Warner Bros. wil een wel heel hoog percentage van opbrengst 'Tenet'

Warner Bros. wil een wel heel hoog percentage van opbrengst 'Tenet'

De filmstudio wil bijna twee derde van de omzet.

Normaal is het in de Verenigde Staten zo dat een bioscoop ongeveer de helft van de box office inkomsten moet betalen aan een filmstudio. Maar als het aan Warner Bros. ligt, pikt dat een veel groter graantje mee van de opbrengst van Tenet.

De release van Tenet vindt binnen twee weken plaats en is er eentje waar heel veel mensen al heel lang naar uitkijken. Het wordt de eerste grote release sinds de coronacrisis en is voor bioscopen een mooie houvast nu Mulan exclusief op Disney+ verschijnt. Maar volgens IndieWire wil Warner Bros. een wel heel groot aandeel.

63 procent
Warner Bros. wil maar liefst 63 procent van de box office hebben. Dat past, want studio's vragen normaliter sowieso meer dan de helft van de box office in de eerste weekenden dat een film te zien is. En voor Warner is dit nodig om quitte te draaien met de release. Tenet kostte namelijk meer dan 200 miljoen dollar om te maken en heeft een minstens even groot marketingbudget.

Daar komt bij dat bioscopen een capaciteit van ongeveer 30 procent hebben op dit moment, wat veel minder is dan normaal. Voor de filmstudio is het dus nodig om geld te verdienen aan de film. Maar voor bioscoopeigenaren blijft er zo wel erg weinig voer en dat terwijl de sector al zeer noodlijdend is. Het is dus een moeilijke spagaat waar de distributeurs in zitten.

NieuwsFilm

meest populair