprelease: 16.01.2020 | FilmTotaal recensie: 3 sterren

In de States worden mensen (zeker) niet altijd gelijk behandeld. Racisme speelt hierbij een belangrijke rol en al jaren worden hierover films gemaakt. Met Just Mercy wordt er blik geworpen op een proces rond een onterechte terdoodveroordeling, met grote namen als Jamie Foxx, Brie Larson en Michael B. Jordan.

In de States heeft het circa $25 miljoen kostende rechtbankdrama Just Mercy zo'n $3,7 miljoen opgehaald tijdens het eerste landelijke weekend. Wereldwijd eindigde de score op een magere $50,4 miljoen. En dat is toch best beperkt voor een film met de vele grote namen.

Bij de critici deed het drama van Destin Cretton (Short Term 12, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings) het erg sterk, met 83% op Rotten Tomatoes. De gemiddelde beoordeling staat op 7.02/10. Het publiek op RT was het met elkaar eens: 99% (4.82/5).


Sterk geacteerd drama

Just Mercy ontmoeten we de jonge advocaat Bryan Stevenson en zijn historische strijd voor gerechtigheid, samen met de steun van de advocaat Eva Ansley. Een van zijn eerste en meest controversiële zaken is die van Walter McMillian, die in 1987 ter dood is veroordeeld voor de geruchtmakende moord op een 18-jarig meisje, ondanks een overvloed aan ontlastend bewijs en het feit dat de enige getuigenverklaring tegen hem afkomstig is van een crimineel met een motief om te liegen.

In de jaren daarna raakt Bryan verwikkeld in een juridisch en politiek steekspel en krijgt hij te maken met openlijk racisme in zijn strijd voor Walter en andere gedetineerden, waarbij hij wordt tegengewerkt door het systeem.

Blu-ray: Just Mercy

Discs: 1 x Blu-ray | Release: mei 2020 | Beeld: 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby Atmos | Ondertitels: Nederlands | EAN: 5051888250082 | Met dank aan: Warner Bros Home Entertainment

De schijf van deze uitgave van Just Mercy zit vastgeklikt in een standaard blauwe Blu-ray keepcase. Op de voorkant de drie grote namen. De achterkant verwijst onder meer naar vier extra's. De leeftijd: 12 jaar.

Beeld & geluid

Over het beeld valt weinig te zeggen, anders dan dat dit er prachtig uitziet, met een mooie filmische weergave, een redelijk strak uiterlijk en prima kleuren. Zoals het moet, zeg maar.

De geluidstrack is Dolby Atmos en dat zal de fans van de beste geluidstrack goed doen. Uiteraard is dit niet de meest ambitieuze film wat betreft geluidseffecten.

Bonusmateriaal

Naast maar liefst acht verwijderde scènes die een klein kwartier duren, zijn er ook drie featurettes. De eerste heet Making Mercy en bekijkt nogal promotioneel de totstandkoming van de film.

In This Moment Deserves wordt er teruggekeken op het waargebeurde verhaal en de vertaling naar het witte doek en The Equal Justice Initiative laat de echte Bryan Stevenson en zijn organisatie The Equal Justice Initiative zien.

Wat vind jij van Just Mercy?

Was jij onder de indruk van Just Mercy? Of staat deze nog op je watchlist? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Master Of Films

Avatar

Ohh ik ben verplicht om deze film te gaan bekijken. Smiley face

SunChaser

Avatar

Ik vond m saai
en ja gezien in de bios
maar alles zat al in de trailer

Draven

Avatar

Blu-ray review 'Just Mercy' - Waarom flopte deze film zowat?


In de States worden mensen (zeker) niet altijd gelijk behandeld. Racisme speelt hierbij een belangrijke rol en al jaren worden hierover films gemaakt.


Misschien dat mensen er moe van worden. Zeker als het van één kant belicht wordt.

Geranimous

Avatar

@Draven
Waar worden missen precies moe van? Dat er onschuldige mensen jarenlang vastzitten zonder enig bewijs? Ja, is idd om moe van te worden.

En van welke kant zou het nog meer belicht moeten worden? De films die in dit artikel genoemd worden gaan over wat zwarte mensen is aangedaan in de VS. Jij will een film zien vanuit de kant van de KKK? En politici die Jim Crow wetten in stand hielden? Jij wordt zeker ook moe van al de oorlog films die alleen de zogenaamde good guys laten zien. Laten we vanaf nu alleen films maken die de kant van de Nazis belichten. Goed idee.

Geranimous

Avatar

Master Of Films "Ohh ik ben verplicht om deze film te gaan bekijken. Smiley face"


Verwacht er niet teveel van. Het verhaal zelf is bizar. Hoe ze hem hebben kunnen veroordelen. Maar de film is aan de saaie kant.

Darthmar

Avatar

Ach ik heb een documentaie gezien over de Lindbergh baby. Dat was ook een bizare veroordeling.

Draven

Avatar

@Geranium
Wat dacht je van dat continue in een slachtofferrol duiken. Er zijn meerdere kanten zoals de zwarte slavenhandelaren die aan de blanke verkochten. Al die blanke die stierven om de zwarte vrij te krijgen. Volgens mij ben je een beetje kortzichtig als je denkt dat er alleen slaven en slechte blanke waren.

RobzZ01

Avatar

Of iemand beschuldigen van het kruipen in een slachtofferol zonder écht na te gaan of er écht pijn of verdriet schuilt. Of om op z'n minst een dialoog aan te gaan.

Wat laten sommige mensen zich toch kennen de laatste tijd zeg. Van beide kanten. Waarom gelijk het uiterste opzoeken altijd?

Afijn, de film heb ik nog niet gezien al stond ie wel zeker op mijn lijstje. Destijds gewoon niet aan toegekomen, ondanks wekelijks bioscoopbezoek. Denk, als ik t zo terugdenk, dat ie gewoon in een verkeerde periode uitkwam dat er veel goede films waren om te zien in de bios. Vele Decemberknallers hadden een lange adem en Bad Boys for Life en The Gentlemen snoepten weg wat er nog te halen viel in Januari.

Het feit dat de film in het Oscar seizoen uitkwam zonder mee te dingen voor de Oscars terwijl het wel een Oscar-uitziende film was deed het ook geen goed denk ik.

NieuwsFilm

meest populair