Algemeen

Alle 'Jurassic World' en 'Jurassic Park'-films gerangschikt!

De franchise op een rij levert een mooi resultaat op.

door Jim Pedd om 22:30 in Algemeen
Er verschenen tot nu toe vijf Jurassic World-films. En er wordt hard gewerkt aan een zesde deel, Jurassic World: Dominion. Bovendien denkt men al na over een film die daarna uit moet gaan komen (lees hier wat je daarvan kan verwachten).

Vandaag rangschikken we op basis van het FT-cijfer de films. Dat cijfer stellen we samen op basis van vijf ratings: die van julliezelf, de gebruikersrating op IMDb, op RottenTomatoes, Moviemeter en Metacritic. Dat levert een mooi gemiddelde op, waarmee je een goed beeld krijgt van hoe een film gewaardeerd wordt. Zonder verder omhaal, hieronder de top vijf Jurassic-films!

5. Jurassic Park III (2001)
Rating: 5,4
De derde Jurassic Park-film was simpelweg niet zo interessant om te zien. En blies de franchise op. Niet gek ook, want er was geen boek van Michael Crichton meer om mee te werken.
De synopsis: Dr. Alan Grant wil graag zijn dinosaurus-onderzoek voortzetten. Hij wordt door de rijke avonturier Paul Kirby en zijn vrouw Amanda uitgenodigd om als gastheer op te treden bij een tour over Isla Sorna. Hun vliegtuig stort echter neer, met als gevolg dat Grant weer tegenover de dinosaurussen komt te staan.


4. Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)
Rating: 5,7
Deze film leunde iets te veel op de voorgaande delen, waardoor hij toch een beetje tegenviel. Ook vreemd was de switch naar een heel ander genre halverwege de film.
De synopsis: Er zijn vier jaar verstreken sinds het pretpark en luxe resort Jurassic World vernietigd werd door losgebroken dinosaurussen. Isla Nublar is nu verlaten door mensen en de overlevende dinosaurussen zorgen voor zichzelf in de jungles. Als de slapende vulkaan van het eiland weer tot leven komt, is het aan Owen en Claire om een reddingsmissie te lanceren en de overgebleven dinosaurussen te redden van uitsterven. Owen wil Blue, zijn hoofdraptor die nog altijd vermist wordt, vinden. Claire heeft verder respect gevonden voor de wezens die ze nu haar voornaamste missie maakt. Als ze aankomen op het onstabiele eiland en de lava uit de lucht begint te vallen, legt de expeditie een samenzwering bloot die onze hele planeet zou kunnen veranderen naar een gevaarlijke wereldorde die al sinds de prehistorie niet meer gezien is.


3. Jurassic World: The Lost World (1997)
Rating: 6,2
Deze tweede film was best okay, vooral omdat er nieuwe dinosaurussen, een nieuw eiland waren en de boel flink groter werd gemaakt.
De synopsis: Vier jaar na de gebeurtenissen uit de eerste film vertelt John Hammond aan Ian Malcolm dat er nog een ander eiland vol dinosaurussen bestaat. Deze zijn helemaal met rust gelaten, en Hammond is daarom erg benieuwd naar de dieren in hun natuurlijke omgeving. Het team gaat naar het eiland, maar komt erachter dat ze daar niet de enige mensen zijn.


2. Jurassic World (2015)
Rating: 6,7
Deze eerste Jurassic World-film bracht de franchise met groot succes terug. Vreemd vinden we dat niet, want de film heeft eigenlijk alles wat hij moet hebben. Namelijk een gerealiseerd en volledig functioneel park!
De synopsis: Jurassic World speelt zich af op een volledig functioneel park op Isla Nublar. Dagelijks trekt het 20,000 bezoekers, die via een veerboot vanuit Costa Rica komen. Er zijn elementen van een natuurreservaat, safari, een dierentuin en een pretpark, een luxe resort met hotels, restaurants, een levendig nachtleven en een golfbaan. En uiteraard zijn er de nodige dinosaurussen. Alles lijkt in eerste instantie koek-en-ei, maar gaat vanzelfsprekend mis en dan is het aan de personages om zich te redden.


1. Jurassic Park (1993)
Rating: 7,8
De eerste film in de reeks is zonder twijfel de beste. Die eerste blik op de T-Rex die zich laat zien in de stromende regen.. We krijgen er nog kippenvel van.
De synopsis: Op een afgelegen eiland voor de kust van Costa Rica heeft de rijke, excentrieke ondernemer John Hammond een uitzonderlijk themapark gebouwd. Het park bevat prehistorische schepsels van 65 miljoen jaar terug, die door wetenschappers met behulp van DNA uit dinosaurusbloed tot leven zijn gewekt. Een select groepje wordt door Hammond uitgenodigd om voor de officiële opening een kijkje te komen nemen.


11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Monojaxx

Avatar

Ik vond Jurassic Park III juist de beste, mede door het gebruik van die brute Spinosaurus. Deel I was wel het meest interessante omdat we nog niet eerder zoiets gezien hadden. De World films vind ik de minste.

Dawgruule

Avatar

Ik heb fallen kingdom niet niet gezien. Maar welke genreswitch vond er plaats?

SteefL

Avatar

JP3 veeeel beter dan Lost World en Fallen Kingdom. Waarschijnlijk vind ik dat omdat ik dino's in hun element wil zien, in de natuur, en de mens op de vlucht in die natuur. Dino's en schepen, dino's en steden.... Naaaa...

omniesbonsai

Avatar

Rating 7.8
Moet 8.7 zijn als je het mij vraagt in dat genre
Daarnaast is the lost world een betere film dan Jurassic. World

Gigan72

Avatar

Deel 1 is goed
Deel 2 is erg slecht
Deel 3 is redelijk
Deel 4 en 5 bagger

Artificialis

Avatar

1. Jurassic Park
2. The Lost World
3. Jurassic Park III
4. Jurassic World
5. Fallen Kingdom

Wat mij betreft zijn de films telkens slechter geworden. III heeft praktisch geen verhaal, maar was in ieder geval een stuk duisterder en spannender dan Jurassic World. Bovendien had ik in die film nog het gevoel naar echte dieren te kijken.

Goov25

Avatar

Voor mij ook: 1, 3, 2, 4, 5.

Quasibobo

Avatar

JP Lost World is de droom die uitkomt voor Calvin (van Calvin & Hobbes)

https://www.reddit.com/r/calvinandhobbes/comments/darwra/calvin_hobbes_for_september_29_2019/

don lukas

Avatar

1. JP
2. JP TLW
3. JP III
4. JW
5. JW FK
6. JW A?
Een trend wordt gevoeld...

HK_84

Avatar

Voor mij:

1 Jurassic Park
2 Lost World
3 Fallen Kingdom
4 Jurassic World
5 Jurassic Park 3

Civilian Supreme

Avatar

Dawgrule, de genreswitch is die van actiefilm naar horror/komedie.

Staan wat fouten in het bericht, er zijn geen 5 Jurassic World films en bij lost world moet ook Jurassic Park staan.
Ik vind de volgorde eigenlijk ook gewoon JP 1,2,3 en daarna JW 1 en 2.
The lost World komt het dichtst bij Jurassic Park 1. Deel 3 destijds ook erg mee vermaakt op het te abrupte einde na. Waar ik mij ondertussen ook aan stoor zijn de toch soms wel erg slechte green screens. De dino's in dat deel zijn top.
JW is eigenlijk net als The Force Awakens, een aardige film die veel beter had kunnen zijn en ook niks vernieuwends brengt. Fallen Kingdom mag de brandstapel op.

NieuwsFilm

meest populair