Featured

5 spookhuisfilms die het genre een frisse twist geven

Er verschijnen jaarlijks vele standaardfilms over spookhuizen, maar gelukkig zijn er af en toe ook verrassende voorbeelden.

door Timothy van Damme om 11:38 in Featured
Het zou de veiligste plek op Aarde moeten zijn: thuis. Maar wat als je huis vervloekt is? Dat kunnen we deze week zien in de zoveelste 'haunted house movie' Relic. De film lijkt weinig nieuws onder de zon in het uitgekauwde genre. Er zijn gelukkig ook heel wat films over spookhuizen die wat origineler uit de hoek komen. Wij verzamelden er 5.

The Others
Nadat de Tweede Wereldoorlog ten einde is gekomen, wacht Grace tevergeefs op haar man. Samen met haar kinderen - die vanwege een zeldzame ziekte geen zonlicht kunnen verdragen - en enkele bedienden heeft ze zich teruggetrokken in een enorm landhuis.

Daar gelden enkele belangrijke regels. Zo mogen er nooit meer dan twee deuren tegelijk open staan. Al snel komen de bedienden er achter dat dit niet zonder reden is. Er is een andere familie aanwezig en zij zijn niet van plan het huis zonder slag of stoot te verlaten.

The Others is in alles een typische spookhuisfilm, tot het dat opeens niet meer is. De ontknoping zet de complete film namelijk in een ander daglicht.

Paranormal Activity
Het was zeker niet de eerste 'found footage' film, maar toch wist Paranormal Activity dit trucje effectief te gebruiken voor een spookhuisfilm. Inmiddels geloofde al niemand meer dat de beelden echt waren, maar het maakt toch dat je als kijker makkelijker meegaat in het verhaal.

Wanneer er allerlei vreemde gebeurtenissen plaatsvinden, besluit een koppel hun huis uit te rusten met beveiligingscamera's. Als ze de beelden terugkijken, blijkt er een paranormale entiteit in hun stulpje te huizen.

Paranormal Activity werd voor een schamele 15.000 dollar gemaakt en bracht bijna 200 miljoen op. Niet gek dus dat het trucje meerdere keren herhaald werd. De film kreeg tot nu toe zes officiële vervolgen.

Beetlejuice
Dat een spookhuisfilm ook heel grappig kan zijn, bewees Tim Burton met het eigenzinnige Beetlejuice. Hiermee kreeg de veelbelovende regisseur de eerste kans om te laten zien waar zijn brein toe in staat was.

Wanneer een echtpaar na een dodelijk ongeluk terug naar huis keert, merken ze dat de volgende bewoners hun intrede al hebben gedaan. Dat laten ze niet gebeuren, dus besluiten ze eens flink te gaan spoken. Maar hoe moet dat eigenlijk? Ze roepen de hulp in van plaaggeest Beetlejuice (Michael Keaton in de rol van zijn leven), maar al snel blijkt hij een groter probleem dan de nieuwe bewoners.

Met Beetlejuice introduceerde Burton zijn komische duisterheid aan het grote publiek. De kleurrijke wereld van zijn geest was met geen andere film te vergelijken.

The Shining
Ja, natuurlijk is The Shining ook een spookhuisfilm, maar het is zoveel meer. Belangrijker dan bloed en spoken is namelijk de transitie van het hoofdpersonage van een sympathieke vader tot een paranoïde psychopaat. En wie kan zoiets beter spelen dan de fenomenale Jack Nicholson?

Schrijver Jack Torrance krijgt de kans om tijdens de wintermaanden zorg te dragen voor een afgelegen hotel. Een perfecte kans om aan zijn nieuwe boek te werken, want verder zal er niemand aanwezig zijn. Hoewel, niemand? Er blijken vreemde dingen te gebeuren. Het hotel krijgt Jack steeds meer in zijn greep.

Hoewel auteur Stephen King de verfilming van The Shining teveel vond afwijken van het boek, groeide het uit tot één van de meest populaire films van Stanley Kubrick. En dat wil toch iets zeggen, met het indrukwekkende oeuvre van de regisseur.

Ghostwatch
Tijdens de Halloweennacht van 1992 pakte de Britse omroep BBC uit met een verrassend experiment. Zij stuurden live op televisie reporters naar een huis dat door klopgeesten bewoond zou worden. Zij stonden in contact met de studio, waar presentator Michael Parkinson sprak met een expert op het gebied van paranormale zaken. Tevens konden kijkers live hun vragen stellen via een speciaal telefoonnummer.

De journalisten gingen uiteraard met de nodige scepsis te werk, maar toch gebeurden er tijdens hun verslag enkele zaken die niemand kon verklaren. Toen uiteindelijk zelfs het leven van de reporters in gevaar kwam, bleek dat het experiment compleet uit de hand was gelopen. Meer dan 30.000 verontruste kijkers belden naar de omroep.

Wat zij op dat moment nog niet wisten is dat deze special in scène was gezet. Alles was dus nep en Ghostwatch bleek een goed gemaakte televisiefilm te zijn. Wat voor een extra vleugje realisme zorgde, was dat hiervoor échte presentatoren en journalisten gebruikt waren. De film werd nooit meer op tv vertoond, maar is wel op dvd te vinden.

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

John Wayne

Avatar

Ik zou hier de Zuid-Koreaanse film A Tale of Two Sisters willen toevoegen. Een ijzingwekkende film met 2 mooie twists.

jeff1983

Avatar

De film lijkt weinig nieuws onder de zon in het uitgekauwde genre?

Hebben jullie de recensies in Amerika niet gelezen? 92% fresh op Rottentomatoes. De film die het hele genre op zijn kop zet? Ga hem eerst eens even kijken anders.

Sunspot

Avatar

Hmmm, paar films die ik nog moet zien.

Paranormal Activity was even leuk, maar na 2 films niet leuk meer, allemaal Jumpscares, was voor mij ook wedstrijd om niet een kick te geven haha. Slecht verhaal, eigenlijk supermatig.

Die in Mexico of zo was wel grappig.

The Shining is altijd goed.

The Others iets van 3 keer gekeken met een maat toen in bios, was zo leuk, aantal leuke scenes, maar dan niet van die goedkope jumpscares, mooie beelden, twist!

NieuwsFilm

meest populair